Moeder ontdekt schimmel in Sophie de Giraf

21.01.2017 13:45
Moeder ontdekt schimmel in Sophie de Giraf

Het is misschien wel één van de meest populaire bijtspeeltjes voor baby’s en dreumesen: Sophie de Giraf. Omdat het beestje is gemaakt van 100% natuurlijk rubber, lijkt het een veilig en onschuldig speeltje. Dit dacht ook moeder en kindertandarts Dana Chianese, totdat ze het kinderspeeltje opensneed en ontdekte dat deze vol schimmel zat.

Tijdens het schoonmaken van Sophie de Giraf rook de Amerikaanse iets vreemds, waardoor ze besloot de giraffe open te snijden. Wat ze aantrof was een beschimmelde binnenkant. Dana liet niet alleen haar eigen kinderen met het beestje spelen, maar raadde het speeltje tot voor kort ook aan aan ouders van kinderen in haar praktijk.

Lees ook: Deze baby reageert hilarisch op nieuw speelgoed

Aan Good Housekeeping vertelt Dana dat ze het speelgoed altijd volgens de instructies schoonmaakte, namelijk met een vochtige doek. “Ik koop niet langer bijtspeeltjes met een gat erin. Ook raad ik ze ouders van patiënten niet langer meer aan,” voegt ze eraan toe.

Kwijl
Ook andere ouders lieten weten dat ze schimmel ontdekten in de speelgoedgiraf. Op webshop Amazon wordt het zelfs besproken in de beoordelingen. Zo reageerde iemand: “Als je baby veel kwijlt, dringt het speeksel door het gaatje in de giraf naar binnen en ontstaat er na een tijdje schimmel.” Ook op social media wordt het bericht veelvuldig gedeeld:

Reacties
Er kan dus schimmel ontstaan in het speeltje als er op de een of andere manier water of speeksel door het gaatje (dat zorgt voor een piepend geluid) naar binnen is gekomen. Net als dit ook een risico is bij bijvoorbeeld badeendjes met piepgeluid. Volgens Lyuba Konopasek, assistent professor kindergeneeskunde aan het Weill Cornell Medical Center in New York, vormt deze schimmel geen groot gevaar voor de gezondheid van je kind, tenzij hij of zij last heeft van een immuunstoornis of allergisch is voor schimmels.

Inmiddels heeft ook een woordvoerder van ‘Sophie de Giraf’ op de ophef gereageerd. “We raden aan om Sophie de Giraf schoon te maken met een vochtige doek. Het speelgoed mag niet worden ondergedompeld of afgespoeld om te voorkomen dat er water door het gaatje komt waardoor de binnenkant kan beschadigen.” Ook geeft het bedrijf in het statement aan de klachten zeer serieus te nemen en dat de veiligheid van kinderen en de tevredenheid van de ouders hun eerste prioriteit is. Op de klacht dat speeksel een oorzaak kan zijn van de schimmel, wordt in het statement niet gereageerd.

Wat denk jij? Sophie de Giraf weggooien en geen speelgoed met gaatjes meer kopen? Of gewoon beter opletten met schoonmaken? Laat het ons weten in een reactie op onze Facebookpagina.

Let op: er kan schimmel zijn ontstaan door vocht, maar dit hoeft niet. Denk vooral goed na of er vocht in het speelgoedbeestje kan zijn gekomen, bijvoorbeeld doordat deze mee is geweest in bad of regelmatig onder de kraan is afgespoeld. Is dit niet het geval, is de kans groot dat er niks aan de hand is!

Lees ook: 20 Soorten speelgoed die per direct verboden zouden moeten worden

(Bronnen: Nieuwsblad.be, Good Housekeeping. Beeld: via Twitter)