Hoe Birgit door toedoen van de moedermaffia een nieuw autostoeltje kocht

02.06.2023 18:42

Zoveel kinderen, zoveel moeders, zoveel meningen. De moedermaffia komt in vele vormen en vindt overal wel wat van. En blijkbaar ook wat van autostoeltjes.

Mijn vriend koos de maxi-cosi uit omdat hij hem er ‘cool’ uit vond zien. Ik citeer: ‘Een soort baby Yoda space-shuttle.’ Dat hij daarbij ook nog heel handig was omdat je het binnenzitje eruit kan halen (de Maxi-Cosi coral) en hij daardoor veel minder zwaar is om te tillen, was een fijne bijkomstigheid. Ik had geen kaas gegeten van babyspullen, dus vertrouwde hem volledig. Hij had het namelijk allemaal al eens eerder gedaan.

Toen ze eenmaal schattig als wat in dat baby Yoda-stoeltje lag, moest ik het natuurlijk even delen met de wereld. De reacties? ‘Ah, wat schattig!’ en dat ze volgens de autostoelenmaffia dat dunne, wollen jasje uit moest. Dat het buiten vroor en ik ook gewoon met mijn winterjas aan in de auto zat, was geen goed argument. 

Autostoeldrama
Toen mijn anderhalf jaar oude dreumes tijdens de lange ritten in de auto pissig werd omdat ze óók graag vooruit wilde zitten, hebben we de stoel vooruit gezet. Volgens de adviezen van de autostoelenmoedermaffia had ik zojuist het doodvonnis voor mijn kind getekend. Nee, ik moest mijn kind tot minimaal vier jaar achteruit vervoeren.

Mijn dochter nam het zelf niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften. Die riempjes vond ze maar onhandig en ze besloot eruit te klimmen. Op vakantie (in een gehuurd autostoeltje) stond ze zelfs een keer los op de achterbank. Je hoeft geen autostoelenmoedermaffia te zijn om dat gevaarlijk te vinden.

We probeerden van alles. Tot-ze-niet-meer-kan-ademen-strak en zelfs een anti-escape-vestje, maar niks werkte. De enige oplossing, volgens een paar andere moeders en ervaringsdeskundigen, was een Cybex Pallas autostoel. Die heeft niet een normaal gordelsysteem, maar een ‘geavanceerd veiligheidskussen’. Het ziet er nogal kolossaal uit, maar hij is wel veilig.

Je hoeft geen autostoelenmoedermaffia te zijn om dat gevaarlijk te vinden

Laatste strohalm
Onze dure Maxi Cosi-stoel van krap een jaar oud kon de deur uit en werd ingeruild door óók dure maar superveilige Cybex-stoel. Dat ging niet zonder horten of stoten (lees: boze peuterpuber die er niet van gediend was dat ze ineens niet meer kon ontsnappen), maar het werkte wel.

Trots zette ik een foto op mijn Instagram. Eíndelijk veilig in de auto. Reacties als: ‘Zo veilig ziet het er niet uit’, ‘Wat zielig joh’ en ‘Jeetje, wat is dit voor stoel? Ziet er niet comfy uit’, stroomde mijn DM binnen. Bij de eerste drie comments probeerde ik mijn keuze nog te verdedigen. Maar alles wat ik ook zei of deed: ik was tóch wel een slechte moeder. 

Maar als ik één ding heb geleerd is dat ouders een keuze maken op basis van wat zij denken dat het beste is voor hun kind. En als je uit dat belang denkt: ben je hoe dan ook een goede moeder. Dus als ik denk dat ik mijn kind het veiligst op deze manier vervoer, doe ik dat. 

En tuurlijk: een discussie voeren is écht niet zo gek. Je mening hebben ook. En het klopt dat het veilig vervoeren van kinderen in de auto ook lastiger is dan je denkt (tip: ga voor een veilige, nieuwe auto met een auto abonnement). Uit onderzoek blijkt zelfs dat acht op de tien kinderen onveilig in hun stoel zitten en dat de ouders vaak niet beter weten. Maar als je je écht zorgen maakt om de veiligheid van een kind: wees dan een beetje lief.