7 ijzingwekkend spannende momenten tijdens de zindelijkheidstraining

24.02.2019 05:00
7 ijzingwekkend spannende momenten tijdens de zindelijkheidstraining

Er breekt een fantastisch nieuw tijdperk aan: je bent bijna uit de luiers! Je peuter is op dreef met zindelijk worden, maar heeft geen idee dat jij uit pure stress wat nagelbijtmomentjes meemaakt.

1. Is het een scheetje, of….?
Deze vraag is van levensbelang. Of je peuter nou op het potje zit of knus bij jou op schoot: een scheetje is het startschot voor jouw adrenalinerush. Op het potje of de wc betekent het: juichen alsof Nederland het WK wint (maar stiekem ben je ook écht heel enthousiast). In elke andere situatie: probeer vooral rustig te blijven. Een sprintje naar de plee met een poepende peuter in je armen kan altijd nog. Vaak is het toch echt loos alarm.

2. Een dichtgeknoopt, geparfumeerd zakje meekrijgen van het kinderdagverblijf.
Weer eens wat anders dan een knutselwerkje, dit cadeautje in de tas van je peuter. Het is altijd weer de vraag of je direct kiest voor de prullenbak, of je er toch aan waagt het zakje te openen. En dan, tromgeroffel: wát zit er in? Je smeekt vooraf: ‘Geen stukjes, geen stukjes, geen stukjes.’

3. Een volle poepbroek in de wasmachine stoppen.
Want weggooien is zonde, maar uitspoelen wens je ook niemand toe. En dus neem je Het Grote Risico een keer: hup, met inhoud en al in de trommel. Verder niks erbij, extra spoelbeurtje en duimen maar dat dit werkt. Conclusie na de wasbeurt: geen poep meer in de broek, maar wel tussen de rubbers van je wasmachine en in alle kleine gaatjes van de trommel. De komende weken ruikt al je verse was naar stront.

4. De deur uit zonder reservekleding.
Dit is natuurlijk een foutje, je bent het gewoon vergeten. Want geen enkele moeder van een zindelijk wordend kind haalt dit in haar hoofd. Gebeurt het je toch, dan krijgt boodschappen doen of een lange autorit een hele nieuwe dimensie. Iets met angstzweet en visioenen van overal plas en/of poep, een huilende peuter en daarna een blotebillenshow.

5. Papa geeft hem de kieteldood. Op de nieuwe bank.
Okee, dat was dom, een nieuwe bank kopen in deze fase. Maar goed, hij zit heerlijk en is een aanwinst voor je interieur (lees: een groot object voor jezelf tussen al het kinderspeelgoed). Lachen is piesen, dat geldt voor vrouwen na de bevalling én voor kinderen die bijna zindelijk zijn. Je wilt het mooie moment tussen vader en zoon niet verstoren, maar KAPPEN NOU WANT STRAKS IS ALLES NAT!

6. Zwemmen zonder zwemluier.
Je weet helaas uit ervaring dat een zwemluier vol ontlasting het maar heel eventjes houdt in het water. Zodra je kind op het droge is, begint de inhoud naar buiten te sijpelen. Of brokkelen. Maar toch: helemaal zónder, met het blote gat in een minuscuul zwembroekje is gewoon slecht voor je hart.

7. Is ze echt, écht klaar?
Hoe ze het doen, doen ze het, maar peuters kunnen enorme hoeveelheden uitdrijven. Een bescheiden plas op pot of toilet is soms nog maar het begin. En dat drolletje-met-puntje blijkt regelmatig nog een hele riedel soortgenoten te hebben, daar in die endeldarm. Altijd riskant dus, denken dat het klaar is en de onderbroek weer omhoog hijsen.

Lees ook: Tips: zó krijg je je peuter binnen no time zindelijk