Waarom ‘nee’ zeggen gezond is voor je kind
We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je kind blijft maar “nee” zeggen, zelfs tegen dingen die leuk zijn of waarvan jij weet dat ze goed zijn. Het kan frustrerend zijn, maar die eindeloze nee-fase is eigenlijk heel belangrijk. Kinderen leren grenzen aan te geven, hun mening te vormen en ontdekken wie ze zijn. Hier zijn vier redenen om het “nee” vaker te omarmen.
1. Ze leren om zichzelf te beschermen
“Nee” zeggen is een manier om grenzen te stellen. Wanneer je kind weigert om iets te doen waar hij of zij zich niet prettig bij voelt, oefent het een basisvaardigheid in zelfbescherming. Later in het leven zal dat ‘nee’ hen helpen om gezonde grenzen te trekken, iets waar volwassenen soms nog moeite mee hebben. Dus ja, dat “nee” in de speeltuin is eigenlijk een mini-lesje assertiviteit.
2. Ontwikkeling van hun eigen identiteit
Door “nee” te zeggen, ontdekken kinderen hun eigen voorkeuren en antipathieën. Dit is een manier voor hen om zich los te maken en te experimenteren met wie ze zijn en wat ze willen. Of het nou gaat om het weigeren van spruitjes of het niet willen dragen van die trui die jij hebt uitgezocht – het helpt ze ontdekken wat ze zelf willen.
3. Ze testen jouw grenzen (en dat is goed!)
Als kinderen “nee” zeggen tegen jouw verzoeken, zijn ze in feite bezig om te kijken hoe vast jouw grenzen eigenlijk zijn. Dit hoort bij hun ontwikkeling; ze onderzoeken wat wel en niet mag. Deze kleine opstandigheid is een veilige manier om te leren wat er gebeurt als ze ergens tegenin gaan, zonder al te grote gevolgen.
4. Het bouwt hun zelfvertrouwen op
Elke keer dat je kind “nee” zegt, oefent het in het uiten van zijn of haar eigen mening. Dit helpt om een stevige basis van zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen die mogen zeggen wat ze denken en voelen, ook als dat soms “nee” is, groeien vaak op tot zelfverzekerde volwassenen die durven uitkomen voor hun mening.