7 dingen die je als nieuwe moeder gauw te lang doet

29.01.2015 12:00

Deze week in de lezersrubriek: Jenny van Waveren-Meijer

Vorig jaar zomer beviel Jenny van haar eerste kindje: Ik ben vrij nuchter en zeker en maak me helemaal niet snel druk of zorgen. Maar laatst liet ik mij vertellen dat de meeste moeders alleen de eerste paar maanden flesjes en spenen steriliseren. Ik deed dat nog steeds voor mijn dochtertje van ruim een jaar! Daardoor ging ik nadenken over wat ik nog meer veel te lang gedaan heb als jonge moeder.

1. Een voedingsdagboek bijhouden

Gelukkig kon ik borstvoeding geven en dat heb ik met veel liefde en plezier gedaan. Wel hield ik een voedingsdagboek bij. Dat kwam door het mapje dat ik van de kraamhulp kreeg. Daarin moest ik in de kraamtijd bijhouden wanneer ik mijn baby gevoed had. Na de kraamtijd heb ik een notitieboekje een heel schema gezet: voedingstijd, aantal minuten, rechterborst, linkerborst, plasluier en poepluier. Mijn man gaf me al aan dat ik allang kon stoppen met het bijhouden van al deze dingen. Waarschijnlijk ook omdat hij regelmatig vergat op te schrijven of onze kleine een plas- of poepluier had. Ik heb dit dagboekje zo’n 4 maanden bijgehouden. En een paar weken later hield mijn melkproductie op…

2. Melk afkolven

Toen ik weer ging werken, zat ik dagelijks op een afgesloten kamertje op kantoor te kolven. Ik wilde helemaal niet stoppen met borstvoeding, dus ik bleef maar kolven en kolven. Tot ik merkte dat ik minder melk produceerde. Het kolven begon ook pijn te doen. En – heel gênant – het een en het ander begon te bloeden. Ik heb toen een lactatiekundige gebeld om te vragen wat ik kon doen. Zij had mij wat tips gegeven (heel handige tips, die ik zelf ook had kunnen bedenken, maar op de een of andere manier niet zelf had bedacht), maar na een tijdje moest ik eraan geloven: de melkproductie hield op. Achteraf gezien heb ik mezelf veel te lang gepest met het kolven. De volgende keer gaat dat anders: als het ophoudt, dan houdt het op.

3. Eten fijn pureren

Bang dat mijn dochtertje zou stikken in haar voeding (ik ben veel te laat begonnen met een EHBO-cursus), heb ik haar eten een lange tijd heel fijn gepureerd. Ik maakte alles heel fanatiek zelf met een handige stomer-blender en pureerde alles helemaal aan gort! Maar toen ik later zomaar eens keek naar potjes babyvoeding in de winkel, zag ik dat die allang niet meer zo fijn waren voor baby’s van 4 maanden. Oeps!

4. Geen wasverzachter gebruiken

Over het niet gebruiken van wasverzachter moet ik toch echt iets opbiechten: ik gebruik het nog steeds niet. In het begin word je gewaarschuwd voor mogelijke allergische reacties van je kindje op stoffen in de wasverzachter. Nu weet ik niet wanneer ik mijn dochter hier wel aan kan blootstellen, maar eigenlijk is het uit mijn systeem om wasverzachter te gebruiken. Gelukkig zijn de kleertjes niet zo stug dat mijn meisje daar weer huidirritatie van oploopt.

5. Flesjes steriliseren

Ik werk bij een webwinkel en daar hadden we een vertegenwoordiger van babyproducten op bezoek. Ik werd verrast toen zij zei dat je na een paar weken eigenlijk al geen flesjes en speentjes hoeft te steriliseren. “Zodra je je kindje op de grond zet, dan stopt hij toch al van alles in zijn mond. Dat is toch ook allemaal niet gesteriliseerd?”. Oké, dat is waar. Misschien is na een paar weken niet meer (dagelijks) steriliseren wat aan de vroege kant, maar ik vermoed dat ik met 15 maanden iets te lang ben doorgegaan met het steriliseren van van alles en nog wat.

6. Flesje vasthouden

Ik heb lange tijd het flesje vastgehouden, terwijl mijn dochtertje heerlijk in mijn arm lag te drinken. Gewoon, omdat ik het zo fijn vond. Lekker tutten samen. Maar mijn man liet haar al een tijdje zelf haar flesje vasthouden. Want dat kon ze ook. Alleen had ik dat nooit meegekregen. Ik denk stiekem dat veel jonge ouders (en opa’s en oma’s) het flesje te lang vasthouden, vanwege de hoge schattigheidsfactor. Maar eigenlijk is het – in mijn ogen – beter om je kindje juist te stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Tegenwoordig klimt mijn dochtertje zelf op de bank, gaat ze liggen en krijgt ze haar fles. Dan kan ik mooi mijn eigen dingen doen.

7. Uitgebreid vertellen over je baby

Wat eigenlijk helemaal niets te maken heeft met onzekerheid, waardoor je dingen al gauw te lang doet als jonge moeder, maar toch iets is wat veel jonge moeders doen: uitgebreid vertellen over je baby. Ik heb me er zelf ook wel eens op betrapt. Dan was ik lekker met (kinderloze) vriendinnen aan het bijkletsen en in een mum van tijd ging het over mijn schattige baby: dat ze zo lief is, dat ze het zo goed doet en dat ik zo blij ben dat ze na 2 weken al doorsliep. En zodra ik mezelf betrapte, bekende ik. Maar 10 minuten later ging het toch weer over mijn kleine meisje. Tig verontschuldigingen later bedenk ik dat het misschien wel irritanter is om je hiervoor constant te verontschuldigen, dan dat je al die leuke dingen over je prachtkind vertelt.

 

Elke donderdag laten we andere ouders-met-een-leven aan het woord in onze lezersrubriek. Heb jij ook een leuk stukje/lijstje/column/tekening/infographic over die helse vakanties met chagrijnige pubers, mislukte babyshowers, dictatoriale kleuters en/of hysterische schoonmoeders? Mail ons op schrijven@me-to-we.nl !

 

Beeld: iStock