25 dingen die ik denk als ik een baby zie

23.08.2016 04:55
baby, zie

Laatst zat Franke op een terras. Toen zag ze daar een verse baby, zo eentje die nog eigenlijk geen geluidjes maakt, zo jong. En toen dacht ze dus van alles. Namelijk dit.

Lees ook: 10 Dingen die je te horen krijgt als je je hoogzwanger op straat waagt

 1. Ach gos. Kijk nou, wat een kleintje. Wat lief.
 2. Hoe oud zou hij zijn? Ja hij. Hij draagt blauw. Dus.
 3. Ik gok net geen drie maanden, want die huiltjes zijn nog zó teder. Dat is nog geen gekrijs. Dus dat moet wel een echt kleintje zijn. Dat vreselijke gekrijs, waar je bloeddruk van omhoog schiet, dat is pas bij een maand of zes. Gok ik.
 4. Hoe zoet. Papa pakt hem op. Onervaren ouders. Dat zie je zo. Hij houdt die baby vast als een zak aardappelen.
 5. Zou ik hem effe gaan helpen, anders, die papa? Gewoon even laten zien hoe dat moet, zo’n kindje vasthouden.
 6. Misschien kan ik dan even stiekem aan zijn bolletje ruiken. Gewoon even zo, snif. Als niemand het ziet. Die kleine baby’s ruiken zo lekker uit hun kruin. Zeker als de moeder borstvoeding geeft.
 7. Oh dat geeft ze niet, want ze pakt nu een fles. En een thermoskan. En koud bronwater. En een torentje. En een spuuglapje.
 8. Goh wat een boel meuk komt er uit die luiertas zetten, zeg. Dat je dat allemaal mee moet sjouwen, was ik even vergeten.
 9. En wat loopt ze lompig, als een waggelende eend. Oh ja. Bevallen. Dan moeten je benen weer even op de goede plek terechtkomen. Goh. Dat soort dingen verdring je dus blijkbaar.
 10. En nu struikelt ze ook nog over die zes pakken Pampers. Zeker in de aanbieding gekocht bij het Kruidvat. Zal ik ze vertellen dat ze die ook online kunnen kopen? Nee, nee, bemoei je er maar niet mee, betweter dat ik er zit.
 11. Zou ik het nog kunnen, zo’n verse baby? Ik ben pas 38. En ervaren, inmiddels.
 12. Ja, een derde! Ik zal het eens moeten voorstellen aan manlief.
 13. Maar ik weet wel wat manlief zegt: schat, doe normaal. Weet je nog de laatste keer? Dat je een helse zwangerschap had? En het laatste trimester aan één stuk door aan het kotsen was? En die eerste weken slaapdeprivatie? Weet je nog, toen ben je van de trap geflikkerd, midden in de nacht. De strepen van de nagellak staan nog op de muur. Als reminder om nooit aan een derde te beginnen. Ja nu ja, na anderhalf jaar ben je weer een beetje bij zinnen. Maar dat betekent niet dat we aan baby drie moeten beginnen. En die bevalling, dat was toch ook geen pretje. Sterker nog: dat was de HEL. Maal twee.
 14. Bovendien: we hebben al onze spullen al verkocht. Dus het zou een godsvermogen kosten om dat allemaal weer aan te schaffen. Ik weet wat mijn hormonen zeggen: alles nieuw. En daar hebben we geen geld voor.
 15. Oh noooo. Die baby kotst alles weer uit. Over mama heen. Hè, wat vervelend dat dat nou gebeurt.
 16. Dus daar gaat die langverwachte vakantie naar Amerika. Want die kunnen we niet meer betalen. En met zo’n jonge baby negen uur in een vliegtuig… Best jammer. Leek me nou net zo leuk. Amerika. Dat zou dan pas over drie jaar kunnen.
 17. Zou ik die baby van hen anders niet even kunnen lenen? Kunnen zij even een uurtje bijtanken. En dan kan ik met die baby knuffelen. Wel de lusten, niet de lasten. Zoiets.
 18. Ik zou ook een baby-uitleenbureau kunnen beginnen. Dan kunnen al die nieuwe ouders hun baby een uurtje of twee achterlaten en kunnen vrouwen als ik die baby’s verzorgen. Win-win, toch? Voor iedereen? Waarom ik daar nou niet eerder op gekomen ben.
 19. Gáááááp.
 20. Goh. Ben toch wel moe. Van die stuiterende dreumes en kleuter van me. Ja, dat soort slaapgebrek dat ik een jaar geleden nog had, waarbij het lijkt of je hersens verschrompelen, daar heb ik geen last meer van. Maar toch. Om mezelf nou fit te noemen…
 21. Oh, daar gaan ze. Zij met een grote vlek op d’r shirt. Oh, nu zie ik die wallen pas. Gossiemikkie. Arme kind. Dat duurt nog wel een tijdje, voor die wallen weg zijn.
 22. Ja, die baby-uitleen. Dat ga ik doen. Briljant idee van mezelf. Morgen ga ik er meteen een businessplan voor schrijven.
 23. Maar nu nog even een half uurtje voor mezelf. Heerlijk. Boekje erbij, sigaretje erbij. Wat een vrijheid.
 24. Morgen ja. Dan ga ik aan de slag met mijn nieuwe plan. Te gek, echt! Maar nu nog even me-time.
 25. Dame, mag ik nog een cappuccino bij je bestellen?

Lees ook: Wat opa en oma écht denken