5 Redenen waarom oudste kinderen het beste zijn (wetenschappelijk bewezen!)

02.06.2018 04:55
5 Redenen waarom oudste kinderen het beste zijn (wetenschappelijk bewezen!)

Ze zeggen niet voor niets de eerste, de beste. Uit onderzoek blijkt dat het oudste (en dus het eerste) kind zijn verschillende voordelen kan hebben. Waaronder de volgende. 

1. De oudste kinderen zijn slimmer

Uit onderzoek blijkt dat de oudste kinderen vaak een hoger IQ hebben dan hun jongere broertjes en zusjes. Uit een studie uit 2007 onder 250.000 mannen in Noorwegen bleek dat de oudste broers gemiddeld 2.3 punten hoger scoorden bij een IQ-tests dan de jongere broers.

Onderzoekers denken dat dit voornamelijk voorkomt uit de omgeving. De oudste kinderen nemen het vaak op zich hun jongere broertjes en zusjes dingen te leren, en ze te helpen. Hierdoor leren ze zelf dingen ook sneller en beter. Daarnaast betekent meer kinderen dat de ouders minder tijd per kind te besteden hebben. De oudste kinderen hebben de meeste onverstoorde aandacht ontvangen van hun ouders, en hierdoor het meest van hen kunnen ‘leren’.

2. Ze zijn verantwoordelijker

De oudste kinderen maken het pad vrij voor hun jongere broertjes en zusjes, waardoor ze al vroeg met verschillende verantwoordelijkheden leren omgaan. Volgens Jeffrey Kluger, auteur van het boek The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, zijn de oudste kinderen het meest gericht op loyaliteit binnen de familie. Het resultaat hiervan is dat ze vaak gehoorzamer en verantwoordelijker zijn dan andere gezinsleden.

3. Ze zijn succesvoller

De oudste kinderen doen het niet alleen beter op school, ook wanneer ze na school het professionele leven betreden zijn ze gemiddeld succesvoller dan hun jongere broers en zussen. Psycholoog Ben Dattner stelt dat oudste kinderen vaak ambitieuzer en resultaatgerichter zijn, en het belangrijk vinden dat hun ouders tevreden over hen zijn. Daarnaast zijn oudsten vaak een autoriteit ten opzichte van hun jongere familieleden, waardoor ze vroeg in hun leven al ervaring opdoen met een leiderschapsrol.

Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat oudste kinderen succesvoller zijn in de ogen van hun ouders.

4. Oudste kinderen volgen de regels

Middelste kinderen staan erom bekend dat ze vaak het meest rebels zijn, terwijl de oudsten uit een gezin vaak braver zijn en zich beter aan de regels houden.  ‘Eerstgeborenen zijn vaak verantwoordelijk, competitief en conventioneel, terwijl latere kinderen zich vaker willen ‘onderscheiden’, en hierdoor vaker speels, meewerkend en rebels zijn,’ zeggen de Belgische psychologen Vassilis Saroglou en Laure Fiasse, in een onderzoek uit 2003. 

5. Ze zijn consciëntieus

Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat eerstgeborenen iets consciëntieuzer en iets minder neurotisch zijn dan andere kinderen. Karakteristieken die ervoor zouden kunnen zorgen dat ze succesvoller zijn in het leven.  Uit een andere studie uit 2015 blijkt dat consciëntieuze mensen een hoger academisch niveau hadden, en deze karaktertrek een belangrijke rol speelt bij succes.

Bron: Huffington Post

LEES OOK: Jongste, middelste of oudste van het gezin? Dit zegt de plek in het gezin over je kind