Als je man ‘doorslaapt’ wanneer de baby huilt

27.10.2014 00:10

Slaap is een mega-groot ding in de eerste maanden na de geboorte van de baby. Toen Dex nog vele nachten doorhaalde en spenen en inbakerdoeken niet hielpen, moest man Rutger aan de bak. Hij ‘sliep’ namelijk vaak door het gehuil heen. Maar Femke raakte uitgeput. Dus Rutger moest betrokken worden bij de nachtdiensten. Dit is hoe zij dat aanpakte.

1. Mannen denken vaak dat ze vrijgesteld zijn van de nachtelijke zorg voor de baby, omdat zij ‘werken’.
Maar werk is vakantie in vergelijking met de arbeid die je moet verrichten rondom een pasgeboren baby. Ik wist dus dat ik Rutger duidelijk moest maken dat mijn zwangerschapsverlof geen vakantie was en ik af en toe heel graag met hem wilde ruilen. Toen hij zei dat werk Echt Niet te vergelijken is met baby-dienst, ben ik hem een dagje gaan stalken. Op elk moment dat Dex iets wilde, belde ik, stuurde ik een appje of smsje en toen hij stopte met reageren mailde ik hem filmpjes van een krijsende Dex.

2. Vergeet niet dat het voor je man ook belangrijk is dat jij goed in je vel zit.
Als jij je belabberd voelt, mag hij zich ook een beetje belabberd voelen. Wanneer ben jij voor het laatst even rustig onder de douche geweest? Rutger kon, ook toen Dex net geboren was, uren douchen. Op een zeker moment was ik dat zo zat, dat ik hem tijdens het douchen meerdere keren lastig ging vallen, keihard de Backstreet Boys op ging zetten en de deur open liet staan, zodat het koud en tochtig was. Kinderachtig misschien, maar hij begreep uiteindelijk wel dat er iets moest gebeuren om mij weer gelukkiger te krijgen (slaap. dus.)

3. Zorg dat je moeder en je schoonmoeder lekker vaak langskomen om je te helpen.
Ik vertelde Rutger dat ik hen gewoon nodig had omdat ik het echt niet trok na een nacht met twee uur slaap. Je kunt het nog erger maken door je familie aan te moedigen lekker zichzelf te zijn bij jullie thuis en gewoon te pakken wat ze willen en misschien ook maar eens een nachtje te blijven slapen, als het te laat wordt. Dit kan een man uiteindelijk niet aan. Hij wil thuis rust. Hij wil een uur op de wc kunnen zitten.

4. Onthoud hem sex. Dit is een makkelijke, en een beetje een goedkope, maar het is wel effectief.
Ik zei tegen Rutger dat ik veel te moe was om ook nog maar iets tussen de lakens te kunnen doen. Bovendien zorgde ik ervoor dat alle pornosites op zijn computer geblokkeerd werden, zodat hij op dat gebied ook niks meer kon. Het heeft een week geduurd en toen nam mijn man tijdens elke nacht ook één shift, zodat ik soms wel vier of vijf uur achter elkaar kon slapen. Een zegen.

 

 

Foto: Thinkstock