Als je alles zou doen wat je peuter wil… Een experiment

07.09.2022 06:00

Soms had Femke zo’n zin in een dag zonder gegil en gekrijs en peutergedoe… dat ze dacht: ‘Als ik nu eens precies doe wat Max wil. Dan zou hij nooit schoppen en slaan en chagrijnig zijn, maar altijd blij.’ Ze besloot dit gedachtenexperiment eens op te schrijven en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Lees ook: 11 Dagelijkse momenten waarop je zeker weet dat je een peuter hebt.

-Max wordt wakker, staat in zijn bedje te zwaaien met een lege fles ten teken dat hij melk wil. Ik ren naar de keuken, kook wat melk en kom terug met een volle fles. Max neemt een slokje en roept ‘auw’ ten teken dat hij de melk te warm vindt, wat niet zo is, maar hij vindt het leuk dat ik nog een keer heen en weer loop.
* Wat ik doe. Gewoon voor hem.

-Ik leg Max op de aankleedtafel en trek zijn slaapzak uit. Dat gaat nog onder het genot van een grote glimlach. Totdat ik zijn luier afdoe en een nieuwe probeer om te doen. Dat wil hij niet. Hij haat luiers.
* Ik laat hem de rest van de dag rondlopen zonder luier (met alle ongemakken van dien)

-Terwijl ik Brinta voor Max sta te maken wil hij dansen op de cd van Frozen, hij trekt mij weg bij het aanrecht.
* Ik laat de boel de boel, doe de cd aan en dans met mijn zoon.

-Ik probeer terug te sneaken naar de Brinta en maak het zo snel ik kan af. Dan zet ik Max in zijn stoel, maar dat wil hij niet, dus ik haal hem er weer uit en laat hem zijn gang gaan. Hij wil met zijn nieuwe auto van Litttle People spelen en ik voer hem ondertussen.
* Ik loop dus door het huis met een bak brinta achter hem aan.

-Als ik zijn gezichtje wil schoonmaken, duwt hij mijn hand weg.
* Ik laat de klodders Brinta zitten.

-Max staat bovenaan de trap en roept ‘buiten, buiten’. Hij wil dus naar buiten. Ik pak zijn jas om die aan te trekken, maar hij wil geen jas aan, ook al is het -2.
* We gaan zonder jas naar buiten. Grote kans dat hij er geen last van heeft totdat hij bevroren op de stoep ligt.

-Ik pak Max’ driewieler en laat hem erop rondsjezen… totdat hij niet meer wil. Dan gaat hij op de grond liggen, ten teken dat hij het zat is. Ik weet nu eigenlijk niet zo goed wat hij het liefst wil. Optillen, helpt niet. Een flesje brengen ook niet. Volgens mij wil hij gewoon op de ijskoude grond blijven liggen.
* Dus dat doe ik maar. Totdat hij weer aan komt rennen (en besef dat dit allemaal met een natte, en wat nog al niet meer, broek gebeurt, want die luier…is er nog steeds niet.)

-We gaan naar binnen. Ik geef Max een stuk banaan en een paar stukjes brood. Het brood eet hij op, maar de banaan smijt hij op de grond en als ik de prut wil oprapen, begint mijn zoon te gillen ten teken dat ik de banaan niet op mag pakken.
* Ik laat de banaan liggen. Max loopt er vervolgens doorheen, en nog een keer en nog een keer. En kraait van plezier.

-Max is moe, dus slapen gaat gelukkig vandaag wel gebeuren. Maar hij wil wel eerst DRIE flessen melk achter elkaar opdrinken.
* En dat mag van mij, want ik doe alles wat hij wil

-Als Max wakker word, roept hij ’teintje teintje’ wat betekent dat hij Thomas de Trein wil kijken en aangezien het pas drie uur s middags is zou ik dit normaliter niet toestaan, maar vandaag wel.
* (Och wat heerlijk, nu kan ik zelf even facebooken. Oh nee, dat mag niet, Max pakt mijn iPhone af en wil dat ik naast hem kom zitten, hij smijt mijn iPhone achter de bank)

-Om vier uur komt er een vriendin met haar tweejarige zoon langs. Het is een lief jongetje en Max duwt hem steeds om.
* Het jongetje huilt, maar Max is blij en daar gaat het om. Max is blijijij….

-Het hele huis is inmiddels besmeurd met uitwerpselen en liga-kruimels en bananenprut en speelgoed en ineens ligt Max toch keihard te krijsen op de grond. Volgens mij weet hij zelf ook niet waarom. Ik doe alles om hem blij te maken: snoep, koek, ipad. Niks is goed. Vanzelf staat hij weer op.
* Hij wil dat ik een toren van duplo bouw. En dat doe ik. Met liefde.

-Ik heb spaghetti bolognese gemaakt, dat vindt Max lekker. Maar vandaag vindt Max dat niet lekker…hij roept ‘koek, koek’. Max wil pannenkoeken.
* Ik bak pannenkoeken. Max eet één stukje en smijt dan zijn bordje tegen de vloer. Ik zeg niks en geef hem een kus. Als Max maar blij is.

-Omdat hij inmiddels megasmerig is, dirigeer ik Max richting badkamer om in bad te gaan. Nadat ik hem heb uitgekleed begint hij aan mijn broek te trekken, ik moet mee. Dus ik ga ook mee. We zitten anderhalf uur in bad, omdat Max er niet uit wil.  Vervolgens wil hij niet afgedroogd worden, maar godzijdank lukt een luier nu wel. Alle knuffels die op zijn kast staan, moeten deze nacht in bed.
* Dus Max ligt tussen vijftig knuffels. Oh en hij wil nog drie flessen melk drinken. Maar dat mag. Allemaal. Als Max maar blij is.

Alle plussen en minnen tegen elkaar afgewogen…denk ik dat ik het maar eens moet proberen (behalve die luier dan). De rest zou me zoooooveeeeel rust geven! Morgen wordt Maxdag!

Lees ook: De 31 wetmatigheden van (avond)eten met een peuter en kleuter.