De 20 dingen die je vast herkent als je peuter 2,5 is

13.07.2016 05:00
peuter, nee

Renske’s liefste peuter S. is dus 2,5 en dat is een prachtige leeftijd. Ze kan niet anders zeggen. Elke dag denkt ze louter hele blije dingen! Lees maar even mee.

Lees ook: 8 Manieren om het zelfvertrouwen van je kind te boosten

 1. De twee is nee fase is nu officieel aangebroken, zoveel is duidelijk. Werkelijk alles is nee. Zelfs als hij ja bedoelt. Lullig voor hem, prima voor mij, want dan neem ik toch zijn toetje? Ik ben de beroerdste niet hoor.
 2. Laten we hopen dat het echt afgelopen is met al die nee shout-outs als hij drie is. Op dit moment zou ik denken dat we na zijn derde verjaardag geruisloos over gaan in de drie-is-nie’ fase.
 3. Oké dat was niet grappig.
 4. Peuter S. praat nog niet zo goed. Wat nu? Hij verandert de letters ‘f’ en ‘v’ in een ‘s’. En van de ‘k’ maakt hij een ’t’. Ons kind eet dus pannetoeten, en kijkt ’s avonds graag een silmpje. Nou, en als hij weer eens wat stoeptegels met één oog heeft bestudeerd, dan is hij gesallen.
 5. We zijn hem natuurlijk heel consequent aan het verbeteren, maar het heeft tot nu toe weinig effect. Echter! Wij blijven volhouden. Wij zijn echt niet voor één gat te vangen als je dat soms denkt.
 6. Gelukkig merkte een vriendin laatst op dat er echt maar betrekkelijk weinig volwassenen zijn die nog naar de silm gaan. Tenzij ze gezopen hebben natuurlijk. Maar dat is weer een ander verhaal.
 7. En zo’n verhaal past ook helemaal niet op deze site. Ik bedoel, als je stukjes over dronken mensen wil lezen moet je niet hier zijn. Hup hup, wegwezen! Of nouja, misschien moet je dít nog maar wel even lezen, over waarom een kater dus gewoon echt geen goed idee is als je kinderen hebt.
 8. We moeten trouwens wel echt gaan oppassen dat ons peuterprinsje niet te dik wordt. Hij is namelijk nogal in de ban van pas! (Pasta met saus). En sap! (Alles uit pakjes). En als je eens weet hoeveel suikerklontjes daarin zitten? Nou, daar schrik je je een hoedje van, geen grappen, daar kun je een mierzoete koffie mee zetten hoor, dat de tanden uit je bek klappen tijdens het drinken, moet je eens hier lezen.
 9. We moeten echt, echt, écht strenger worden met al die suikers. En zo moeilijk is het allemaal niet. Gewoon een kwestie van vaker groenten, thee en water aanbieden.
 10. Oké, het woord aanbieden kan dus echt niet. Ik weet niet wat ik geslikt heb, het was echt alleen een paracetamolletje tegen de vermoeidheid. Want ssoms weet ik het gewoon ook allemaal even niet meer en dan slik ik dus paracetamol tegen de vermoeidheid MAG HET EVEN.
 11. Maar even serieus, ik ben het eerste jaar nog wel redelijk doorgekomen wat rare woorden betreft, zo heb ik nog nooit van mijn leven rare dingen als ‘de baby komt‘ gezegd, maar nu? Het is vlees is blijkbaar zwak. Het is een hellevuur en dat is het.
 12. Hoe dan ook. Het is echt heus ontzettend leuk, zo’n mid-two year old. Ik vind het een heer-lij-ke leeftijd. En dat slaan, bijten, duwen, gillen, trekken, niet-luisteren, gooien, weigeren en wegrennen hoort er gewoon al-le-maal bij.
 13. Maar wanneer is het ergste voorbij? Kan iemand mij dat zeggen? Had het ergste niet al voorbij moeten zijn?
 14. Het is trouwens wel echt geweldig om te zie hoe goed hij zich ontwikkelt, hoeveel beter hij kan vertellen wat ‘ie wil. En het woordje ‘nee’ is ook echt heel belangrijk om goed te kunnen uitspreken.
 15. Weet je. Uiteraard zijn er af en toe momenten dat we het niet zien zitten, maar dat zijn altijd tijdelijke inzinkingen.
 16. We hebben in de basis écht het idee dat we ergens naartoe werken, dat alles goed komt, dat we straks denken: moehahaha het was gewoon storm in een glas water, kijk ons lieve jong eens shinen.
 17. Dat hopen we in ieder geval.
 18. Ik ben er ’s nachts in ieder geval voor aan het bidden.
 19. Terwijl ik niet eens gelovig ben, maar ik zeg: alle beetjes helpen.
 20. En verder ben ik alleen maar hartstikke blij. Hier thuis echt niks dan liefde, alleen maar liefde.

Lees ook: Willen peuters het liefst een thuisblijfmoeder?