Altijd schuldgevoel omdat je gezin teveel achter de ipad/iphone zit? Ga digitaal detoxen!

Femke’s zoon Max (4) kijkt al vanaf dat hij drie maanden was naar de iPad. Destijds kwamen de eerste Teletubbies al voorbij. Inmiddels is haar zoon fan van Spiderman en Pokémon en gaat er bijna geen dag voorbij dat hij roept: “Mag ik kijkuh???” Femke snapt het wel, want zelf, tsja, zelf is ze ook dol op KIJKuh. Alleen…soms maakt ze zich wel eens zorgen over de hoeveelheid uren dat haar kind, haar man en zij achter een schermpje zitten.

Ik denk dat ik voor heel veel ouders spreek als ik zeg dat we ons constant schuldig voelen over de hoeveelheid tijd die onze kinderen en wij achter schermen doorbrengen. Bij ons thuis mag Max niet eerder dan vijf uur ‘s avonds achter de iPad en het is de bedoeling dat zo’n sessie niet langer duurt dan dertig minuten, maarrrr de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij er vaak na een uur nog achter zit. En tsja, soms red ik het niet om een hele dag met mijn (best pittige) zoon te overleven zonder tussentijds een filmpje in te zetten. Zelf kijk ik ook heel veel op mijn telefoon, vanwege mijn werk natuurlijk, maar ook omdat ik verslaafd ben aan Facebook en Achterklap van Nu.nl

Maar ja, zien beeldschermen doet beeldschermen. En we gebruiken onze telefoon of ipad ook best vaak om onze kinderen af te leiden. In de auto om een dreinende peuter stil te krijgen, bij een grieperig kind om de dag wat minder vervelend te maken. Het is onderzocht dat tachtig procent van de kinderen van vier gebruikmaken van een tablet, als die in huis is. Ook heeft de helft van de kinderen onder de tien een smartphone; daarboven bijna allemaal! En moet je kijken hoeveel we zelf achter beeldschermen zitten: op ons werk en thuis. Zeven of acht uur per dag is normaal geworden.

Zeg nou zelf, vraag jij je ook niet wel eens af hoe het zou zijn als we dertig jaar terug in de tijd gingen? Dat jij en je kinderen niet zo gefocust waren op beeldschermen, dat jullie een tijdje volledig onbereikbaar zou zijn. Hoe zou het zijn om niet continue je smartphone te checken, geen aan ipad-verslaafde kinderen te moeten hanteren, niet direct te reageren op allerlei berichtjes of zelfs gewoon even helemaal geen digitale media tot je beschikken te hebben?

Ben jij zo’n gezin dat weleens digitaal zou willen detoxen en dit experiment aan durft te gaan? Mail dan je gegevens (naam, telefoonnummer, korte omschrijving van jullie gezin en social-media gebruik) naar: [email protected].

Geschreven door
More from Femke Sterken

25 Dingen die iedere kersverse moeder denkt

Ok. Je hebt de bevalling achter de rug en plotseling is er...
Lees verder