5 x waarom een schoonmaker niet zo zaligmakend is als je denkt

17.09.2016 04:55

Toen Renske haar tweede kind kreeg – maar wel bleef werken – besloot ze een schoonmaker te fixen voor haar gezin. Toch blijkt het stiekem niet zo zaligmakend als gehoopt.

Begrijpt me niet verkeerd, ik ga mijn schoonmaakster echt niet ‘ontslaan’. I laf her en ik ben te verslaafd aan wat ze allemaal voor ons gezin doet. Maar zoals dat gaat met verslavingen, er zitten niet alleen maar voordelen aan.

Lees ook: 10x de puinhoven die kinderen achter op de achterbank maken

  1. Je moet dus opruimen voordat de schoonmaker komt. Anders kan hij/zij niet goed werken. En met opruimen bedoel ik dus niet dat je gewoon even snel alle bende in de hoek moet vegen, want dan wordt die hoek dus niet goed schoongemaakt. Mijn zusje (die eerder kinderen kreeg dan ik) vertelde een paar jaar geleden al over deze opruim-struggle, maar dan dacht ik: djeeezzz doet je schoonmaker dat dan niet? En ik dacht ook: moet je gewoon niet zo’n troep maken. Maar nu zeg ik: HAHAHAHAHAAAA. Little did I know. STUPID WOMAN. Want man oh man want maken kinderen een hoop troep. Herstel: wat hébben ze een hoop troep. Het komt uit alle hoeken en gaten. Allemaal om mij te pesten ik weet het zeker.
  2. Je moet opruimen vlák voordat de schoonmaker komt want anders is het onherroepelijk weer een bende zodra hij/zij arriveert. Dit fameuze opruim-moment is bij ons op donderdagochtend rond 08:00 uur, voordat ik de deur uit ga met de kinderen om ze naar het kinderdagverblijf te brengen en daarna zelf te gaan werken. En weet je wat het is? Mijn kinderen gaan op zo’n moment echt echt ECHT niet ‘even gezellig spelen’ terwijl ik de boel aan kant maak. Nope. Mijn kinderen gaan voor mijn voeten lopen, hangen aan mijn been, liefst huilend. Of ze gaan op de grond liggen gillen. In allerlei octaven overigens, ze halen echt episch hoge noten, misschien moeten ze alvast op de wachtlijst voor The Voice Kids.
  3. Je moet dus weg zijn uit je eigen huis zodat de schoonmaker alle ruimte heeft om zijn of haar werk te doen. Helemaal als je op een etage woont (zoals ik), maar ik denk dat het ook zo werkt als je in een eengezinswoning buiten de stad woont? En wat als je kind onverwacht ziek is en thuis blijft omdat je geen oppas hebt. Dan moet je dus OF de schoonmaker afbellen OF gaan rondzwerven met een ziek kind OF met je zieke kind op de slaapkamer gaan zitten en wachten tot de schoonmaker klaar is. Dat laatste heb ik wel eens gedaan en ik wil er niet meer aan terug denken.
  4. De schoonmaker bijsturen is erg lastig als je weg/druk bent. Het feit dat je weg moet uit je eigen huis werkt nog een ander euvel in de hand: omdat je niet thuis bent als de schoonmaker er is, geschiedt alle contact per telefoon/handgeschreven briefje op tafel. Anders moet je  er voor zorgen nog thuis te zijn op het moment dat hij/zij arriveert. Maar dan zeg ik: is dat relaxt? Neen, dat is niet relaxt met twee huilende kinderen aan je been. En thuis komen zodra de schoonmaker klaar is is ook niet relaxt. En onmogelijk. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan niet zomaar midden op de dag weg van mijn werk om de schoonmaker live te coachen. Gevolg? Het kabbelt vaak maar een beetje door met de schoonmaker, terwijl je soms niet helemaal tevreden bent. Je bent alleen simpelweg te druk en afwezig bent om ze bij te sturen.
  5. De moeilijke dingen doe je toch maar zelf, zoals een vloer schoonmaken en in de olie zetten. Waarom? Zie vorige stukje. Je moet het allemaal eerst gaan uitleggen. En daarvoor moet je thuis blijven. Het kost bovendien extra geld en extra uren omdat ze hun gewóne schoonmaakwerk dan niet kunnen doen blablabla.

Kortom: wat een hel, zo’n schoonmaker. Haha. En toch blijf ik er mee door gaan. Want wat ik er allemaal voor terug krijg is heus geweldig. Ik noem een lekker schoon huis. Vrije tijd om een aflevering Stranger Things te kijken, of om met de kinderen leuke dingen te doen. En dus wil ik dit stukje afsluiten met niets dan dankbaarheid. Gut gut gut wat ben ik dankbaar. Voor het feit dat we een schoonmaker kunnen betalen. Voor het feit dat we een schoonmaker hebben die zich iedere keer weer hard maakt voor een schoon huis. Die nooit zeurt over dat het bij ons altijd zo stikkend heet wordt in de zomer. Die nooit afzegt. Die altijd lief is als ik iets te vragen of te zeuren heb. Die (als ik in een paniekaanval toch alle troep in de hoek heb geveegd) evengoed probeert om ook dié hoeken mee te nemen. Die ons, kortom, helpt in een razend druk bestaan.

Jeetje, mijn teiltje is helemaal vol gekwijld. Maar dat geeft niet, want de schoonmaker komt morgen.

Lees ook: Heb je een baby? Dan moet je de eerste paar maanden juist NIET stofzuigen