Als je kind drie is dan…

12.06.2016 18:30
drie jaar, kinderen

Amerikaanse mede-moeders hebben vaak uitspraken waar je weinig tegenin kunt brengen. Een voorbeeld. A summer body starts in winter. Een waarheid als een koe, en ik kan uit ervaring vertellen: er is weinig opbeurends aan die mededeling als je ’m ieder jaar, laten we zeggen, medio mei hoort.

Lees ook: 15 Dingen die je kunt leren van je peuter

Een andere uitspraak die telkens weer terugkeert komt neer op het volgende: als de jongste drie is, dan ben je weer de oude.

Daar had ik altijd mijn bedenkingen bij. Vooral toen de jongste nog geen 3 was en de oudste ook nog lang niet. Ik dacht dat ik nooit meer ‘de oude’ zou worden. Ik had op iedere heup een klein kind hangen (plus een berg extra spek) en ik had geen idee of het goed was wat ik deed.

Maar inmiddels is mijn jongste 3.

En weet ik wat mijn Amerikaanse moedervriendinnen bedoelen.

 • Je heup is weer van jou, en wordt alleen bij zeer bloederige valpartijen nog wel eens geclaimd door een 18-kilo wegend wezen dat slechts even zijn tranen en snotslierten wil afvegen aan je mouw of nek.
 • Een vakantie is weer een vakantie. Althans, voor een minuut of 10, heel soms 20. Kinderen spelen zelfstandig op de camping zonder onder het golfkarretje dat het vuilnis ophaalt te lopen/in een ravijn te storten/net náást de glijbaan te stappen.
 • Als ze nep-huilen, kijk je niet eens meer op van je ipad. Want na al die jaren weet je hoe een nephuil klinkt.
 • Over de ipad gesproken: die is weer van jou. Ja echt. Haha! Een gedownloade krant met saai dagelijks nieuws is geen kinderapp. En dat hebben kinderen van 3 inmiddels door. Hulde.
 • Als ze in bad zitten, hoef je niet meer ook met je naakte koude lijf in het maximaal-15-centimeter peuterbad te zitten omdat de oudste anders de jongste van 10 maanden met hoofd en al onder water duwt. ‘Want hij zei dat hij zijn haartjes wilde wassen’.
 • Voor aanvang van een bezoek aan een kinderloze vriend of vriendin kun je kinderen van 3 vertellen dat ze met hun tengels af moeten blijven van het antieke zwaard dat boven de wc hangt. En niet mogen kleuren op de spierwitte bank. En soms luisteren ze daar naar.
 • Alle, maar dan ook alle zwangerschapshormonen zijn uit je lijf. Bestaan ook ‘een-jaar-na-de-bevalling-hormonen’? Dan had ik die. Na drie jaar weet je zeker dat je weer veel beter een volwassen gesprek kan voeren en je aandacht er bij kan houden, zelfs als je kinderen zich in dezelfde ruimte bevinden. Ook de interesse in gebeurtenissen die niets te maken hebben met het baren van kinderen/grootbrengen van baby’s neemt toe. Een beetje althans.
 • Er wordt geslapen. Vaak een hele nacht zonder onderbrekingen. Ook door jou.
 • Als je geluk hebt: luiers zijn nu ‘iets van vroeger’. Dat je er ooit 19 per dag verschoonde in een handomdraai, je kunt het je gewoon niet meer voorstellen.
 • Een kind van 3 is toch al best een soort mens. Een niet altijd even redelijke variant welteverstaan. Maar 50 tot 75 procent van de tijd valt er mee te communiceren. En als niets werkt, begrijpen ze je uitstekend wanneer je ze vijf M&M’s belooft in ruil voor 10 minuten stilte.
 • De grootste onzekerheid is weg. Een kind opvoeden is niet zoals je dacht dat het zou zijn, maar nog veel leuker dan dat. Je hebt een manier gevonden om de kinderen in leven te houden, en bent gelukkig met wie ze zijn.
 • Als ze 3 zijn, gaan ze naar de peuterspeelzaal of iets dat daar op lijkt. Vanaf dan wordt alles makkelijker, zei een kinderpsycholoog laatst tegen mij. Want je kinderen krijgen een eigen leven. Iets wat we natuurlijk eigenlijk helemaal niet willen. Want die eerste drie jaar, die zijn werkelijk magnifiek en onvergetelijk.

Maartje van Hoek (@maartjenewyork) is Amerika-correspondent in New York. Daar woont ze sinds 2011 met haar man, dochter Daantje (4) en zoon Flip (3).

Lees ook: Waarom je kind je wel/niet stoort als je onder de douche staat