Alle babies in het VUmc krijgen vanaf nu moedermelk

04.11.2015 04:50
Smiling doctor standing in the foreground

Vanaf deze week krijgen alle zuigelingen op de afdeling neonatologie van het VU medisch centrum (VUmc) moedermelk. Als de eigen moeder dat niet kan geven, is er melk van een donor.

Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat moedermelk aan alle babies aanbiedt, stelt het VUmc. Te vroeg geboren kindjes hebben veel baat bij moedermelk, blijkt uit onderzoek. Ze ontwikkelen zich beter dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Ze hebben minder vaak een ernstige darmontsteking en ook minder infecties. Moedermelk is dus het devies, maar niet elke moeder kan dat ook leveren.

VUmc startte in 2011 met de moedermelkbank en is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren baby’s moedermelk kunnen krijgen. De ouders moeten daarvoor dan wel toestemming hebben gegeven. Een steeds wisselende groep van ongeveer 25 vrouwen levert de moedermelk. Deze vrouwen zijn pas bevallen en hebben bijvoorbeeld meer melk dan hun eigen kindje nodig heeft.

Er is een strenge selectie en screening, in samenwerking met Sanquin, die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt. In Europa zijn er inmiddels meer dan tweehonderd moedermelkbanken.