Als iedereen zich nou even aan deze regels voor de kerstvakantie hield

23.12.2022 06:00

Bijna kerstvakantie. Lekker – twee weken geen school! Maar Barbara voelt de nadelen van vakantie ook. Hele ochtenden in pyjama op de ipad tot de ruggen krom staan, zeuren over naar de Winterefteling gaan…. Als iedereen zich nou even aan deze regels houdt, komen we de rest van die vakantie zonder kleerscheuren door.

Lieve kinderen,

Het is vakantie, dat zal jullie niet ontgaan zijn. Afgelopen week hebben jullie geen flikker uitgevoerd, wij moeders renden van kerstontbijt naar  kerstmusical, naar naaiavonden voor de kostuums, en bakmiddagen voor het diner en de lunch. En jullie hebben vrij. En jullie denken natuurlijk dat je elke dag op de iPad mag en dat we naar de Winterefteling zullen gaan.

Nou, papa en ik hebben het erover gehad, en we hebben het volgende besloten:

1. De iPad in de vakantie
Natuurlijk – jullie mogen bij ons elke werkdag om 17 uur even op de beeldschermen. Lekker rielexen voordat we gaan eten. En in het weekend mogen jullie meteen uit je warme bedje op de iPad, en soms wil dat weleens uitlopen op anderhalf uur MInecraften. Maar in de vakantie gaan we dat anders doen. No way dat jullie elke dag anderhalf uur met kromme ruggetjes op het tapijt gaan zitten. We hebben twee weekkalenders uitgeprint en jullie mogen zelf invullen op welke dagen jullie ’s morgens op de iPad mogen: 3 per week. De rest van de week mogen jullie lekker de ontbijttafel dekken!

2. Aan tafel!
En nu we het toch over de iPad hebben: we gaan dus niet snel ons eten naar binnen proppen en roepen: mogen we van tafel? ALLEEN MAAR OMDAT JULLIE WEER OP DE IPAD WILLEN! Aan tafel zitten duurt een half uur en die tijd zitten jullie gewoon uit.

3. Nieuwe dingen proeven
Mama is twee hele weken vrij. En dus heeft ze eindelijk tijd om weer eens uitgebreid te koken. Hier hebben jullie allemaal een stuk papier, schrijf er 5 dingen op die je nu ‘niet lust’ en die je gaat proeven deze vakantie.

4. Muziek maken
Noem een muziekinstrument waar je kennis mee wilt maken. Dan gaan papa en ik kijken of we deze twee weken kunnen lenen van een van onze vrienden. Probeer het uit. Samen zullen we dan op YouTube filmpjes kijken over hoe je de eerste stappen zet op dit instrument. Alleen het drumstel doet niet mee! Die is voor als je het huis uit bent.

5. Vechten
Laten we elke ochtend beginnen met een flinke knokpartij. Ik span mijn buikspieren aan en jullie mogen er keihard op rammen. Schelden mag ook, alle woorden zijn geoorloofd! Ik doe net of ik ze niet hoor. Zullen we dan ook afspreken dat dit dan de woede was voor de rest van de dag?

6. Wasmand
Elke dag om 19.30 uur ga ik jullie kamers checken. Als ik dan kleren zie die in de wasmand horen, mogen jullie je tanden gaan poetsen. Is alles opgeruimd? Dan mogen jullie eerst een kransje uit de boom – en dan je tanden poetsen.

7. Vragen stellen
Ik wil elke dag bij het eten een wetenschappelijke vraag horen van jullie, liefst een waar ik het antwoord ook niet op weet. (Pssst: dan vragen we het aan papa, want die weet wel alles en die fleurt er enorm van op als je hem dingen vraagt waar hij het antwoord op kan weten.) Over die vraag gaan we dan een heerlijk intelligent gesprek voeren!

8. Tentoonstelling
Voor elke keer dat een van jullie zegt: “Ik verveel me,” of “Ik weet niet wat ik moet doen” pak ik een stuk speelgoed af. Aan het eind van de vakantie houden we een tentoonstelling: alle spullen waar ik mee had kunnen spelen in de vakantie toen ik zei dat ik niks te doen had. En we nodigen al jullie vriendjes uit om ermee te komen spelen!

Nou en als jullie dit allemaal braaf hebben gedaan, zouden we kunnen overwegen om naar de Winterefteling te gaan. Op de laatste dag van de vakantie.

Happy Holiday lieve jongetjes!

Groetjes van papa en mama

Lees ook: Dé tip voor deze kerstvakantie: Stockholm met de kinderen