Álle kinderen naar de kinderopvang!

26.04.2016 11:19
kinderopvang -ongebruikt

Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen voortaan naar de kinderopvang of peuterspeelzaal. Ook kinderen van ouders die niet werken. De overheid heeft 60 miljoen vrijgemaakt om dit mogelijk te maken. 

Zo’n 40.000 kinderen in Nederland gaan momenteel niet naar de kinderopvang. Soms omdat hun ouders niet werken dus geen kinderopvangtoeslag krijgen, of omdat dat een bewuste keus is van ouders. Gebleken is dat sommige kinderen die alle dagen thuis zijn, een taalachterstand oplopen, wat voor problemen kan zorgen op de basisschool. De overheid is van mening dat een paar dagen kinderopvang dit probleem zou kunnen ondervangen en dat het bovendien goed is voor de ontwikkeling van peuters om een paar uur per week extern opgevangen te worden en zich in een sociale context met andere kinderen te bewegen. Op dit moment is er nog niet voor alle peuters plek, of moet het zelf betaald worden door ouders en dat kan een drempel zijn. Straks kunnen kinderen die nu niet naar de opvang twee dagdelen terecht op kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. De plek wordt betaald door de gemeente. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn dit overeen gekomen.

“Elke peuter verdient een plek om opgevangen te worden, dus ook peuters waarvan één of beide ouders niet werken. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij. Ieder kind heeft daar recht op”, aldus Asscher tegen het ANP.

Nog wel even geduld hebben. De gemeente krijgt zes jaar de tijd om deze plekken te organiseren.

Bekijk ook onze video: Zo ziet een dag eruit als je probeert thuis te werken met een peuter