6 redenen waarom kinderen echt groente moeten eten

08.05.2022 06:00

Barbara denkt het ongeveer 6 x per week: ze lusten het toch niet, dus laat maar zitten met die sperziebonen. Maar groenten eten is toch echt belangrijk, en dit is waarom. 

Het kan zo lastig zijn om kinderen groente te laten eten. Bij ons vliegen de doperwten en sperziebonen soms door de lucht. Vaak denk ik dan: laat maar zitten ook. Ja, ik wil ook wel eens een normale avond, zonder steeds weer ruzie aan tafel. Ik probeer ze wel veel fruit te geven, dat lukt namelijk wel. Ik hoop dan maar dat ze op een dag zómaar opeens wel broccoli lusten.

Maar als je ziet hoe goed groente voor een mens is, voel ik me meteen weer schuldig. Ik zet het even op rijtje, zodat jij je ook schuldig kan voelen en we weer even ons best doen de kinderen wat meer groenten te laten eten.

Het moet echt 200 gram zijn…

Als alle Nederlanders 200 gram groente per dag eten, kunnen per jaar ongeveer 18.000 hartinfarcten en beroerten, 5.000 sterfgevallen door hart- en vaatziekten en 2.300 sterfgevallen door kanker worden voorkomen. Het eten van meer dan 200 gram groente per dag dringt mogelijk het risico op ziekten nog verder terug.

Kinderen krijgen maar 50 gram

Kinderen eten gemiddeld 50 gram groente per dag. Veel te weinig zeggen artsen. Zelfs onder 4 jaar moeten ze twee flinke eetlepels groente eten. Denken: ik wacht wel tot ze het lusten, is dus ook geen goed idee. Al was het maar omdat die kleintjes hun smaak al ontwikkelen als ze twee tot drie zijn.

Een vol gevoel

Groente helpt om op gewicht te blijven. Groente bevat namelijk weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels. Het geeft daardoor een vol gevoel.

Lager risico

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dat is. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Om die reden kan een vitaminepil groente niet vervangen.

Het helpt ook een beetje tegen kanker

Er zijn aanwijzingen dat het eten van groente het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker verlaagt. Het gaat dan vooral om kanker in het hoofd-halsgebied, de slokdarm en de maag. De schattingen van het beschermende effect verschillen per onderzoek en lopen uiteen. De kans op het krijgen van kanker zou 15 tot 20% minder worden, maar de recentste studies komen lager uit.

En nog meer….

Groente beschermt mogelijk ook tegen andere ziekten, zoals oogaandoeningen als staar en luchtwegaandoeningen.

Binnenkort weer eens proberen dus!

Bron: voedingscentrum.