25 Handige tips voor ouders van meisjes

14.05.2022 06:00

Denk je misschien dat kleine meisjes makkelijker zijn in het gebruik en onderhoud dan jongens? Vergis je niet. Ook het opvoeden van een dame kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Daarom: een kleine gebruiksaanwijzing voor meisjesouders.

LEES OOK: 20 Dingen die bijzonder moeilijk zijn voor kleine kinderen.

1. Hou altijd de billendoekjesaanbiedingen in de gaten.
Je gaat er namelijk een heleboel nodig hebben. Een meisje verschonen dat gepoept heeft is namelijk heel andere koek dan een jongetje. Bij een jongetje kun je volstaan met twee flinke vegen en je bent klaar. Maar de genitaliën van een meisjes vereisen minutieus poetswerk. Per luier gaat er minstens een half pak doekjes doorheen. Want echt, die shit komt overal te zitten. OVERAL.

2. Er komt een prinsessenfase.
Wanneer valt niet te voorspellen, maar dat-ie komt, is zeker. Ik zag het met mijn eigen rouwdouwerige, bomen klimmende en modder rollende dochter niet meer aankomen, maar opeens zitten we vol in de prinsessenmodus en wordt er hevig geprotesteerd als ik ’s ochtends met een broek i.p.v. een jurk aan kom zetten en moet alles roze en met glitters.

3. Begin vroeg met maken van staartjes en vlechtjes.
Het kost namelijk even tijd om je erin te bekwamen en als je dochter naar de opvang gaat met een chaotisch kapsel is het minder erg dan als je haar naar de basisschool moet sturen met coupe ramp. Daarnaast: hoe eerder je begint, hoe sneller je dochter eraan gewend is. Dat scheelt je de gevechten die ik heb moeten leveren omdat ik pas begon met mijn dochters haren doen toen ze vier jaar was en ze zich daar hevig tegen ging verzetten. Heeft je dochter dus twee sprieten om door een elastiekje te doen? Maak die staart.

4. Leer je man om staartjes en vlechtjes te maken.
Je wilt namelijk niet dat jij er altijd voor op moet draaien en bovendien zullen er momenten komen dat jij er niet bent om het te doen en dan wil je niet dat je dochter als Pipo de Clown naar school moet omdat papa niet weet hoe een elastiekje werkt.

5. Leer je dochter de correcte benaming voor haar geslachtsdeel.
Noem het dus geen ‘voorbips’, ‘foefje’, ‘lappenmandje’, ‘poenie’, of iets anders cutesy. Er is geen enkele reden om het beestje niet bij de naam te noemen.

6. Je eerste schoonzoon heb je waarschijnlijk eerder dan je denkt.
Onze eerste had een bos woest zwart haar en een heel stoer leren jack. Vier jaar was hij toen hij voor het eerst op audiëntie kwam. Ik vond het niet echt een geschikte partij, maar ja, wat doe je eraan? Gelukkig was hij snel exit en hebben we er nu een beetje suffig exemplaar met een uilenbrilletje. Ik moet alleen nog even vragen wat zijn vader doet.

7. Koop die lakschoenen.
Ieder klein meisje wil een keer lakschoenen. Ze zijn afschuwelijk, ik weet het, maar koop ze nou maar, dan ben je er vanaf. Ik mocht ze niet van mijn moeder, want die vond dat maar onhandig en bovendien rolbevestigend en antifeministisch en nu kan ik niet anders dan haar gelijk geven, maar destijds voelde ik me enorm onheus bejegend. En soms, als ik langs een schoenenwinkel loop, voel ik nog steeds een steek in mijn hart als ik ze zie staan.

8. Vertel je dochter dat het oké is om van dingen te houden die niet ’typisch meisjesachtig’ zijn.
Als moeder die zich verheugd had op een meisje-meisje kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het best jammer kan zijn als je een dochter krijgt die je nog met geen stok in een jurk en aan de barbies krijgt (tot de prinsessenfase begint dus, maar dat kan even duren). Ik had me stiekem erg verheugd op alle meisjesdingen. Maar je dochter is naast meisje, vooral gewoon een kind. Met haar eigen karakter en interesses. En zo is ze precies goed.

9. Leer je dochter dat ze zich van voor naar achteren afveegt op de wc.
Als moeders kennen we allemaal één van de grote vloeken van het vrouw-zijn: de blaasontsteking. Zodra je dochter zindelijk is, benadruk daarom dus het belang van goed afvegen. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

10. Zet je schrap voor wijvennijd.
Je staat namelijk versteld van hoe vroeg dat begint. In de kleuterklas kunnen meisjes elkaar al spectaculair naar het leven staan en ben je heel wat tijd kwijt aan het doorgronden van de schoolpleinpolitiek van dames die nog geen drie turven hoog zijn.

11. Leer je dochter dat ze voor zichzelf op mag komen.
Dat ze zich niet naar de wil van anderen hoeft te voegen, alleen maar omdat ze een meisje is. Vertel haar dat ze nooit een jongen iets verschuldigd is omdat ze een meisje is en dat ze het recht heeft om nee te zeggen.

12. Verberg je make-up voor je dochter.
Want als je niet oppast en je kijkt twee seconden niet zit je dure Chanel-lippenstift over haar hele gezicht.

13. Leer je dochter om weer op te staan als ze valt.
We hebben de neiging om meisjes te betuttelen als ze vallen of zich pijn doen, terwijl jongens niet eens één traan mogen laten. Huilen mag, maar leer je dochter ook dat vallen en je pijn doen meestal geen drama is. Klop haar af, zeg dat er niks aan de hand is en moedig haar aan weer verder te gaan.

14. Vertel je dochter dat ze alles kan worden wat ze maar wil.
Prima als ze schooljuf of stewardess wil worden, of een ander typisch ‘vrouwelijk’ beroep. Maar maak haar duidelijk dat iets anders ook kan. Metselaar bijvoorbeeld. Of Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

15. Klaag nooit in het bijzijn van je dochter over je lichaam.
Roep nooit dat je jezelf te dik vindt, dat je grotere borsten wilt, of een kleinere kont. Laat je dochter zien dat je blij bent met jezelf en dat je je lichaam accepteert. Zodat zij ook van het hare gaat houden.

16. Werk aan je verbale capaciteiten.
Je gaat ze namelijk nodig hebben. Dochters kunnen discussiëren als de beste en je moet van goede huize komen wil je het van ze winnen. Zorg dus dat je je wapent met goede argumenten en dichtgetimmerde analyses.

17. Sluit kledingcompromissen.
Meisjes ontwikkelen al heel snel een eigen smaak. Die niet per se overeenkomt met jouw smaak. Zo heeft mijn dochter een periode gehad dat ze gek was van panterprint en dingen met glitters. Dat leverde heel wat ruzies in kledingzaken op, aangezien ik weigerde mijn kind als een soort miniversie van Nel Veerkamp door het leven te laten gaan. Inmiddels doen we samen aan online shoppen en hebben we afgesproken dat er alleen gekocht wordt wat we allebei mooi vonden (en gelukkig zijn dierenprints weer in tegenwoordig).

18. Kweek een dikke huid.
Dochters kunnen namelijk genadeloos kritiek geven. Mijn oudste dochter was vier jaar toen ze ’s ochtends eens tegen mij zei: “Nou mama, je ziet er nog best goed uit voor je leeftijd, hoor” en de opmerkingen over mijn rimpelige buik en ‘rare lange borsten’ zijn ook niet van de lucht. Een dochter houdt je genadeloos een spiegel voor.

19. Papa is de man.
In de puberteit ben jij vaak haar grootste bondgenoot, maar die eerste jaren leg je het waarschijnlijk af tegen je man. Meisjes zijn namelijk vaak enorme vaderskindjes. Papa is heilig en jij hebt het nakijken. Kan pijnlijk zijn. Maar wacht maar tot het eerste echte vriendje ten tonele verschijnt en ze naar buiten wil in een naveltruitje. Wedden dat ze dan opeens niet meer zo blij is met haar vader?

20. Er kunnen dingen in een vagina.
Wees er op bedacht dat een dreumes of een peutermeisje op een bepaald moment tot de ontdekking kan komen dat er daar een gat zit, waar in principe wat in kan. En je wilt niet op de EHBO terechtkomen omdat er een dokter een Legoblokje uit je dochters vagina moet peuteren.

21. Zusjes zijn de hel voor broertjes.
Meisjes kunnen namelijk heel gemeen zijn. En geniepig bovendien. Dat je je zoon hoort gillen en hem in de woonkamer aantreft met een paar diepe tandafdrukken in zijn arm. Terwijl je dochter heel braaf boven op haar kamer is. Hoe dat mogelijk is? Meisjes kunnen dat.

22. Koop Frozen op dvd.
Netflix heeft namelijk de irritante neiging om die film uit het assortiment te halen (iets onzinnigs met rechten ofzo) en dan heb je drama thuis. Niet handig tijdens het koken.

23. Alles gaat veel te snel.
Kleine meisjes kunnen namelijk niet wachten om groot te worden. Daarom hebben ze vaak haast en jagen ze de mijlpalen er met een razend tempo doorheen. Veel meer nog dan op jongens is het cliché dat het allemaal zo snel voorbij gaat van toepassing op meiden. Geniet er dus extra van, sta er extra bij stil. Want voor je het weet is je dochter groot.

24. Wees voorbereid op drama.
Veel drama. Drama om niks (maar waag het niet te zeggen dat het niks voorstelt). Meiden kunnen enorm theater maken over de kleinste dingen. Je zou denken dat de wereld vergaat, zo erg is het soms allemaal. Luister naar haar, knik begrijpend en zeg: “Hmm-hmm”. Ga NIET, ik herhaal NIET, de discussie aan. Het is gewoon allemaal HEEL ERG. Dus zet Frozen aan, geef haar een likje Chanel lippenstift en haar lakschoenen en wacht tot het overwaait.

25. Knuffel je dochter.
Knuffel haar veel. Want meisjes geven de beste knuffels (ja, net als jongens dus).

LEES OOK: 10 Gore dingen die alle kinderen doen (gat-ver-dam-me!).