Kinderen en fietsen: Leer je kind fietsen zonder zijwieltjes in 5 stappen!

18.08.2022 14:16

Leren fietsen is een belangrijke stap voor je kind en wordt dan ook vaak gezien als het behalen van een mijlpaal. Gemiddeld gaan kinderen rond hun vijfde levensjaar leren fietsen. Onthoud wel: elk kind is anders! Het kan dus zo zijn dat jouw kindje eerder of misschien later leert fietsen. Als moeder merk je vaak zelf  wel wanneer je kleintje eraan toe is om zonder zijwieltjes de weg op te gaan.

Hoe pak je als ouder je kind leren fietsen aan? In dit artikel lees je de 5 stappen om je kleintje te leren fietsen.

Goede voorbereiding is het halve werk!

Wil je je kleintje zo goed mogelijk voorbereiden op het zelfstandig leren fietsen? Dan kan je niet jong genoeg beginnen met het kennis laten maken met het verkeer en de motoriek die je nodig hebt om goed te kunnen fietsen. Geef bijvoorbeeld een loopfiets aan je kind zodra hij of zij kan lopen.

Spelenderwijs kennismaken met de loopfiets is goed voor de balans, leren omgaan met het stuur en ook leert je kleintje goed te vallen. Voordeel van vallen als ze zo klein zijn is dat het maar een klein stukje vallen is naar de grond. Houd dit loopfietsje wel voor thuis of in de tuin en ga nog niet het grote verkeer in!

Kies het juiste moment uit

Het verschilt per kind wanneer het juiste moment is om te gaan leren fietsen. Er zijn kinderen die al vanaf hun derde levensjaar zeuren om te leren fietsen, terwijl er ook kinderen van zeven zijn die het nog steeds eng vinden om hun fietsje op te stappen. Jij als ouder kan hier lastig invloed op uitoefenen.

Het belangrijkste is dat je positief blijft en fietsen niet gaat proberen te forceren. Fietsen is namelijk al ingewikkeld genoeg! Je kleintje moet leren evenwicht bewaren, leren sturen en tegelijkertijd ook nog eens de pedalen zien rond te krijgen om vooruit te komen. Plus misschien nog wel het moeilijkste: inzicht krijgen in het verkeer.

Is je kindje nog geen vier jaar en wil hij of zij al leren fietsen? Oefen vooral in de tuin of op het schoolplein onder toezicht. Kinderen tot vier jaar kunnen slecht gevaar inschatten en een ongeluk ligt zo op de loer.

Leren fietsen op een goede fiets

Misschien wel de belangrijkste stap voor het goed leren fietsen: kies de juiste fiets! Koop geen fiets op de groei. Belangrijkste is dat je kind goed met haar of zijn handen bij het stuur kan komen en met de voeten de grond kan aanraken. 

Kies bijvoorbeeld voor de Cube Acid 200 2022 . Deze hippe kinderfiets is verkrijgbaar in de kleuren blauw en grijs/rood. Deze Cube is een 20 inch en geschikt voor kinderen van een leeftijd tussen de zes en 8 jaar oud. Over het algemeen geldt: hoe beter de fiets, hoe leuker fietsen is! Investeren in een juiste fiets is dus de moeite waard.

Leren fietsen!

Je kan je kind eerst leren fietsen met behulp van zijwieltjes. Dit gaat vaak eenvoudiger omdat de motoriek nog niet zo ver is ontwikkeld van je kleintje. De kans op vallen wordt kleiner met behulp van zijwieltjes. Let wel op dat de zijwieltjes goed zijn gemonteerd en op de juiste hoogte. Niet elk kind heeft behoefte aan zijwieltjes als ze beginnen met fietsen. Je kan er ook voor kiezen om meteen zonder zijwieltjes te beginnen.

Hoe je zonder zijwieltjes begint met leren fietsen? Maak eerst kennis met de handremmen, de pedalen en de stuurbewegingen. Je kan zelf het beste helpen door achter het zadel te gaan staan en het achterwiel stevig tussen je benen te klemmen. Loop voorzichtig mee naar voren en kijk hoe het gaat met balans houden, met remmen en hoe het is om op een hoger tempo te trappen. Gelukt? Ren dan een tijdje mee naast de fiets. Zo kan je als ouder nog ingrijpen, mocht het misgaan.

Doorfietsen, doorfietsen en nog eens doorfietsen

Je kleintje zal niet meteen in één rechte lijn kunnen fietsen. In het begin is het nog veel zwabberen. Houd je tips en tricks kort. Geef bijvoorbeeld aanwijzingen als: kijk voor je! Blijf trappen. Stuur recht!