Aaf kookt: fluwelige pompoentaart voor amateurs

04.05.2014 14:30
pompoentaart

Aaf Brandt Corstius wil leren koken. Daarom blogt ze af en toe over eten. De lekkerste recepten plaatsen we op Me-to-we. Maar alleen als ze geslaagd zijn.

Momenteel zit ik naar Holland’s Got Talent te kijken, een bizarre talentenshow – en bizar is een enorm understatement – waar, bijvoorbeeld, een amateuroperazangeres het moet opnemen tegen een amateurhumanbeatboxgroep.
Daarnet was er een vrouw die eigenlijk een man was, en Lisette heette, en die een fuga van Bach ging spelen terwijl zij/hij ruziemaakte met Gordon. Nu staan er vijftig mensen in grijze pakken met rode laarsjes een soort moderne versie van een Christmas carol te zingen waarbij ze vooral klanken uitstoten.
Het is een verwarrende boel.

Plastic Fisher Price-kasteel
Ik ben natuurlijk ook een amateur, in de keuken, maar gisteren had ik het gevoel dat ik wel erg geavanceerd bezig was.
Bij kookvriendin E. had ik toegekeken hoe zij, onder het praten, theezetten en nog wat activiteiten, een pompoentaart in elkaar draaide. Dus ik dacht dat ik dat ook wel kon, tijdens het toezichthouden op twee peuters (mijn eigen kinderen) die net een gigantische haul hadden gedaan bij de Spelotheek, een geweldig instituut waar je speelgoed kunt lenen. Het goede daaraan is dat je dat wanstaltige, gigantische plastic Fisher Price-kasteel met licht- & geluidseffecten dat natuurlijk elk kind wil hebben, gewoon na twee weken weer mag terugbrengen.

Playmobilobjectjes
Het was maar goed dat we eerst even bij de Spelotheek waren geweest, want ik had het recept niet goed gelezen, en over het hoofd gezien dat het uren zou duren eer er iets van een pompoentaart op tafel zou staan. In de tussentijd werd er hevig gespeeld met het kasteel en het andere leenobject, een schatkist met daarin 2.938.000 verschillende Playmobilobjectjes. Minstens duizend objectjes verdwenen onder de bank tijdens dit intense spel. Dat wordt een flinke boete, over twee weken.
Het is namelijk de bedoeling dat je alles compleet terugbrengt.

Verschrikkelijk lekker
Mensen, zou ik willen zeggen: begin niet aan onderstaand recept (het goede nieuws komt zo, dus lees even door). Van Jamie O. moet je het deeg namelijk eerst een half uur in de ijskast zetten, dan een half uur in de vriezer, dan tien minuten blind bakken, dan tien minuten niet-blind (ziende?) bakken, en dán pas mag je het pompoenmengsel erop gieten en eindelijk gewoon een taart bakken.
Hij is wél verschrikkelijk lekker. En verfijnd. Fluwelig! En hij ziet er heel profi uit. Daar heb ik best een paar uur, en een gigantische boete bij de Spelotheek voor over. Maar het kan ook makkelijker: kookvriendin E. mailde me overigens vandaag haar eigen recept. Dat is veel eenvoudiger en levert, dat weet ik omdat ik het geproefd heb, net zo’n lekkere taart op.
Daarom beide recepten, hieronder. Eerst het bewerkelijke, dan het makkelijke. Met tips!

tip 1 (van culi-vriendin E.): neem in plaats van melk koffiemelk
tip 2 (ook van culi-vriendin E.): pompoen kun je makkelijk uithollen als je hem eerst doormidden snijdt en een half uur op 200 graden in de oven zet

De nogal moeilijke pompoentaart van Jamie Oliver

INGREDIËNTEN

 • voor de deegbodem
 • 250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
 • 50 g poedersuiker
 • 125 g ongezouten, koude boter van goede kwaliteit, in kleine blokjes
 • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch, geklutst
 • een scheutje melk
 • olijfolie, om de springvorm mee in te vetten
 • voor de vulling
 • 1 pompoen van 500 g, geschild, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm
 • 500 ml volle melk
 • 200 g lichtbruine, fijne tafelsuiker
 • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
 • 2 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch

BEREIDEN

Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.

Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak, en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met antiaanbaklaag van 25 cm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).

Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!

Extra benodigd

Keukenfolie, springvorm (Ø 25 cm), deegroller, staafmixer, bakpapier

En dan nu:
het veel eenvoudiger recept van Esther van Babyccinokids.com:
https://babyccinokids.com/blog/2011/11/10/pumkin-pie-recipe/
Met fijne plaatjes erbij!

Lees hier meer op het blog van Aaf.