22 dingen die je mist als je kind geen baby meer is

04.09.2019 05:00

Hoe langer het geleden is dat peuter Max een baby was, hoe meer Femke die fase gaat missen. De zachtheid, de lieve geluidjes, de kleine huiltjes, de minivingertjes. Alle wanhoop en ellendige moeilijkheden zijn verdrongen door een grote donkerroze wolk. Zou ze toe zijn aan een tweede? 

Soms laat ik mijn gedachten gaan naar die eerste periode. En dan worden die gedachten zo rooskleurig dat je bijna zou denken dat ik er dus wél op heb gezeten: die roze wolk. Want ach, wat mis ik…

1….dat schele kijken van een baby’tje als ie net geboren is en nog helemaal niet kan focussen.
2…de geur van zo’n baby’tje terwijl hij nog nooit gewassen is. Je denkt dat het ranzig is, maar er is niks zoeters.
3…dat gevoel iedere ochtend: “Ik wil meteen gaan kijken hoe ‘ie eruit ziet. Ongelooflijk. Ik heb een baby. Ik heb een kind. WTF. Ik kan het niet geloven. Ik ben…moeder??? Tsssss.”
4….het kijken naar je man met dat kleine baby’tje en dan denken: “Wooooow, wij zijn gewoon ouders. Och, kijk ze nu samen. Zo lieffff.” (En dan doet diezelfde man iets fout, iets met een luier verkeerd vastplakken en dan raak je zwaar geïrriteerd, maar dat heb ik dus geblocked, want ik zit in mijn roze wolk-gedachte-modus).
5….dat je zo’n baby’tje naast je neer kan leggen in bed en er uren naar kan kijken.
6…dat je hem dan overal kusjes kan geven zonder dat hij aan je haar trekt (want hij kan nog helemaal niks en je kan niet wachten totdat hij wel wat gaat kunnen, maar je weet niet wat je wenst…hahaha).
7….dat je nog borstvoeding geeft en dat je kind alleen maar groeit op jouw lichaamssappen en dat hij dat nooit, maar dan ook nooit zal afwijzen, maar er altijd van smult en dat dat jullie momentje is (och wat verlang ik daarnaar als mijn tweeënhalfjarige met spruiten gooit).
8….dat allerallereerste lachje.
9…die poepluiers die nog zo heerlijk ruiken.
10…dat je nog rekent in ponden en niet in kilo’s en dat zo’n baby’tje zo ontzettend licht is dat je hem overal heel makkelijk mee naartoe neemt.

LEES OOK: Dit staat je te wachten als je een baby krijgt.

11….dat iedereen in de Etos vol adoratie naar je baby kijkt en vervolgens vol mededogen naar jou, omdat je De Prestatie hebt geleverd (hoe anders is dat met een onhandelbare peuter… Ik zeg je: niemand kijkt vol adoratie of bewondering naar onhandelbare peuters en hun moeders).
12…al die kaarten en al dat bezoek en iedereen die maar zegt dat het zo’n prachtige baby is (ze liegen, maar dat maakt niet uit). Zo heerlijk om je daarin te wentelen.
13…dat je zo geniet van die baby dat je hem eigenlijk nooit neer wil leggen (waar is die box voor nodig?).
14…dat, als je hem dan in de box legt, je medelijden met hem hebt, omdat die box wel heel erg groot is voor zo’n klein mensje en je hem er weer snel uit tilt.
15….dat mensen zeggen dat je het zo goed doet met een baby. Dat je een natuurtalent bent. (Helaas blijkt dat talent te verdwijnen als je kind achttien maanden is, maar dat weet jij dan nog niet).
16…dat je zo ontzettend veel schattige nieuwe kleertjes hebt en de baby zo ongeveer elk uur iets nieuws aan kunt trekken (totdat hij eroverheen kotst, maar dat maakt dus niet uit, want nieuwe outfit).
17…dat je de hele dag rondloopt met een half verdoofd gevoel van te weinig slaap, maar wel in je achterhoofd een heel vrolijk liedje hebt (want: “Ikhebeenbabyikhebeenbabyikhebeenbaby woehoeoeoe!”).
18…dat je denkt dat je echt nooit meer aan het werk wilt, omdat je voor altijd bij je baby wilt zijn.
19…dat je een paar weken later gillend naar je werk wilt, omdat je gek wordt van alleen maar baby, maar je bij voorbaat ook al kunt verheugen op het ophalen van je baby bij het kinderdagverblijf.
20…dat je hem in zo’n overschatte tummytub kunt zetten en dat ‘ie dan rechtop zit, terwijl hij nog lang niet kan zitten en je dan oh en ah gilt.
21…dat je moeder langskomt om ’te helpen’ en dat ze dan alles overneemt om jou tot rust te laten komen.
22…dat je 10000 keer per dag opnieuw bedenkt dat deze baby, ondanks alle hectiek en al het werk, het allerallermooiste is wat je ooit is overkomen en dat je nooit meer hoeft na te denken over de zin van het leven.

LEES OOK: 23 Dingen die wél geweldig zijn aan de kraamtijd.