20 heerlijke dingen die je kunt doen als je kind 3,5 is

22.06.2022 06:00
20 heerlijke dingen die je kunt doen als je kind 3,5 is

Weet je wat een fantastische leeftijd is? Drie! Want met een peuter in huis krijg je namelijk heel langzaam je leven weer terug als moeder. En kun je de volgende 20 heerlijke dingen gaan doen. Noteer ‘m alvast in je agenda!

LEES OOK: Dit zijn de tekenen dat je de Tropenjaren hebt overleefd

Het hangt er natuurlijk een beetje van af wat de samenstelling is van je gezin en hoeveel kinderen je nog meer hebt op het moment dat je kind de magische grens van 3,5 jaar passeert. Want vanaf die leeftijd ongeveer breekt er een fantastische tijd aan voor jou als moeder (of vader). Je kunt dan namelijk:

 1. Je kind naar een vriendje of vriendinnetje brengen om daar te gaan spelen. En dan zelf, zonder peuter, boodschappen gaan doen of – dolle boel – thuis in een tijdschrift gaan bladeren voor minstens 35 minuten.
 2. Een vriendje of vriendinnetje van jouw peuter thuis uitnodigen. En dan ineens geen kind meer hebben aan je 3,5 jarige omdat er Elsaatje gespeeld moet worden of dinosaurusje of omdat ze een boot aan het bouwen zijn van jouw bed (wil je in dat tijdschrift kunnen bladeren, dan dien je dit door de vingers te zien).
 3. Zelf iemand uitnodigen en een enigszins normaal gesprek voeren. De gesprekken die vroeger slechts uit korte losse flarden bestonden, bestaan vanaf nu uit lange losse flarden en soms onthoud je zelfs wat de draad van het gesprek was.
 4. De wc-deur op slot doen als je op de wc zit. Mocht je peuter protesteren, dan negeer je dat gewoon en hang je – als je terug bent – een lang verhaal op over ‘privacy’ en vraag je of ze dat woord eigenlijk al kunnen uitspreken en dan hebben ze meteen weer wat te doen.
 5. Zeggen dat ze al bijna 4 zijn en dus alles al zelf kunnen. Oók opruimen, de tafel dekken, hun schoenen aantrekken en groenten eten.
 6. De haren wassen van je kind. Omdat je eindelijk kunt uitleggen dat ze een washand voor hun ogen moeten houden en dan naar het plafond moeten kijken terwijl je hun haar uitspoelt.
 7. Zelf je haar wassen. Terwijl je kind in bad zit, bij jou onder de douche staat of zelfs in een heel andere kamer aan het spelen is zonder dat daarbij ongelukken gebeuren.
 8. Je kat of je hond knuffelen. Nadat je Tijger of Bella 3,5 jaar lang links hebt laten liggen wegens andere prioriteiten. Maar zoals dat gaat met honden of katten: ze zijn de moeilijkste niet.
 9. Een minderjarige oppas inhuren. Zo eentje die geen luiers kan verschonen maar wel heel goed is in chips eten, waardoor jij eindelijk weer regelmatig de hort op kunt.
 10. Doorslapen. Slaaptraining schijnt al te kunnen vanaf een maand of zes, maar wij boekten pas echt succes na 3,5 jaar.
 11. Nadenken over wat je ook alweer nog meer wilt met je leven behalve moeder zijn. Dat kon natuurlijk eerder ook al, maar na 3,5 jaar kom je langzaam toe aan de daadwerkelijke uitvoering van nieuwe plannen.
 12. Regelmatig het woord ‘basisschool’ laten vallen. ‘Basisschool’ wordt als je peuters bijna vier zijn een magisch woord. Geen zin in de opvang? ‘Je mag bijna naar de basisschool.’ Gezeur aan je kop? ‘Dat kan echt niet hoor, straks op de basisschool.’ Alleen al van het wóórd fleurt een 3,5-jarige op. En jij dus ook.
 13. Een gesprek met ze voeren. Behoort tot mijn favoriete bezigheden die vanaf deze leeftijd haalbaar worden: een echt gesprek voeren met je kind. Je peuter snápt ineens dingen, kan verbazingwekkend goed verbanden leggen en je soms echt versteld doen staan met inzichten die het volledig zelfstandig heeft ontwikkeld (‘ik wil niet met de auto, want auto’s maken vieze rook’) of vragen waar je zelf ook eigenlijk het antwoord niet op weet (‘waarom huilen baby’s?’).
 14. Ze een teiltje aanreiken als ze ziek zijn. Waar ze met een beetje geluk ook echt in spugen. In plaats van op jouw bank. En nu we het toch over die bank hebben:
 15. Een nieuwe bank kopen. Vanaf 3,5 jaar kun je je kind tevens voorzien van een lekker grote lekvrije schoolbeker waar ze uit kunnen drinken zonder een druppel te morsen. Da-ag knijpfruitjes, drinkpakjes, tuitbekers, en lekkende flesjes met rietjes. Kun je eindelijk die nieuwe bank kopen.
 16. Hele dagen op stap. Want dat middagdutje is verleden tijd. In ruil daarvoor kun je je kind om klokslag zeven uur in bed leggen.
 17. Vertrouwen op het fenomeen slaaptrainer. Het duurt even voor ze het door hebben, zo’n slaaptrainer. Rond de 3,5 viel bij onze peuters het kwartje. Zeker toen we er voortaan een beloning aan op gingen hangen: wie in bed blijft tot het konijntje wakker is (zeven uur), mag ’s morgens een filmpje kijken. Laatst waren onze peuters om kwart over acht nog steeds niet beneden en ging ik maar eens kijken waarom ze zo lang sliepen. Waren ze braaf in hun bed met hun knuffels aan het spelen. Er was iets misgegaan (vermoedelijk een stroomstoring) en het konijntje lag nog steeds te tukken.
 18. ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ spelen. En andere spelletjes die je tijdens lange autoritten kunt doen zodat ze niet gaan jengelen.
 19. Speelgoed in huis halen dat niet verboden is van 0-3. Kinderen van 3,5 kunnen echt met álles spelen zonder zich te bezeren, zich te verslikken, iets in hun oog te prikken of elkaar de hersens mee in te slaan. Ze hebben namelijk zoiets als gezond verstand ontwikkeld en mochten ze zich toch ergens mee bezeren, dan weet je zeker dat ze dat daarna niet nog eens doen. Ze onthouden namelijk ook dingen.
 20. Herinneringen opbouwen. En dat is dan ook meteen het leukste van kinderen van 3,5: ze onthóúden dingen. Het wordt daarom nog leuker om met ze op pad te gaan en dingen te ondernemen. Ze kunnen zich ergens op verheugen, intens genieten en er dan later – vaak als je het het minst verwacht – ineens weer op terugkomen om te vertellen hoe leuk of bijzonder iets wel niet was.

Is jouw kind nog geen 3,5? Geen zorgen. Mijn ervaring is dat je maar even met je ogen hoeft te knipperen en dan is het ineens zo ver. De tijd vliegt als je luiers verschoont. En trouwens, kinderen tussen de 0 en 3,5 hebben weer andere leuke kwaliteiten.

LEES OOK: 10 zalige dingen die ik ga doen als mijn kinderen naar de basisschool gaan