Megastress: 9 minuten douchen (als je een baby hebt)

17.06.2022 06:00
douchen met baby

Wanneer je net een paar maanden moeder bent, kan een activiteit die je vroeger zonder nadenken uitvoerde ineens een MEGA-onderneming worden. Femke vond het vooral heel lastig om onder de douche te gaan als ze alleen thuis was. Een wasbeurt van negen minuten kent ineens zoveel angstgevoelens dat je je daarna afvraagt of je ooit nog zult douchen.

Minuut 1
De baby ligt op het speelkleed te glimlachen naar een mobiel die je boven hem hebt gehangen. Ach, wat schattig, hij probeert er voor het eerst tegenaan te slaan. Hij heeft net een schone luier om, is gevoed en tevreden. Jij ziet je kans schoon om, na twee dagen in hetzelfde smoezelige shirt te hebben gelopen, onder de douche te springen. Je rent naar de badkamer en kleedt je als een razende uit.

Minuut 2
Terwijl het water net over je vette haren stroomt, maak je je alweer zorgen over de baby. Straks lukt het hem om zich om te rollen en rolt ie op de koude vloer, of misschien ligt er iets in de buurt van het kleed wat hij in z’n mond kan stoppen, straks stikt ie!!! Oh jeeeee!!! Je grijpt naar een handdoek, rent de douche uit, legt de baby in de box en gaat op zoek naar veilig speelgoed. (Oh, had ik al gezegd dat je dit allemaal volledig naakt doet.)

Minuut 3
Je stapt weer in de douche en gedurende dertig seconden geef je jezelf de ruimte om heel heel even te genieten van het warme water.

Minuut 4
De baby begint keihard te krijsen. Oh jee, je hebt nog niet eens je haren gewassen. Als een gek pak je wat shampoo en begin je je haren in te masseren, daarna was je je lijf megasnel, terwijl de baby steeds harder krijst. Och, maar je wilde nog conditioner in je haar doen. Kan dat nog? De baby huilt nu zo ondraaglijk hard dat je ervan overtuigd bent dat er een inbreker in de kamer staat die je kind heel hard heen en weer schudt. Heb je je haren nu gewassen? Denk na!!! JE WEET HET NIET MEER! Je probeert je te herinneren wat de volgorde is van wat je de afgelopen minuiten deed: de baby was stil, je stapte in de douche, er was warm water, de baby begon te huilen. KUT!!! DE BABY HUILT NOG STEEDS. Het maakt niet uit of je je haren gewassen hebt, je moet doooor!

Minuut 5
Waarom dacht je dat je jezelf de vrijheid kon geven om heel even onder je oksels te scheren. De baby brult zo hard dat er melk uit je borsten begint te lopen. Je voelt dat je steeds meer in paniek raakt. WAAROM WAS JE ZO EGOISTISCH OM EEN DOUCHE TE NEMEN? Je baby is er vast van overtuigd dat hij de slechtste moeder allertijden getroffen heeft. Het feit dat jij een paar minuten onder de douche gestaan hebt, zal je kind voor altijd een traumatiseren.

Minuut 6
De baby stopt met huilen. De beklemming valt heel even van je af. Je haalt adem. Oh fijn, je hebt nog tijd om even conditioner in je haar te doen en het douchen rustig af te maken.

Minuut 7
Waarom is de baby zo stil? Er is vast iets aan de hand. Je gilt vanuit de douche: “Baby, is alles goeoeoed????”De baby geeft geen antwoord. Het is duidelijk dat het helemaal niet goed met hem gaat. Hij is nooit zo stil. Watvoor speelgoed heb je ookal weer bij hem in de box gelegd? Kan hij ergens in stikken? Misschien is hij gestikt in een teddybeer, misschien heeft hij een losgeraakt oogje van de teddybeer geïnhaleerd? Misschien zit hij met zijn hoofdje vast tussen de spijlen. OH JEE, HIJ IS ZO GEWOND DAT HIJ NIET MEER KAN HUILEN. Er is iets heel erg gebeurd met de baby.

Minuut 8
Godzijdank. De baby begint te huilen.

Minuut 9
Woest stop je met douchen, je vergeet je af te drogen en draait van de handdoek een hele slechte tulband om je hoofd. Je rent keihard naar de baby, bijna een doodssmak makend op de natte badkamervloer. Je tilt de baby op en drukt hem liefdevol tegen je aan, terwijl je in zijn schattige oortje fluistert: “Oh, liefje, sorryyyyy, gaat het wel met je??? Het spijt me zooo. Ik beloof je plechtig dat ik NOOOOOOOOOIT meer zal douchen.” (Oh, er zit nog conditioner in je haar.)

Lees ook: De postnatale look: hier herken je een jonge moeder aan!