8 taken die je beter uit kunt voeren zónder kinderen erbij

22.10.2019 05:00

Het kan wel eens gebeuren dat je ergens belandt met je nageslacht, waar kinderen écht geen handige asset zijn. Maar goed, het kon niet anders of je had van te voren niet stil gestaan bij de eventuele consequenties. Kan allemaal natuurlijk, maar neem van ons aan: deze plekken bezoek je echt liever zónder je mini-me(s).

Jouw doktersafspraak
Weinig ongemakkelijker dan met twee kleine kinderen wachten tot het jouw beurt is bij de dokter. De wachtkamer zit uiteraard ramvol zwijgende mensen, terwijl jouw koters op de enige drie ronddwalende speeltjes rammen en jij zogenaamd onverstoord een beduimeld boekje voorleest en ongemakkelijke, heel hardop gestelde vragen (‘Mama, is dat een meneer of een mevrouw?’) keihard negeert.

In de spreekkamer
Eindelijk, je bent aan de beurt. Terwijl jij aan de dokter vertelt wat er scheelt, onderbreekt je ene kind consequent je verhaal terwijl de ander enthousiast aan de stethoscoop van de arts trekt, die net doet of ‘ie dat niet irritant vindt.  Je mini-me’s zien de behandeltafel aan voor klimrek, inclusief de stijgbeugels, en raken alles aan wat steriel zou moeten blijven.

De apotheek
Als we dan toch in de medische hoek zit, wat dacht je van de apotheek? Of ben ik de enige die daar altijd HEEL lang moet wachten? Dat is soms best relaxt als je alleen bent (even wat me-time), maar een heel ander verhaal in het bijzijn van je kinderen. Die, namelijk, zullen élk potje en flesje uit de schappen trekken. Dus daar komt ineens je tweejarige voorbij met een aambeienzalfverpakking in haar handen (‘Wat is dit, mama?’) terwijl jij probeert te voorkomen dat de ander alle snoepjes uit het bakje op de toonbank grist.

Kleding kopen
Jezelf in een te klein pashokje wurmen met rondzwevende plukken stof en killing tl-licht is nóóit een feest maar wordt helemáál een uitdaging als je twee minimensjes om je heen hebt die 1) honger hebben 2) moeten plassen 3) ruzie krijgen 4) weg willen –  of een combinatie van die vier. Want daar sta je dan, met één been in je spijkerbroek, terwijl je je tweejarige binnen het hokje probeert te houden, tegelijkertijd de ander je smartphone toewerpt voor een afleidend spelletje en intussen met je tanden een rijstewafel uit je tas probeert te schudden.

Een lunchafspraak
Je wilt eindelijk weer eens afspreken met die vriendin, en je schat in dat dat best moet lukken met je peuter aan je zij. Eenmaal aan de lunchtafel in een gezellig café geef je je bloedje wat stiften en een kleurplaat, en begin je als een dolle bij te kletsen met je lunchdate.  Na twee minuten ben je al 5 keer onderbroken, is je kind uitgekleurd, heeft ‘ie zijn servet in jouw jus d’orange gedoopt en knoeit ‘ie zich onder met de ketchup die bij de tosti hoort.
Je vriendin en jij besluiten binnenkort weer eens uitgebreid te bellen, om écht bij te kletsen.

De bouwmarkt
Top aan de bouwmarkt is dat ‘ie zo lekker ruim is. Whiehoeee de kinderen kunnen naar hartelust door de gangpaden racen. Iets minder lachen is wanneer je hartelapjes aan het sjouwen gaan met emmers loodzware verf en in de twintig soorten lamellen gaan hangen. Dan heb je maar een vraag: waar is hier de nooduitgang?

Ikea
Er is maar één gouden regel als je deze Zweedse interieurwinkel met een bezoek gaat vereren: verlies je kind GEEN SECONDE uit het oog. Het is er altijd druk en door de doolhof-opzet verdwaalt een volwassene hier nog, laat staan een kleuter.
Pluspunt van deze winkel? De gehaktballetjes en het ijsje bij de uitgang doen het altijd goed als chantagemiddel.

De cadeauwinkel
Oké oké, ik geef het grif toe: hier moet je gewoon geen kinderen mee naar toe nemen. Eigenlijk. Maar ken je dat, dat je soms in een overmoedige bui bent en je kids zich al vijf minuten als engeltjes gedragen? En dat je dan ineens heel gedurfde dingen gaat doen, zoals hen overmoedig meenemen zo’n dure designwinkel in, omdat je echt dringend een mooi verjaardagskado nodig hebt voor je tante?
Welgeteld 3 seconden nadat je binnen bent met je posse heb je al spijt, want dan staat de ene koter het Venetiaans glas al te bevingeren, terwijl de ander de design lampen consequent heen en weer slingert.

Eén tip: zorg dat je WA verzekerd bent.