Geef je baby een flexibel brein, voed hem meertalig op!

18.04.2016 04:50
tweetalig

Het duurt misschien wat langer voordat ze gaan praten, maar áls ze dan eenmaal beginnen, zijn ze ook niet meer te stoppen: meertalige kinderen. Wil je een baby met een multifunctioneel brein, gooi er dan maar een talencursusje tegenaan. Want meertalig zijn loont! 

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]

Niet alleen is het natuurlijk gewoon handig in het gebruik als je op vakantie gaat (hoef jij niet zelf ’s ochtends die croissants te gaan halen in de campingwinkel), daarnaast levert het leren spreken van meerdere talen een aantal cognitieve voordelen op in de ontwikkeling van een kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die meertalig worden opgevoed een beter probleemoplossend vermogen hebben dan hun leeftijdgenootjes die maar één taal aangeleerd krijgen. Niet dat baby’s doorgaans nou heel veel problemen op te lossen hebben, maar later in het leven kan dat nog weleens van pas komen. En je moet tenslotte altijd vooruit denken.

Het brein van mensen die in hun jonge jaren meerdere talen hebben geleerd, ziet er anders uit dan dat van hen die het met een beperktere woordenschat moeten doen. Op bepaalde plekken in de hersenen blijken de verbindingen anders te zijn aangelegd en dit resulteert in beter kunnen plannen en redeneren. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit ook bij baby’s al het geval is. Baby’s van meertalige families lieten sterke herkenningsreacties zien op de verschillende talen waar ze dagelijks mee geconfronteerd werden, terwijl baby’s uit families waar maar één taal werd gesproken vrijwel niet reageerden op klanken die ze niet kenden. Een duidelijk signaal dat, zelfs als een kind nog niet kan praten, blootstelling aan meertaligheid wel degelijk een grote invloed heeft op de ontwikkeling.

Wil je dus echt werken maken van je baby’s brein, lees dan ook eens een verhaaltje voor het slapengaan in een andere taal voor. Chinees is misschien wat ambitieus, maar Nijntje in het Frans moet toch wel mogelijk zijn. Of anders stel je Netflix in op Engels, dan kom je er waarschijnlijk wel. Want het brein van je baby, dat moet je gewoon opbouwen. Bob de Bouwer zei het tenslotte al: can we build it? Yes, we can!

https://www.youtube.com/watch?v=TAYhj-gekqw

Praat mee op onze Facebookpagina.

Lees ook: Waarom je niet moet proberen in de taal van je kind te praten…

(Bron: IFL Science)