Als je jarig bent wanneer iedereen op vakantie is…

Midden in de zomervakantie jarig zijn is een crime. Zijn net alle vriendjes van het jarige kind weg, moet je toch proberen er iets van te maken. Het is iets dat nooit meer over gaat! Barbara’s zoon heeft ook zo’n datum: die werd geboren op kerstavond. Hoe zorg je dan dat ze toch een jarig gevoel hebben?

Sommige kinderen hebben van die verjaardagen die nergens op slaan. Midden in de zomervakantie jarig zijn, bijvoorbeeld. Ik heb een vriendin die al bijna 40 is er daar nog steeds onder lijdt. Niemand die op je feestje kan komen, niemand die belt, niemand die met een bos bloemen voor de deur staat.
Mijn jongste zoon heeft helemaal een gekke datum: die werd geboren op 24 december, om 16.30, net toen heel Nederland aan tafel ging om van kerstavond te genieten, besloot hij zijn eerste adem uit te blazen (een maand te vroeg, dus we hadden het echt wel beter gepland dan dat ;-)! Eerst besloot ik dan maar zijn halve verjaardag te vieren, op 24 juni. Dan is het mooi weer en kun je lekker buiten gaan picknicken. Maar zodra school in beeld komt, moet je toch geloven aan die echte datum. Dan komt het afscheid op de crèche, en gaan ze trakteren op school en kun je niet meer vasthouden aan die nep-datum.
Hoe vier je die verjaardag dan wel? Inmiddels ben ik een ster geworden in het dik aanzetten van een verjaardaag waar toch maar weinig mensen bij aanwezig kunnen zijn. Dit zijn mijn tips:

 1. Laat heel veel kaarten sturen
  Ik mail iedereen een dag of tien van te voren en vraag ze om kaarten te sturen. Opa’s, oma’s, oude oppassen, nichten en neven. Hoe heerlijk is het om de dagen rond je verjaardag allemaal mooie kaarten op de mat te vinden?
 2. Zorg voor een berg cadeautjes
  Ik geloof in VEEL cadeaus. Natuurlijk, klein is fijn, maar een grote stapel mooi ingepakte cadeautjes maakt het!
  2015-03-26 07.20.28 (1)
 3. Ga voor tweedehands
  Omdat grote cadeaus duur zijn, is het heel leuk om op Marktplaats te gaan en te zoeken naar mooi bewaarde exemplaren van bijzonder speelgoed. Zo heb ik in de loop der jaren voor een paar tientjes een prachtig Schleig-kasteel gekocht 9waarde 250 euro), een oude Nintendo DS met 15 spelletjes erbij (jaren plezier van!), een vintage Fisher Price garage waar ik in mijn jeugd ook mee heb gespeeld. Dat, aangevuld met wat eigentijdse dingetjes.
 4. Verpak het GROOT
  Ik heb ook weleens een grote kartonnen doos ingepakt, waarin alleen een briefje zat: kijk in het gootsteenkastje. Daar lag dan de oude Nintendo.
 5. Versier ‘s avonds al de kamer
  Als de bijna-jarige in bed ligt, haal ik alles uit de kast om de keuken te versieren, en zijn stoel. De ingang van de keuken barricadeer ik met serpentine, die moeten ze echt openbreken om erin te kunnen. Ik leg al een koekje of wat er dan in huis is op het verjaardagsbirdje met een kaarsje erin.
 6. Spreek een opsta-tijd af
  Je moet er natuurlijk wel bij zijn als ze die keuken betreden, dus ik spreek dan af dat het om 7 uur mag en zorg dat ik me om 6.55 uur onder die serpentine door wring en sta klaar met een camera.
 7. Zing, zing veel
  Want dat maakt natuurlijk dat je echt jarig bent.
 8. Plan het feestje zo dicht mogelijk op de verjaardag
  Vlak voor de verjaardag maken we de plannen voor het feestje, en informeren we wanneer iedereen terug is. Dan staat de datum vast. Op de verjaardag kun je de uitnodigingen op de bus doen, zodat er toch een relatie is tussen de verjaardag zelf en het echte feestje. (De leukste postzegels kun je gewoon online bestellen bij PostNL.)
 9. Nodig iedereen uit die toch wil komen
  Die ene moeder die dit jaar niet op zomervakantie gaat, dat ene kind waarvan de ouders op kerstavond geen plannen hebben: nodig ze uit! O: en zing, had ik dat al gezegd?

Zo wordt een verjaardag op een gek moment toch nog een feest, wedden? Gefeliciteerd nog!

postnlKen jij een kind dat midden in de zomervakantie jarig is? Stuur het dan een kaartje. En bestel je postzegels hier online.

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met PostNL. Lees hier alles over ons advertentiebeleid. 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Waarom ik niks krijg op moederdag

Barbara is opgevoed door moederdag-haters. Dus nu viert ze zelf ook geen...
Lees verder