7 Gedachten die je hebt als je baby slechter slaapt dan je peuter

30.08.2018 05:00

Renske’s oudste kan slapen als de beste, maar baby B. bakt er niet veel van. En dat is best wel even bikkelen, getuige al deze dagelijkse gedachten. Doe riemen maar vast klik klik!

Lees ook: Ode aan alle crècheleidsters

Hey hoi vandaag gaan we het hebben over het gebrek aan slaap bij mijn baby van tien maanden en dat terwijl de peuter van drie een bizar goeie slaper is vet raar. Anyways, deze gedachten spaar ik dus allemaal.

  1. Little did I know MOEHAHAHAAA. Mijn oudste slaapt dus als de beste en eerlijk gezegd dacht ik altijd dat ik daar zélf iets mee te maken had. Dat het mijn goddelijke verdienste was. Dat ik het gewoon perfect had aangepakt met rust, reinheid, regelmaat en al die dingen meer. Dus toen mijn tweede kind geboren werd dacht ik: komt he le maal goed met het slapen van die nieuwe baby hahaha ik moet het gewoon hetzelfde aanpakken als met de peuter hahaha. Maar dat is dus een grote farce gebleken.
  2. Little did I know MOEHAHAHAHAA deel 2.  Houd je vast. Voorheen dacht ik stiekem echt dat kinderen een soort machientjes waren, waar je een ritme aan moet voordoen wanneer ze een maand of twee/drie zijn. En dat ze het dan vanzelf oppakken en gewoon netjes dat slaapritme gaan volgen. Wat er in mijn geval idealiter zo uit ziet: van 09:00-10:00, van 12:00 tot 14:30 en dan misschien nog een keertje van 16:15 tot 17:00. Maar wat blijkt? Baby’s zijn net mensen, met een eigen wil. Waar mijn oudste overdag meerdere uren achtereen kon slapen, doet baby B. het liefst een paar hakkelslaapjes. Bovendien is het best lastig te peilen wannéér hij graag wil slapen.
  3. Slaap kindje slaap daar buiten loopt een schaap! Of toch niet? Vaak genoeg meegemaakt dat hij enorm in zijn ogen wrijft en de hele tijd gaapt en klaagt. Dat je zeker weet: hij is kapót moe, hatseflats naar de slaapkamer ermee! Maar wat gebeurt er zodra ik ‘m in bed leg? Gaat-‘ie lachen. Kletsen. Spelen. Niet slapen in ieder geval. Dat dat je dus echt denkt wie is hier nou gek de baby of ik? Nou? De baby toch? Laat me niet in de steek hier.
  4. Misschien doet-‘ie vandaag voor één keertje een soort van middagslaap? PLEASE? Baby B. houdt van kleine slaapjes en is geen fan van de grote middagdut (samen met peuter S.). Maar daardoor weet ik soms niet wanneer ik een beetje fatsoenlijk kan opruimen/koffie kan drinken/naar de wc kan/een telefoontje kan plegen/apathisch op de bank kan zitten/stukjes kan tikken voor Me-to-We of laten we zeggen: drie eieren met mayonaise kan eten. Want daar heb ik namelijk af en toe opeens tergende zin in. MAG HET EVEN. Maar wat hoort mijn oor als baby B. en peuter S. voor mijn gevoel nét lekker in bed liggen? Precies op het moment dat ik met mijn lepel in de mayonaisepot zit? Een klaarwakkere baby. Vroeger had ik dan waarschijnlijk met róllende ogen gezegd dat je de baby op zo’n moment no way Jose uit bed moet halen en moet wachten tot-ie weer in slaap valt, maar deze baby blijft wakker. Klaarwakker. En uiteindelijk gaat-‘ie gillen. En daar wordt peuter S. weer wakker van en dan heb ik al helemaal geen rust in het pand.
  5. Dit kan niet gezond zijn? Stel dat het niet gezond is. Baby B. wordt om 07u wakker, slaapt van 09u tot 10u en dan dus met een beetje mazzel nog iets meer dan een uur, anderhalf uur in de middag en dat is het. Bam! Dat je denkt: dit kan niet gezond zijn. Maarja, wat doe je er aan? Niks, vrees ik inmiddels. Het is wat het is wat het is.
  6. Of misschien is het allemaal om mij te pesten, ik weet het zeker of het is in ieder geval om een statement te maken. Geen idee welk statement maar het is een of ander geheimzinnig statement.
  7. Houd moed! Moet ik een week vrij nemen om baby B. in het ritme nog eens rustig uit te leggen? Of komt het nog als-‘ie ouder wordt? Dat-‘ie het ochtendslaapje niet meer nodig heeft en gewoon als vanzelf een lekkere middagslaap gaat doen? Ik hoop het, ik hoop het. Het moet. Het moet. Houd moed! Houd moed! Houd moed!

Lees ook: Slaap? Wat is dat? 19x Selfies van een uitgeputte moeder.