‘Het moment dat mijn dochter naar school gaat is mijn grootste angst’

19.06.2023 08:01
Birgit wil kind niet op school

Birgit biecht haar grootste angst op: het moment dat haar dochter naar school gaat. ‘Ik ben me ervan bewust dat ik mijn eigen trauma op haar projecteer. Maar de wereld is alleen nog maar harder geworden.’

Moederschap en angsten gaan hand-in-hand. Ik heb er genoeg, maar mijn kind klaarstomen voor het schoolsysteem en ‘de grote, boze mensenwereld’ is misschien wel het grootste. Mijn kleine meisje in een schoolbank, beoordeeld worden met cijfers en de prestatiedruk? Het liefste zou ik haar er tegen willen beschermen. Al weet ik dondersgoed dat dat niet kan.

Eigen trauma

Ik ben me ervan bewust dat ik mijn eigen trauma op haar projecteer. Op school was ik anders. Jonger, creatiever, expressiever en drukker dan de rest. Iets waar ik nu juist mijn kracht uithaal, maar wat op school altijd als negatief werd bestempeld. Ik kreeg het gevoel dat ik mezelf niet kon zijn. Want dat zorgde voor problemen. Ik heb als kind regelmatig aan de bekende Peter Pan-quote gedacht: ‘Don’t grow up, it’s a trap’. 

Hoe onzeker mijn school me ook maakte; ik was gelukkig dapper genoeg om mijn eigen pad te kiezen. Daar ben ik nog steeds iedere dag trots op. Nu ik ouder ben, kan ik veel van mijn huidige onzekerheden herleiden naar dingen die mij op school werden aangepraat. Alleen omdat ik nét even anders was. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt. En de wereld is alleen nog maar harder geworden.

In de eerste weken van hun leven worden kindjes bij het consultatiebureau al beoordeeld 

Prestaties

Het gaat om cijfers, prestaties, scoren en diploma’s. We proberen kinderen zo snel mogelijk klaar te stomen voor het volwassen leven en zadelen ze met een hele hoop stress en onzekerheden op. Al vanaf dat ze héél klein zijn. Zelfs in de eerste weken van hun leven worden kindjes bij het consultatiebureau al beoordeeld en mogen ze vooral niet te ver van het gemiddelde afwijken. Maar ik ben ervan overtuigd: ieder kind groeit en bloeit het beste volgens zijn eigen lijntje. 

Natuurlijk is iedere school anders en moet je op zoek naar het soort onderwijs wat het beste bij je kind past. Maar het échte maatwerk in het onderwijs ontbreekt nog steeds. Daar kunnen de leraren niks aan doen, zij doen al genoeg en bovendien komen zij handen tekort om kinderen echt goed te kunnen begeleiden. Nee, dit probleem hebben wij zelf in onze prestatiegerichte maatschappij gecreëerd. 

Maar het échte maatwerk in het onderwijs ontbreekt nog steeds

Sterk en puur

Ik ben me er ook van bewust dat school ook zoveel moois kan brengen: vriendinnen, bijzondere ervaringen, wijze levenslessen en het is nou eenmaal dat kennis en een diploma best wel handig is. Maar ik hoop vooral dat mijn dochter sterk genoeg is en in zichzelf blijft geloven. Dat ze van het vallen leert en sterker op kan staan. En een stukje van haar innerlijke kind en puurheid nooit kwijt zal raken. Want jezelf zijn en je hart volgen, is zóveel meer waard dan welk diploma dan ook.