16 Manieren om vandaag nog een betere band op te bouwen met je kinderen

07.02.2016 05:00

Barbara heeft weleens het gevoel dat het moederschap voor 90 procent bestaat uit haast. Nu heeft ze een paar trucs gevonden om het deel dat over liefde gaat op dagelijkse basis te vergroten. Dit is het lijstje van psychologe Laura Markham om een betere band op te bouwen met je kinderen. 

Gisterochtend ging ik even naast mijn oudste zoon liggen. Hij was op de iPad Minecraft aan het spelen. Ik vroeg hem wat hij aan het maken was. Hij zei: “Een bejaardentehuis.” Hij leidde me rond in een prachtig zelfgemaakt gebouw, met een zwembad en een penthouse. Hij maakt het dak van glas, zodat de oude mensen wel daglicht hadden, maar het niet koud hoefde te hebben. En overal hingen schilderijen aan de muur. “Daar zou oma straks wel willen wonen denk je niet?”
Ik werd overvallen door een groot schuldgevoel. Als hij op de iPad zit, zit ik eigenlijk altijd te denken dat ik wou dat hij iets anders deed. Met Kapla spelen. Een tekening maken. Met zijn Playmobil een rollenspel doen. Niet dit suffe gedoe op de iPad. Maar zeg nou zelf: hoe leuk is het als je 9-jarige een bejaardentehuis bouwt voor zijn oma, nadenkt over wat fijn is voor oude mensen?
En hij vond het zo leuk dat ik een keer kwam kijken, dat hij de volgende zondagochtend meteen naar me toe rende met zijn iPad om me een nieuw gebouw te laten zien. Deze was helemaal van springstof gebouwd, maar toch. Hij vond de aandacht zo heerlijk. Dat ik geïnteresseerd was in zijn hobby. Ik dacht: dit had ik echt veel eerder moeten doen!

Jongens – ik heb er soms genoeg van, van altijd maar dat gehaast, dat dingen moeten. De kinderen door een supermarkt jagen, het bed in jagen, uit elkaar trekken als ze vechten, schreeuwen dat ze hun broerje met rust moeten laten, dan weer spijt hebben dat je schreeuwde en vervolgens schreeuwen dat de ipad zachter moet. Daar lijkt het moederschap wel voor een groot deel uit te bestaan.

Maar voor je het weet zijn ze de deur uit, en heb je niet meer de tijd om echt even bij ze stil te staan.
Ik heb daar wel eens last van, vooral ’s avonds als ik moe ben. Dan wil ik maar één ding: dat ze in bed liggen, het kan me niet snel genoeg gaan. Terwijl dat natuurlijk het moment is waar je moederschap uit bestaat: samen tanden poetsen, de dag doornemen, naar bed gaan. Aan mij gaat het wel eens voorbij, dus ik ga proberen me eens aan het volgende lijstje te houden van psychologe Laura Markham. Ze kosten tijd, dus ik zou ze niet allemaal op één dag doen, mar een beetje nieuwe focus op liefde in plaats van haast zou mij en mijn jongens wel goed doen.

Lees ook: Tel je zegeningen, want het kan altijd erger.

Komt-ie, dat lijstje:

 1. Neem ’s morgens een paar minuten de tijd om even bij je kind in bed te gaan liggen.
 2. Schrijf een klein lief briefje en stop dat in de broodtrommel.
 3. Neem de tijd om rustig te ontbijten en vraag waar de kinderen zin in hebben vandaag.
 4. Probeer eens aan de hand van fotootjes te laten zien wat iedereen moet doen om op tijd de deur uit te komen, in plaats van te gillen, waar het bij mij toch steeds weer op uitdraait.
 5. Zing onderweg in de auto of op de fiets samen liedjes.
 6. Als je afscheid neemt, zeg dan: “Veel plezier vandaag” in plaats van: “Wel braaf zijn, hè?/Goed opletten/Naar de juf luisteren!”
 7. Zorg goed voor jezelf overdag, zodat je er ’s avonds weer helemaal voor ze bent.
 8. Laat je telefoon of de radio uit aan het eind van de dag en vraag wat zijn of haar leukste en stomste moment van de schooldag was.
 9. Als ze gaan vechten, probeer dan je geduld en je gevoel voor humor  te bewaren. Probeer te kijken wat er echt is gebeurd en leer ze hoe ze hun ruzies moeten oplossen.
 10. Lach om hun moppen, hoe slecht ze ook zijn!
 11. Probeer een kwartier met je kind te spelen en op dat moment het kind de baas te laten zijn. Laat al je liefde zien en doe wat het kind het liefst doet – ook als dat spelletjes spelen op de Ipad is. Kijk mee, en vraag wat het kind doet en wat er zo leuk aan is. (Voor je het weet zijn ze 12 en dan MAG je niet eens meer meekijken.)
 12. Vraag tijdens het eten hoe hun dag was stel echt geïnteresseerde vragen die voor hun ook leuk zijn om over na te denken.
 13. Ga lekker stoeien voor ze het bad in gaan.
 14. Voel niet hoe je je ergert dat het bedritueel zo lang duurt en het eindeloos lijkt te duren voor ze schoon en wel in bed liggen. En ga er dan lekker even bij liggen.
 15. Lees met plezier een verhaaltje voor.
 16. Blijf lekker in het donker nog een paar minuten liggen en geef even alle liefde die je hebt.

Toegegeven: dit vréét tijd, en het gaat je zeker niet lukken om dit elke dag met alle kinderen te doen, maar probeer er af en toe iets van te doen. Het is goed om je gewoontes van haast-haast-haast te veranderen. Ik ga nu even bij mijn zoon van 9 liggen en kletsen, eens kijken wat hij nu weer heeft gebouwd. Voor je het weet is hij 12 en mag het niet meer van ‘m!

(Bron: Laura Markham, Psychology Today)

Lees ook: De 10 geboden van het Genootschap van Ouders.