Graag had ik ook een driftbui gekregen in de supermarkt

01.06.2023 12:30

Tamar is de drijvende kracht achter het online opvoedkundig adviesbureau Opvoedadvies.nl. Als opvoedkundig psychologe spreekt zij dagelijks ouders over alles waar zij met hun kinderen tegen aanlopen. Eén van deze ouders is Suze (31). Suze is de moeder van Ezra van drie die midden in de peuterpuberteit zit.

‘Ezra kan een schat zijn, maar ook een hand vol. Hij is ondernemend, eigenwijs en temperamentvol. Hij lijkt op mij, daar ben ik me zeker van bewust. Maar dat maakt het soms wel extra lastig om met zijn dwarse buien om te gaan. Laatst hadden we zo’n dag. Het begon in de ochtend al met het opstaan. De kleding die ik had uitgezocht stond meneer niet aan. Pas nadat hij zijn hele kast overhoop getrokken had, was hij eventueel wel bereid aan te trekken wat ik had klaargelegd. Eenmaal beneden ontstak hij in woede omdat zijn broodje op een groen bordje lag. Ik dacht dit even snel te ondervangen door het broodje op het gewenste blauwe bord te schuiven. Maar toen was de kaas op het broodje de boosdoener en belandde het met bordje en al op de grond.’

Boze buien

‘Zo modderde we de rest van de ochtend door met kleine en soms wat grotere boze buien. Ik was dan ook blij toen Ezra zonder al te veel verzet zijn bedje in ging en ik even wat tijd had om de bij mij opgebouwde irritatie te laten zakken. Vol frisse moed begon ik aan de middag. Na een bezoekje aan de speeltuin dat wonderbaarlijk soepel verliep, werd ik overmoedig en besloot ik nog even een paar boodschappen te halen. Nou, dat ‘even’ bleek een misvatting. Al na één minuut in de winkel zag ik mijn fout in. Ezra zag van alles wat hij wilde hebben, begon te brullen dat hij uit het wagentje wilde en stopte hiermee pas toen ik hem zijn zin gaf en er uittilde.

Uiteraard was hij daarna binnen de kortste keren verdwenen en vond ik hem terug bij het snoepschap. Schoppend en gillend wierp hij zichzelf ter aarde, want natuurlijk mocht hij van mij, ontaarde moeder, niet zes verschillende zakken snoep. Zijn emmertje liep over en die van mij op dat moment ook. Graag had ik mijzelf ook op de grond gegooid en was ik gillend naast hem gaan liggen. Maar ja, dat doe je dan toch ook weer niet. Dus greep ik hem bij zijn kladden en zette hem nogal dwingend in het wagentje. Snel heb ik met een gillend kind en maar de helft van de boodschappen de winkel verlaten.

Maar ik vraag mij nu dus nog steeds af wat er gebeurd zou zijn als ik die driftbui wel gewoon had gekregen, samen gillend en schoppend op de vloer van de supermarkt.’

In het boek ‘Opvoeden met plezier’ bespreekt Tamar de Vos – van der Hoeven, opvoedkundig psycholoog met ruim twintig jaar ervaring met het begeleiden van ouders, de 48 meest gestelde vragen over kinderen tussen de 0 en 7 jaar oud. Alle kleine en wat grotere problemen waar ouders tegenaan kunnen lopen worden onder de loep genomen en op praktische wijze beantwoord.

Opvoeden met plezier

Het boek is te koop via Bol.com, alle online boekhandels en via Opvoedadvies.nl en kost €22,99.