19 Momenten waarop je stapelgek wordt van je peuter

04.11.2022 06:00
19 Momenten waarop je stapelgek wordt van je peuter

O wat zijn ze leuk, die peuters. Behalve eh… soms. Als je moet tandenpoetsen, bijvoorbeeld. Of in de supermarkt. Met een wagentje.

Lees ook: Dit zijn de tekenen dat je dreumes in een peuter verandert

1. Als ‘ie voor de 134e keer een toestand maakt over het kinderwinkelwagentje in de supermarkt (en je uiteindelijk dan toch maar weer zwicht).

2. Als ie vervolgens met datzelfde wagentje tegen de schenen van oude vrouwtjes aan ramt en je hun boze blikken moet ondergaan met alleen een verontschuldigend – en licht wanhopig – glimlachje als antwoord.

3. Als de besluiteloosheidsfase zich aandient en je voortdurend moet dealen met een hoop geschreeuw om kwesties als ‘ik wil tegelijkertijd binnen en buiten zijn’.

4. Als je denkt dat het een goed idee is om gezellig wat kaarsen in huis aan te steken.

5. Als je probeert ‘m in het autostoeltje te zetten, terwijl ie zelf meer voelde voor een ritje op de fiets. Of andersom.

6. Als je je net had verheugd op een avondje Netflixen, je van boven “Nee, níét slapen” hoort en je weet dat het nog een lange avond wordt.

7. Als je zo je best hebt gedaan om alles wat in de verste verte gezond leek te zijn sneaky door de pastasaus te pureren en je peuter dan toch van zes kilometer afstand detecteert dat je ‘m stiekem groente probeert voor te schotelen.

8. Als je ‘m voor de zesde opeenvolgende keer op de gang moet parkeren wegens ‘nee, je mag mama niet slaan met je Little People-trekker, is dat nou zo moeilijk te begrijpen?’

9. Als je net vol trots aan je moeder / buurvrouw / de Consultatiebureau-arts hebt verteld dat je kind al zes hele volzinnen kan uitspreken en ‘ie dan als een doofstomme naar z’n schoenen gaat staren.

10. Als je voorstelt een jas aan te trekken en de reactie van je peuter doet vermoeden dat je het Armageddon hebt aangekondigd.

11. Als je z’n tanden moet poetsen.

12. Als je ten overstaan van een hele groep moet gaan opvoeden en je gewoon vrolijk wordt uitgelachen door je kind.

13. Als je in de supermarkt loopt en je hoort op vol volume: “Papa ook een piemel!!!”

14. Als de ‘zelf doen’-fase in volle hevigheid heeft toegeslagen en je eigenlijk haast hebt, maar er nog schoenen aangetrokken moeten worden.

15. Als ‘ie per se dat ene Duplo-poppetje wil hebben dat natuurlijk kwijt is en jij tevergeefs probeert een historische woede-uitbarsting te voorkomen door het &@”*%-ding subiet te gaan zoeken achter de bank. En de totale desinteresse die volgt als je het drie minuten later overhandigt.

16. Als ‘ie pertinent niet wenst te slapen tussen de middag, maar natuurlijk wel in diepe coma gaat in de drie minuten dat je naar de supermarkt rijdt.

17. Als je één seconde op je telefoon kijkt en je vervolgens de rest van de middag een zeurend kind aan je been hebt hangen: “Ik ooooooooook telefooooooooooon!!!!”

18. Als ‘ie in z’n volhardende hoofd heeft gehaald dat ‘ie ook in het grote bed wil slapen. Om half vier ’s nachts.

19. Als ‘ie om duistere redenen niet langer die ene broek aan wil die jij nou juist zo leuk vindt staan, maar liever in pyjama door het leven gaat.