19 oer-Hollandse jongensnamen die je niet vaak hoort

13.01.2023 09:31
oer-Hollandse jongensnamen

Wat je van ver haalt is in vaak wel lekker, maar niet per se beter. Want namen lijken tegenwoordig niet hip en gek genoeg te kunnen, en toch zijn er zoveel leuke oer-Hollandse jongensnamen te bedenken. We verzamelden er 19.

Lees ook: 19 oer-Hollandse meisjesnamen die je niet vaak hoort

19 oer-Hollandse jongensnamen die je niet vaak hoort

 1. Joep
  Kort maar krachtig: Joep. Het is een variant op Joop en komt van de naam Jozef. Een Hebreeuwse naam dus, die als betekenis ‘God voege toe, geve vermeerdering’ draagt.
 2. Kees
  Deze fijne korte naam komt van Kornelis: een Latijnse naam die weer van Cornelius komt. De naam betekent ‘onzeker’, niet iets wat je je kind natuurlijk wil meegeven. Daarom vinden wij de Latijnse betekenis, waar wordt gezegd dat het van ‘cornu’ (hoorn) komt en Cornelis en dus Kees tot ‘de gehoornde’ maakt veel leuker.
 3. Bas
  Bas komt van Bastiaan, wat op zijn beurt weer komt van Sebastiaan. Die laatste variatie is dan weer afgeleid van het Griekse woord ‘sebastos’. Dat betekent ‘verheven, eerwaardig’. Een naam met geschiedenis: al vroeg in de middeleeuwen werden variaties op de naam Sebastianus gebruikt, dankzij de heilige Sebastiaan (-288).
 4. Pieter
  Pieter komt uit de Bijbel en is afgeleide van Petrus; de bijnaam die Jezus aan zijn volgeling Simon gaf. De naam komt naar alle waarschijnlijkheid van het Griekse ‘petra’ dat ‘rots’ betekent en staat als symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. Mooi om aan je kleintje mee te geven!
 5. Niek
  Als je het de Grieken vraagt betekent Niek zoiets als ‘overwinnaar van het volk’. Het is namelijk een afgeleide van de naam Nicolaas en dat is een samenstelling van de Griekse woorden ‘nikè’ (overwinning) en ‘laos’ (volk). Als je het ons vraagt, is het gewoon een gezellige naam.
 6. Hendrik
  Een koninklijke naam: in de middeleeuwen waren er diverse koningen en edelen die onder de naam Hendrik bekend stonden. Het is een van de meest voorkomende Germaanse jongensnamen. Naar alle waarschijnlijkheid komt het eerste deel van ‘heim’, wat woonplaats en erf betekent en het tweede deel, ‘Rik’, betekent iets als machtig, aanzienlijk of heerser.
 7. Jan
  Met recht in het lijstje oer-Hollandse jongensnamen: Jan is een Nederlandse naam en betekent ‘God is genadig’. Het komt van Johannes; een Bijbelse naam die de meesten kennen vanwege Johannes de Doper. Jan was vroeger een erg populaire naam, tegenwoordig wordt-ie minder vaak aan mini-Jantjes gegeven.
 8. Willem
  Deze naam komt van Wilhelm, een Germaanse naam. Het eerste deel, ‘Wil’ betekent ‘wil, wilskracht, streven’, het tweede deel ‘Helm’ staat voor beschermer, maar ook voor koning. En dat laatste zien we natuurlijk terug in de namen van ons koninklijk huis; Willem-Alexander als onze koning en zijn overgrootmoeder, Wilhelmina, is ook een afgeleide van Wilhelm.
 9. Daan
  Daan komt van Daniël. Een Hebreeuwse naam die als betekenis ‘mijn rechter is God’ heeft.
 10. Faas
  Over de betekenis van de naam Faas valt te twisten, maar het is waarschijnlijk dat het een afkorting is op namen die eindigen op -faas. Denk aan: Gervaas en Bonifatius. Die laatste betekent ‘goed lot’ en komt uit het Latijn.
 11. Gijs
  Een Germaanse naam met een prachtige betekenis: stralend kind van edele afkomst. Het komt namelijk van Gijsbert en dat is een samenstelling van ‘gisil’ en ‘bert’ of ‘brecht’.
 12. Fons
  Fons komt van Fokke en Fokke komt uit Friesland: een Friese jongensnaam dus. Het is een variant op de naam Foke, een Germaanse naam uit namen die met ‘folk’ begonnen.
 13. Koen
  Naar alle waarschijnlijkheid komt de naam Koen van de naam Koenraad, en dat betekent ‘bekwaam in het raad geven’. Logischerwijs betekent Koen daardoor ‘bekwaam’ of ‘dapper’.
 14. Naud
  Je spreekt het hetzelfde uit, maar toch komt Naud van de naam Noud. En Noud is dan weer een Germaanse naam, die ‘heersen’ betekent.
 15. Niels
  Niels komt van Nicolaas: een naam die zijn oorsprong vindt in het Grieks en is samengesteld uit de Griekse woorden: ‘nikè’ en ‘laos’, inderdaad, net als nummer 5 in dit rijtje.
 16. Raaf
  Een echte Nederlandse naam: Raaf. Het betekent letterlijk ook raaf, je weet wel, van de vogel. Vaak staat dit dier symbool voor geluk en een lang leven; precies wat je je kind natuurlijk gunt.
 17. Tijn
  Tijn is een afkorting van namen die eindigen op -tijn, zoals bijvoorbeeld Martijn en Augustijn (inderdaad; dan is Tijn een stuk beknopter). Afhankelijk van de afkorting, kun je dus de naam ’tijn’ verklaren. Als we uitgaan van de langste variant, Augustijn, dan betekent dat ‘geheiligd, gewijd, verheven en eerwaardig’.
 18. Wout
  Wederom een afkorting, maar dan van de Germaanse naam Walter. Die is op te delen in twee stukken: Walt betekent ‘heersen’, maar ook ‘woud’. Deel twee, ‘her’, betekent ‘leger’. En daarmee betekent de naam, als je ‘m samenvoegt, dus ‘heerser over het leger’.
 19. Berend
  Deze naam komt van Bernhard; een Germaanse naam. Het eerste deel, Bern, staat voor ‘beer’ en het tweede deel, hard, staat voor ‘moedig, sterk’. De hele naam betekent dus, je voelt ‘m al aankomen: ‘sterk, moeder als een beer’. Een mooie afsluiter van de oer-Hollandse jongensnamen.

Lees ook: De 17 meest bizarre dubbele namen die ouders hun kinderen hebben gegeven