Alarmerend! We smeren de kinderen (en onszelf) VEEL te weinig in met zonnebrandcrème

zonnebrandcrème, kind, baby, bescherming, huidkanker, zon

Afgelopen weekend konden we het voor de zoveelste keer lezen in de krant: slechts één op de tien Nederlanders gebruikt zonnebrandcrème (onderzoek TNS NIPO). Op het strand denken we wel aan het insmeren van de kinderen en onszelf, maar daarbuiten…ho maar!

Toegegeven…ik ben zelf ook niet zo van het smeren met zonnebrandcrème. Mijn credo was tot voor kort: ik verbrand niet, ik blijf altijd wit, what is the point? Totdat ik twee jaar geleden met mijn baby in een ieniemienie-zwembroekje op het strand was en werkelijk driekwart van de kinderen in van die uv-werende pakjes liepen. Soms waren benen en armen zelfs helemaal bedekt alsof het een burkini betrof. Ik lachte er schamper om en maakte een opmerking over ‘overdreven beschermingsdrang van Nederlanders’ tegen de vriendin met wie ik was. Dat schoot haar (huisarts, moeder van twee kinderen die ook in de uv-pakjes rondliepen) helemaal in het verkeerde keelgat. Of ik wel wist hoeveel mensen in Nederland huidkanker krijgen, dat de aantallen alleen maar stijgen, dat huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland is en dat wij Nederlanders ons het allerslechtst insmeren. Sterker nog: wij blijken ten opzichte van andere Europese landen de meeste huidkankergevallen te hebben.

Het is gewoon waar
Eerlijk is eerlijk: ik geloofde haar niet en wierp iets tegen over prachtige gebruinde Spaanse kinderen die heus geen ouders hebben die de hele dag hysterisch met zonnebrandcrème achter ze aanlopen. Maar wat bleek: alles wat mijn vriendin beweerde IS WAAR. In de Telegraaf van dit weekend stond het ook weer: Het totaal aantal nieuwe patiënten met huidkanker is in Nederland gestegen van 47.500 in 2012 naar bijna 53.000 in 2014. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend zich doorzet, zijn er naar verwachting circa 75.000 nieuwe huidkankerpatiënten in 2020.

Megafles
Wij Nederlanders doen het dus echt heel belabberd in de zomer. Van de schrik heb ik vorig jaar mijn zoon meteen in zo’n uv-pakje gestopt en kocht ik factor 50 zonnebrandcrème. Ergens in mijn achterhoofd dacht ik nog steeds dat ik een beetje hysterisch bezig was. Totdat…ik met mijn gezin op een strand in Portugal was en daar zo’n dertig kinderen van een basisschool compleet met drie juffen kwamen zwemmen. De kinderen werden in groepen van drie ingedeeld en de drie juffen stonden met een megafles zonnebrandcrème die kinderen van top tot teen in te smeren.

We moeten eraan. Dus. Smeren maar deze zomer.

 

Geschreven door
More from Renske

De moedermaffia! Hoe ontkom je eraan?

Op de Correspondent las Femke een stuk van Sarah Sluimer over de...
Lees verder