Aaf heeft weer een kookangst overwonnen: ze maakte LOEMPIA’S!!

09.05.2014 14:30
aaf loempia

Gastblogger Aaf deelt elke vrijdag een recept. Deze week verdient ze echt applaus, want ze heeft LOEMPIA’S GEMAAKT! 

Lieve mensen,

Het was weer eens zo ver. Ik ging alweer een kookangst overwinnen. Zo rapporteerde ik eerder al over mijn angst om dingen blind te bakken. Blijkt erg mee te vallen. Het klínkt gewoon heel eng. Wat je uiteindelijk blijkt te moeten doen is: deeg in een bakblik doen, daaroverheen bakpapier, en dan droge boontjes en dat dan bakken.

Nou ja, is dat zo levensbedreigend?

Gaan we nu verder met Overwin je Kookangsten Les 2: dingen in olie bakken. Op de een of andere manier kan ik me daar altijd heel weinig bij voorstellen. Of beter gezegd: teveel. Dat alles aanbrandt. Spetterende olie, overal. Walmen. En, heus: niks lekkers wat eruit komt. Daarom heb ik ook nog nooit zelf friet gemaakt, maar daar komt binnenkort wellicht verandering in, mensen, want:

IK HEB LOEMPIA’S GEMAAKT!!!

En daar kwam dan meteen een andere Kookangst om de hoek kijken, of eigenlijk een Kookluiheid. Ik sla recepten waarin filodeeg genoemd wordt, altijd over, omdat ik niet weet wat het is en ook niet waar je, als je dat al zou weten, het kunt krijgen. Maar dat google je dan toch even, gekke meid. En dan zie je dat het gewoon bij de Turk te krijgen is. Wist de Turk zelf ook niet, trouwens, maar toen we samen even gingen zoeken in de koeling kwam hij al gauw met een lange rol aanzetten die sterk op bakpapier leek maar waarop toch echt het woord ‘filodeeg’ stond. Ook het woord ‘bladerdeeg’ trouwens, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was filodeeg.

Deze loempia’s heb ik uit Jamie in 78 minuten, wat de eigenlijke titel van Jamie in 15 minuten had moeten zijn, zoals iedereen weet. Maar als je dat accepteert, zijn het erg lekkere en makkelijke recepten.

O, en ik had nóg een angst die overwonnen moest worden! Krabvlees kopen! Ook nog nooit gedaan. Maar dat moest voor deze jongens.
Dus naar de viswinkel, waar ik zeker een kwartier, alsof ik er wat van wist, met de visvrouw praatte over het verschil tussen echte krab en nepkrab. Nou, dat is een verschil van ongeveer vijf euro per ons, dus ik besloot, want nu begon ik gewoonweg overmoedig te worden, en ik had vier ons nodig, om mijn loempia’s te vullen met een gewaagd mengsel van half krab en half surimi.
En ze waren heerlijk.
Dat gember-tomatenmengsel wat Jamie erbij suggereert kun je volgens mij overal op smeren. Zo lekker.

Binnenkort worden hier dus frieten gebakken. Wij kregen ze als kind altijd op vrijdag van de kok, met zelfgemaakte mayonaise, intens liefdevolle jeugdherinneringen heb ik daaraan. En daarna gingen we altijd op de bank springen (zo zijn we slank gebleven) en Dossier Verhulst kijken.
Maar daarover een andere keer.

Recept staat hier, compleet met couscous (die ook lekker was) en salsa:

https://www.jamieoliver.com/recipes/seafood-recipes/crackin-crab-briks-with-couscous-salad-salsa

 

Lees hier het originele recept van Aaf.