Moeders op instagram: hoe maak je de perfecte foto?

30.04.2015 08:30

Hoera voor Instagram! Niets fijners dan lekker even gluren in de huizen (en levens) van andere moeders. Op Me-to-We spreken we de insta-mamma Madelon. Terwijl het gros van de moeders amper één leuke foto van hun kinderen kunnen maken, lijkt Madelons leven een magazine.

Madelon is 37, getrouwd met Bart en moeder van Sylvester (5,5) en Reva (2,5). Samen met haar gezin woont ze sinds vorig jaar in California, Amerika. Onlangs werd ze door ZARA gevraagd om een ‘lookbook’ te schieten voor de wereldwijde campagne van het kledingmerk, met haar eigen kinderen in de hoofdrol.

Op Instagram: @Madebylon – 50700 volgers

madelon 1

Wat voor foto’s maak je?
“Ik ben zo’n verschrikkelijke moeder die altijd haar iphone in haar kontzak heeft zitten en fotografeer mijn kinderen het liefst als ze bezig zijn. Ik wil ze vastleggen zoals ze zijn: als ze in een spel zijn, zich hebben verkleed of zich verliezen in hun fantasie. Ze hoeven van mij dus niet in de camera te kijken. Ik probeer het echte leven te fotograferen, maar wil ook weer niet alles wat ze doen online zetten. Ik deel bijvoorbeeld geen foto’s waarop ze ziek of verdrietig zijn, en ook niet van grote, bijzondere momenten. Ik wil niet dat als ze straks pubers of volwassenen zijn, ze mij verwijten dat ik hun hele leven op Instagram heb gedeeld. Daarom houd ik het bij de huis- tuin- en keukendingen.”

madelon 2

Wat is er zo leuk aan Instagram?
“Ik vind fotografie leuk en houd van mooie plaatjes. Ik spiek graag bij andere accounts, maar heb wel met mezelf afgesproken dat ik blij wil zijn met wat ik doe en wat ik heb. Het gevaar met Instagram is namelijk dat je je blind staart op andere mensen met hun perfecte huizen en mooie spullen. Natuurlijk vind ik het leuk en vleiend dat zoveel mensen mij volgen en op mijn foto’s reageren. Maar ik weet ook: being famous on instagram, is like being rich in monopoly. Mijn leven is echt niet leuker of beter dan dat van anderen, en daar gaat het ook helemaal niet om.”

madelon 3

Heb je tips zodat wij ook zulke mooie foto’s van onze kinderen kunnen maken?
“Ik ben vooral een voorstander van momenten pakken. Geposeerde foto’s kunnen ook leuk zijn, maar ik houd ervan om terug te kunnen kijken naar wat mijn kinderen op een normale dag deden en wat er gebeurde in hun leven. Ik maak gewoon tien foto’s van een leuk moment en dan zit er altijd wel een goeie bij. Ik houd ook erg van lichte foto’s, dus ik fotografeer vaak in de buurt van een raam of buiten. En ik bewerk mijn foto’s; ik licht ze iets op en scherp ze wat aan. Daar gebruik ik de VSCO en Snapseed apps voor. Ik gebruik altijd dezelfde filters, zodat mijn foto’s allemaal min of meer dezelfde look hebben. Het werkt goed op Instagram om een herkenbare identiteit te hebben, een bepaalde uitstraling. Ik denk bij alles wat ik plaats eerst na of mijn kinderen het me later kwalijk zullen nemen. Ik wil hun echte leven laten zien, maar wel op een mooie manier, zodat ze zich later nergens voor hoeven schamen en er misschien stiekem zelfs blij mee zullen zijn.”

Beeld: Madebylon

LEES OOK: je weet dat je een hipstermoeder bent als…