8 dingen die ik leerde over een baby krijgen/hebben tijdens een hittegolf

26.06.2019 05:00

Annebeth Vis kreeg haar baby tijdens een hittegolf. En dat is geen sinecure. Dat weet iedereen die hetzelfde heeft meegemaakt. Mocht je op het punt staan van bevallen of net zijn bevallen, houd deze dagen dan rekening met het volgende… 

 1. In het ziekenhuis is het koud
  Tijdens de geboorte van Olivia tikte het kwik de 30 graden al bijna aan. Mijn vliezen braken en we vertrokken naar het ziekenhuis. Manlief in korte broek en T-shirt. Na een nacht vol weeën werd ik naar de bevalkamer gebracht. Het leek allemaal snel te gaan, want ik hoefde praktisch alleen nog maar te persen, maar toch bleven we uiteindelijk ruim zeven uur binnen. En terwijl ik zwetend de ene na de andere perswee lag weg te puffen – wel goed voorbereid met dikke sokken aan mijn voeten, iemand had me op het hart gedrukt dat ik die móest meenemen -, zat hij naast me in elkaar gedoken te rillen van de kou. Over mijn outfit en die van de baby was goed nagedacht, maar we hadden voor hem ook wel een lange broek en trui kunnen inpakken.
 1. Babykleding heb je niet nodig
  Toen we met baby thuiskwamen waren de temperaturen tot ver boven de 30 graden gestegen. Ik had braaf een tiental mutsjes in huis gehaald, maar die kon ik meteen opbergen. No way dat mijn pasgeborene onderkoeld zou raken. Iedereen weet dat de eerste kleertjes maar heel kort gedragen kunnen worden, in ons geval was het letterlijk alleen in het ziekenhuis, daarna was het veel te warm. Mijn wurm lag bijna de hele zomer in alleen een luiertje, zelfs een romper was teveel. Voor fans van huid-op-huid: wij deden niet anders.
 1. Adíos draagdoek
  Een doek had ik wel in huis, want van tevoren had ik me voorgenomen dat ik haar zo veel mogelijk bij me zou dragen, maar daar was het gewoonweg te heet voor. Alleen al bij de gedachte, brak het zweet me uit. Ik kon me er absoluut niet toe zetten om zo’n ding überhaupt te leren omdoen. Bovendien was ik doodsbang dat ze het veel te warm zou krijgen en daarbinnen niet zou kunnen ademen.
 1. Je baby wil nóg meer drinken (en jij ook)
  Borstvoeding is een intensief karwei, waar je normaal gesproken al liters water bij weg drinkt, maar als het weer daarbij ook nog eens tropisch is, is het vocht niet aan te slepen. Dat geldt ook voor de baby, zo heb ik ondervonden. De mijne hing letterlijk de hele dag aan mijn borst, waardoor ik het alleen nog maar warmer kreeg. Sijpel, sijpel: de zweetdruppeltjes liepen van mijn voorhoofd.
 1. Je hebt extra veel voedingsbeha’s nodig
  Als mijn voedingsbeha’s niet zeiknat waren van de melk, dan was het wel van mijn zweetaanvallen. Ik had beter naar mijn moeder moeten luisteren en er veel meer moeten aanschaffen. Er gingen er zo een paar per dag doorheen.
 1. Iedere laag kleding is er één teveel
  Nog zoiets: mijn kleding. Natuurlijk komt er kraamvisite langs en dan wil je toch wel een beetje normaal voor de dag komen, hoewel ik het liefst de hele dag in mijn nakie had gelopen. Iedere laag was er één te veel. Ik liet direct de hoop varen dat ik binnenkort in mijn oude maat zou terugkeren en bestelde online een lading luchtige kleding, inderdaad, ná mijn zwangerschap, want alles wat ik tijdens had gedragen, leek me alleen geschikt voor de wintersport. Ook een laag make-up (om mijn ontplofte bevallingshoofd een beetje te camoufleren) was eigenlijk geen doen, dat dreef zowat mijn gezicht af.
 1. Dikke maandverbanden zijn extra onplezierig
  Over down under zal ik kort zijn. Die dikke maandverbanden zijn sowieso geen pretje, maar helemaal niet als jouw gevoelstemperatuur richting de 40 graden gaat.
 1. Je kunt toch niet naar het strand
  Lichamelijk moest ik er niet aan denken, de zee in voor verkoeling mag überhaupt niet in het begin, maar een pasgeboren baby neem je natuurlijk ook niet mee de zon in. Niet alleen vanwege het tere huidje, maar ook omdat de fontanellen nog veel te ver openstaan en dat kan gevaarlijk zijn.LEES OOK: 12 dingen die je nooit moet doen als je pas bevallen bent