Welke dag is het vandaag? En nog 14 dingen die iedere thuisblijfmoeder zeker herkent

23.06.2022 06:00

Esmay is freelance journalist, maar brengt veel tijd door thuis. Zeker toen Julius nog een baby was. Ze merkte: de ene dag is leuker dan de andere. Dit zijn de dingen die ze meemaakte, en die vast elke thuisblijfmoeder herkent. 

LEES OOK: Deze foto’s bewijzen dat thuisblijfmoeders geen luizenleventje hebben

1. Is het maandag? Dinsdag? Donderdag misschien? Geen idee.
Maar hoe laat, dat weet ik op de minuut af. Want om 9 uur is het fruittijd, 12 uur brood, 1 uur slapen, half 4 een koekje. Al voelt het soms om 7 uur ’s ochtends al alsof het 7 uur ’s avonds is.

2. Mijn kind draagt vaker oogpotlood en lippenstift dan ik.
Hij gaat er iedere dag vandoor met het roze tasje uit een vorig leven, dat al tijden onaangeroerd in de badkamer staat. Ik hou hem niet eens meer tegen.

3. Ik worstel met de relatie tussen Sasa, Toto en Koning Koos.
Is hij hun vader? Vaste oppas? Pleegouder? Hoe zit dat?

4. Een avondje vrij betekent een voetenbadje en eelt vijlen.
Ook moet ik de wonden verzorgen van al het speelgoed waar ik op heb gestaan. Wat een feest. Hoi, hoi, hoi, in de woorden van Nijntje.

5. Door slaapgebrek ben ik altijd boos.
Dus als de caissière bij de Appie mijn bonuskaart niet scant, trek ik haar aan dat lullige sjaaltje van d’r over de counter.

6. Een dag kan voor de zon op is, al verpest zijn.
Wordt kindlief voor half 7 wakker, dan is de hele dag ontregelt. Slaapje vervroegen, moe, jengelen, niet eten. Het is een ramp. Een ramp die alleen een moeder begrijpt.

7. Ik ben altijd on the hunt naar andere moeders.
Dus zie je me loeren bij Toys R Us of in dat ene cafeetje met speelhoek, ik ben niet lesbisch, slechts op zoek naar soortgenoten om tegenaan te zeiken.

8. Mijn man vraagt me iedere dag netjes hoe mijn dag was.
Mijn antwoord bestaat standaard uit een verslag van het aantal luiers en slaapjes. Plus een hele diepe, vermoeide zucht. Waarna erkenning geapprecieerd wordt.

9. Toiletteren doe ik nooit meer alleen.
Baby wordt woest wanneer ik solo ga plassen. Dus zit hij op schoot, terwijl hij zijn hand tussen de straal probeert te steken. Nou, dan voel je je glamoureus, hoor.

10. Als het een goede dag was, kun je dat meteen aan me zien.
Dan heb ik een beha aan. Slechte dag? Geen tijd gehad voor een beha, de hele dag achter mijn kind aangerend terwijl mijn leeggezogen borsten tegen mijn kin sloegen.

11. Belt er iemand aan, dan krijgt hij niet alleen koffie maar ook cake, taart en snoep.
Ze mogen mijn hele voorraadkast leeg vreten. Als ze maar even met me praten.

12. Ik wil wel andere dingen posten op FB dan babyfoto’s, maar ik kom nooit ergens.
Dus niet zeiken, vrienden, wees blij dat ik alleen de schattige momenten vastleg en niet het kotsen en de spuitluiers.

13. Ga ik eens de deur uit, soms gebeurt het, dan hoef ik nooit een snack mee te nemen. Die plak babyliga tussen mijn borsten smaakt nog prima.

14. Ik word nooit enthousiast ontvangen, want ik ben er altijd.
Rijdt papa het grindpad op, dan stopt mijn zoon met Duplo naar mijn hoofd gooien en transformeert in een enthousiaste puppy. Hij kust, vrijt en knuffelt. En ik? Ik kijk jaloers toe.

15. Je kind kan lekker op tijd naar bed, want je hoeft niet in de file te staan naar de crèche.
Hij slaapt. Happy hour! Jij loopt naar de koelkast. Glas. Wijn. Zitten. Niks meer. En dan komt je man naast je zitten en zegt: ‘Wat zie je er lekker uit vandaag.’ Dus.

LEES OOK: Dingen die je echt niet hoeft te doen als moeder.