9 Dingen die onze kinderen gaan missen (want: internet)

12.03.2022 06:00

Natuurlijk, Femke is blij met de uitvinding van internet. En helemaal met smartphones. Maar soms heeft ze ook wel een beetje heimwee naar de tijden waarin het wereldwijde web nog niet bestond. Zoon Max zal namelijk een heleboel ervaringen gaan missen.…

Lees ook: Waarom ik nog nooit een oppas heb ingehuurd.

Briefjes doorgeven onder de les
Weet je nog hoe sneaky je dat moest doen? En het idee dat de leraar jouw epistel aan die coole gast achterin de klas zou onderscheppen, maakte de opwinding alleen maar groter. Max kan heel relaxed twitteren, appen en Facebooken en als je dat een beetje handig doet, is er geen leraar die het doorheeft.

Pas op maandag horen wat je vriendinnetje dit weekend heeft gedaan
Ik weet nog dat ik altijd een tof verhaal wilde hebben over wat ik in het weekend gedaan had om mijn klasgenootjes mee af te troeven. En als ik niks leuks gedaan had, dan verzon ik wel wat. Nu moet je bij je verzonnen verhaal ook nog een beeldje zoeken en dat op Instagram plaatsen. Wat een werk.

Over seks horen van een oudere neef
Kinderen kunnen elke vraag die ze over seks hebben rechtstreeks op google gooien, antwoorden op vragen als ‘wat is wit spul uit piemel’ en ‘wat is kontneuken’ zijn zo gevonden. Maar het voelt toch een stuk veiliger als een oudere neef, die twee jaar voorsprong heeft en gelukkig ook nog niet van de hoed en de rand weet, zijn kennis uit de doeken doet. Zoals dat bij mij ging. Maar helaas, Max zal porno kijken terwijl ik nog denk dat hij over elfjes droomt. Bah.

Privacy
Laatst googelde ik iemand uit mijn middelbare schoolperiode en die persoon was gewoon helemaal niet te traceren. Dat kan dus nog, in sporadische gevallen, bij dertigers. De baby’s die over een maand geboren worden staan al in echofoto’s online, dus van privacy is weinig sprake meer.

Buitenspelen
Natuurlijk spelen kinderen nog buiten…Max doet niks liever, maar ik zie bij kinderen van een jaar of vier al dat ze onderhandelen; één uurtje buitenspelen en dan op de iPad

Boeken
Ja, nu klink ik als een oude muts…maar ik zat dus lekker in de bibliotheek te lezen over vulkanen en daar dan werkstukjes over te tikken, maar dat is sinds de komst van Wikipedia natuurlijk volledig NOT done

Lelijke foto’s
Die zijn er niet, want allemaal gedelete…

Gesprekken met mensen voeren die in vlees en bloed tegenover je zitten
Kijk, als puber is het natuurlijk al lastig om te communiceren. Je bent je megabewust van je pukkels en je lelijke haar en je stomme broek…maar als het, zoals nu, helemaal niet meer nodig is om elkaar te ontmoeten dan zit je als kind dus hele dag te appen en te chatten. Totdat je moet solliciteren…oh disaster!

Brieven van papier
Ik had penvriendinnetjes. Waarschijnlijk staat het woord niet eens meer in de Dikke Van Dale.

Lees ook: Wat je je kind eigenlijk écht moet leren