25 Toptips voor ouders van peuters

20.11.2019 05:00

Leven met een peuter is niet altijd eenvoudig. En wat het nog lastiger maakt: iedereen lijkt altijd beter te weten dan jij hoe je met zo’n eigenwijze draak moet omgaan. Maar aan het meeste advies heb je helemaal niks. Daarom geven wij je deze 25 toptips waar je écht wat aan hebt, om het leven met een peuter, nou ja, te overleven.

Lees ook: De middag van een peutermoeder in 37 stappen

* Zorg ervoor dat je altijd je ogen, je gezicht, je haar, je borsten en je kruis beschermd hebt (vooral als je op de bank zit). Peuters zijn namelijk watervlug en hebben bovendien een bizar ijzeren greep.

* Het beste moment om kiekeboe te spelen is als je een enorme poepluier verschoont. De afleiding zorgt ervoor dat de peuter niet vol met z’n wriemelende handjes in de poep grijpt en het vervolgens aan de muur smeert.

* Als een peuter een handvol zand/modder/steentjes/gras/wat er ook op straat ligt verorbert kun je z’n volgende maaltijd in principe overslaan.

* Schoenen voor peuters zijn overrated. Vermoei jezelf vooral niet met het aantrekken van schoenen bij je peuter. Ze gaan gegarandeerd uit binnen vijf minuten, dus waar doe je het voor? Scheelt ook weer geld, want kinderschoenen zijn dúúr, niet normaal.

* Eén koekje is geen koekje. Zorg altijd dat beide handjes van je kind gevuld zijn als je hem iets te snoepen geeft, dat levert je zo drie minuten extra tijd voor jezelf op. Zodat je dus bijvoorbeeld de vaatwasser kunt uitruimen zonder dat je kind erin klimt.

* Je peuter is je baas. Dat is pijnlijk om toe te geven, maar hoe langer je die realisatie blijft wegstoppen, hoe meer pijn het uiteindelijk doet. Acceptatie is de eerste stap in het proces van helen.

* Je hoeft je peuter niet elke dag in bad te doen. Dat is namelijk zinloos, aangezien ze de volgende dag toch alleen maar viezer worden dan je ooit had gedacht dat ze konden zijn. Haal er dagelijks even een billendoekje overheen, dan glimt-ie weer mooi, zo voor ’t oog.

* Het is oké om je peuter af en toe een klootzak te noemen (alleen liever niet recht in z’n gezicht).

* Als je een tuitbeker vindt die je al een tijd kwijt was, maak hem dan niet open. Doe het niet. Gooi hem gewoon weg zonder te kijken. Echt. Je wilt het niet weten.

* Poep gaat niet altijd heel gemakkelijk door het afvoerputje van het bad. Een spatel kan uitkomst bieden.

* Onbeleefde gebaren maken naar je peuter als-ie met z’n rug naar je toe staat is geoorloofd.

* Maak je vooral niet te druk over hoe je peuter erbij loopt. Soms is het al een prestatie om ‘m z’n broek aan te laten houden. Beloon jezelf daarvoor. Rijkelijk.

* Het is beter om een paar jaar lang zelfs formulieren van de Belastingdienst of hypotheekaktes te ondertekenen met wasco krijtjes, dan het risico te nemen nog echte pennen te kopen en overal inktvlekken op de krijgen omdat je peuter die pennen altijd te pakken krijgt.

* De enige manier om nog een beetje te relaxen is plat op de grond te gaan liggen en je peuter bovenop je te laten klimmen (denk wel aan punt 1).

* Koop geen kleding voor je peuter waar knoopjes aan zitten als je niet dagelijks in een gevecht met je kind verzeild wilt raken.

* Als je een heel duur cadeau koopt voor je peuter zal-ie alleen met de doos willen spelen. Bespaar jezelf geld en geef
je kind gewoon een lege doos.

* In discussie gaan met een peuter betekent dat je nog teveel hoop hebt. Laat die hoop varen.

* Als je met je peuter naar het zwembad gaat telt dat als een baddersessie. Dat hoef je dan dus thuis de komende twee weken niet meer te doen.

* Op het moment dat je peuter weet hoe hij de deur op slot moet draaien moet je zorgen dat je altijd je sleutels bij je hebt.

* Als je peuter z’n koekje/appel/broodje/rijstwafel op straat laat vallen (ook al is het midden in een modderplas), laat ‘m die dan gewoon opeten. Het scheelt jou een driftbui en bovendien is het goed voor hun afweersysteem.

* Als je peuter iets wil drinken uit een beker zonder deksel, zorg dan dat het water is. Alleen water. En dat er geen stopcontacten of elektrische apparaten op giet-hoogte zijn.

* Bespaar je de moeite om de autostoel van je peuter schoon te maken. Het heeft geen zin. Wacht gewoon tot ‘ie eruit gegroeid is en steek het ding dan in brand.

* Zeg je abonnement op de sportschool op. Peuters zijn genoeg cardio.

* Als je een peuter twee uur later dan normaal op bed legt, zal ‘ie twee uur eerder wakker zijn. Leg je peuter dus altijd op tijd op bed.

* Billendoekjes zijn de beste vlekkenverwijderaar. En er zullen veel vlekken zijn.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!