11 dingen die echt heel gek zijn aan kinderkleren

28.11.2022 06:00
11 dingen die echt heel gek zijn aan kinderkleren

Afzakkende sokken, bijzondere rompertjes, kleine hoofdopeningen: er zijn een boel gekke dingen te ontdekken aan kinderkleren. Hoeveel van de elf heb jij er al meegemaakt? 

 1. Louter lichtroze of lichtblauw voor je newborn

Nou oké, ik overdrijf nu misschien een beetje, want tegenwoordig heb je ook de keuze uit wit en 50 tinten pastel, als ik het zo zie. Ik wilde dat niet voor mijn dochter, en ik wilde ook geen bloemetjesprintjes of schattige konijntjes. Gelukkig hadden ze op de jongensafdeling van de Hema heel veel zachte marineblauwe rompertjes. (tip!)

 1. Afzakkende babysokken

Ze zakken en zakken, vallen af, blijken kwijt. Hoe dan?!? Is er nou niemand die dit probleem kan oplossen? Je hebt wel van die alternatieven, dat je nog een sokje om een sokje hijst, bijvoorbeeld. Maar gewoon een goed zittend sokje, dat zou nou echt een uitkomst zijn.

 1. Onwijs handige rompertjes waarvan je niet weet dat ze handig zijn

Want als  kersverse ouder heb je toch werkelijk geen idee hoe dat nou zit met die rompertjes? Nou ja, er is nu internet enzo, dus misschien weet inmiddels ie-de-reen-het, maar ik wist het dus mooi niet. Is het niet handig als de rompertjesfabrikanten een gebruiksaanwijzing op de verpakking tekenen? Of een QR-code? Want het is zo handig, dat het enorm zonde is als de helft van de mensheid het mist.

Kijk maar even hier hoe dat zit.

 1. Kekke schoentjes voor je baby

Toen ik in verwachting was, dacht ik vaak: ohhh die moet ik hebben! Uggs/Adidasjes/Timberlands voor de baby! Hoe cool! Wat gaaf! Dit wil ik! Maar toen ik een baby had, viel het me opeens op mijn baby helemaal niet kon lopen en dus eigenlijk niet van die stevige stappers nodig had. Tuurlijk, voor de schattigheidsfactor en de heb zijn ze enig, maar in de dagelijkse praktijk ben je natuurlijk beter af met een lekker dik sokje of gezellig slofje.

 1. Capuchons en ritsjes aan de achterkant van babypakjes

Die baby, die ligt maar mooi te wezen in de box, dat is zo’n beetje waarvoor baby’s zijn uitgevonden. Toch? Dan zou je denken dat babypakjesproducenten daar een beetje over na hebben gedacht. En bijvoorbeeld een achterkantje van babypakjes bedekken met iets fluffy’s om lekker op te liggen (ook fijn voor mama om te aaien als de baby zich wel in rechtopstaande positie bevindt). Maar nee, wat doen sommige kledingmerken? Die maken een RITS achterop. Of nog erger: een CAPUCHON. Ziet er enig uit, maar ik kan me niet voorstellen dat je daar met je vier maanden oud nou lekker op ligt, zo’n bult in je nek…

 1. Onesies (pakjes uit één stuk) voor dreumesen

Ze zien er vet cool uit, die pakken uit één stuk voor dreumesen, en dan voornamelijk voor jongens. Heb je alleen een plas- of poepgraag exemplaar in huis, of een dreumes die lekker wild spartelt op de commode, dan kun je er misschien maar beter niet aan beginnen. Want een wérk dat het is, om zo’n pakje acht keer per dag naar beneden te hijsen… Zeker als-ie ook nog eens is voorzien van duizenden drukknoopjes.

 1. Zakjes die zijn dicht gestikt

Ja, ik snap ook wel dat er vaak zakjes op kleren zitten, gewoon, om ze eruit te laten zien als kleren. Bovendien: tot de leeftijd van twee jaar heeft je kind ook niets urgents bij zich dat in een broekzakje zou moeten. Maar toch, maar toch. Zoon Olle (2) heeft overigens een borstzakje op een van zijn shirts zitten dat wél open kan en mán, wat vindt-ie dat enig. Hij heeft er altijd iets in zitten, op dit moment een kastanje.

 1. Over shirtjes gesproken: die veel te kleine hoofdopeningen

Tot een bepaalde leeftijd zitten er drukknoopjes aan shirts, maar dan opeens, boem! Zijn ze verdwenen. En dan sta je dus met geweld je zoons hoofd in een shirtje te proppen of dat shirt met alle geweld op te rekken. Als je dan ook nog eens zo dom bent als ik om die shirts in de droger te gooien, dan heeft dat trekken aan die shirts ook geen zin, want die zijn door de droger weer formaatje sleutelgat.

 1. Kindermode = volwassen mode

Dat snap ik best. Het is heerlijk als het volk, vader, moeder én kind, bijvoorbeeld deze winter massaal aan de parka’s/bomberjacks/wollen winterjas gaat. Maar er zijn toch trends die minder geschikt zijn voor kinderen. Zoals die beha-dingetjes die nu in opspraak zijn, strings (ik maak geen grap, dit leidde jaren geleden eens tot een flinke rel) en Nel Veerkamp-look-a-likes (dat kan immers ook op je 70e, weten we sinds Nel Veerkamp). Buiten dat: het is gewoon echt heel erg onpraktisch soms, voor kinderen. Zo heeft mijn dochter Puk (4) echt niks aan een superskinny, die wil in bomen klimmen. Maar dat gaat een beetje moeilijk met zo’n dwangbuis rond heuppartij.

 1. Het mysterie van de totaal niet op elkaar lijkende kindermaten

De ene maat 98 is de andere niet. Franse merken zijn bovendien klein en smal, Amerikanen houden dan weer van vierkante klontjes, waardoor je kind dan opeens weer kan zwemmen in zijn kleren. Maar ook onder de ketens in Holland onderling heb je dit probleem. Hema? Groot. Zara? Klein. Daar ga je met je goede surfgedrag. Geen idee wat je in huis haalt, het lijkt wel Russisch Roulette.

 1. Tot slot: dat ritsen voor jongens en meisjes aan de andere kant zitten

Wat zou daar achter zitten? Weet jij dat?

Nou. Dat was ‘m . Jullie nog gekke dingen opgevallen aan de kleren van je kids? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.