10 Dingen die best ingewikkeld zijn aan Sinterklaas

25.11.2018 05:00
10 dingen die best ingewikkeld zijn aan Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land. Verreweg één van Vinca’s favoriete feesten. Helemaal nu ze zelf kinderen heeft, geniet ze er meer van dan ooit. Alhoewel…soms sta je toch best voor ingewikkelde uitdagingen en moet je een groot beroep doen op je creativiteit. Deze dingen zijn bijvoorbeeld best moeilijk:

LEES OOK: Toen ik mijn zoon vertelde dat Sinterklaas niet bestaat.

1. Vroege vogels, dankzij schoen zetten. Eindelijk had ik de kinderen weer een beetje in een slaapritme, nadat die klok een uur achteruit is gegaan. Eindelijk stonden ze niet meer om half 6, in plaats van half 7 naast mijn bed. Maar dit weekend was het helaas weer raak. Terug bij af. De opwinding van de schoen bij de kachel, wekte ze in alle vroegte. Hiep hoi!

2. Wortels wegwerken. Mijn kinderen zijn gehaaide rakkers. Ze prenten het profiel van iedere wortel in hun geheugen en deze dus terugleggen in de groente la, is geen optie. Maar wat doe je er dan mee!? Weggooien is ook zonde. Zo stond ik zaterdagavond dus ineens drie wortels weg te knagen om 23:30 uur, terwijl ik de lichten in de kamer uitdeed. Twee jaar geleden haalde mijn man met mijn zoon op de markt de gróótste winterpeen die ze konden vinden. Dus stond ik die avond wortel/pompoensoep te koken voor drie dagen.

3. Pepernoten in de schoen, niet doen…muizen! Een paar jaar terug had ik gezellig een paar pepernoten rond de schoentjes gestrooid. De volgende morgen, toen we met een paar opgewonden kinderen naar beneden kwamen, lagen er nog slechts drie. Ik keek mijn wederhelft, die later dan ik naar bed ging, fel aan. Hoe haalde hij het in zijn hoofd om die dingen op te eten! Even later zagen we een spoor van kruimeltjes door de kamer verspreid liggen. Sintermuis en Pietpiep hadden een topnacht gehad!

4. Nachtlampje aan. Zijn we maanden bezig geweest alle spoken uit de kamers te verjagen. Wil mijn zoon toch ineens weer een lampje aan op de gang. Ik snap het wel, bij de gedachte dat er midden in de nacht mannen door de schoorsteen mijn woonkamer binnenkomen ga ik ook niet echt rustig slapen.

5. Verlanglijstjes ontcijferen. Mijn kinderen knippen en plakken graag zelf een paar A-4tjes vol met al hun wensen. Heerlijk natuurlijk, maar zie daarna maar eens te ontcijferen uit welk boek wat komt, hoe het vage stuk speelgoed nou precies heet en wat het eigenlijk kost (129,95 natuurlijk). Zo had ik dit jaar allemaal productnummers uit het speelgoedboek van de verkeerde winkel ingevuld op het inschrijfformulier van het sintfeest op het werk. Secretaresse in de stress, ik in de stres

6. Pakketbezorger met GROTE dozen. Ieder jaar zit ik weer als een havik op het nest te posten wanneer de pakketbezorger komt. Zodat ikzelf en niet de kinderen de mega grote dozen vol besteld speelgoed van hem aannemen. Zien ze de giga pakketten toch afgeleverd worden, dan knal ik er altijd weer het meest slappe excuus in: ‘oh dat is voor mama’s werk’ en sinds de bonusbaby er is: ‘oh dat zijn twintig pakken luiers!’.

7. Kadootjes verstoppen tot 5 december. Waar láát ik alles!? Al die mega kadootjes moet je toch ergens verstoppen (met al die steeds wijzer en nieuwsgierig wordende kinderen). Aangezien de opbergruimte (ruimte in het algemeen) in ons huis met drie kinderen steeds schaarser wordt, moet je creatief worden met verstopplekken. Zo verdwijnen alle aankopen voor 5 december bij mij inmiddels in de trolly’s en vakantiekoffers op zolder, of in de schuur bij de buren.

8. Pietendiscussie. Ik neem hier géén stelling. Ben inmiddels geen voor- of tegenstander meer. Ben vooral voorstander van het hervormen van het feest naar een gemiddelde tevredenheid. Maar ik vind bovenal dat de kinderen er niets van moeten merken en het feest voor hen feest blijft. Maar ja, dan zit ik wel met kinderen die me vragend aankijken als ze op televisie mensen zien vloeken en schelden tegen elkaar, over hún allerliefste pietenvriend. Ik vind het moeilijk uit te leggen.

9. Flapuitkinderen. Hoe ga ik dit jaar weer voorkomen dat de kinderen op schoot bij de sint (bij voorkeur op papa’s werk) al onze familiegeheimen en gênante dingen voor groot publiek op het podium storten?

10. Het grote geheim onthullen. Mijn oudste is 9 en gelooft nog heilig. Hij gaat er totaal in op en geniet intens. Zijn hele klas is volgens mij inmiddels uit de sinterklaasdroom. Stille hints, dat papa en mama ook wel een beetje helpen met kadootjes kopen, komen niet aan bij hem en de keiharde waarheid gaat volgens mij ook niet landen. De zoon van een vriendin zat onlangs snikkend naast zijn schoentje, omdat hij het nu wist, voelde het toch alsof hij er niet meer bij hoorde. Volgend jaar zal ik het mijn zoon gaan vertellen, maar nu geniet ik toch nog even een jaartje van zijn enthousiaste verwachtingsvolle snoetje.

LEES OOK: Mooi gebaar! 1500 cadeautjes voor couveusekinderen tijdens de intocht van Sinterklaas.