Waarom peuters beter geen middagdutje meer kunnen doen

03.01.2023 00:10
middagdutje peuters

Wel of geen middagdutje? Uit onderzoek blijkt dat peuters na hun tweede jaar beter geen middagdutjes meer kunnen doen. Een middagdutje veroorzaakt slaapproblemen bij peuters.

Wel of geen middagdutje voor peuters? Mijn zoontje was net drie jaar geworden en toen speelde de vraag: hoe lang mag hij nog zijn middagdutje doen? Ik vond: zo lang als hij het wil, mag het. Maar hij werd ook ’s nachts vaak wakker en wilde regelmatig al om 6 uur opstaan, wat ik wel een een beetje vroeg vond. Een dilemma.

LEES OOK: Afscheidsbrief aan het middagslaapje

Daarom vond ik het interessant om te lezen dat er nieuw onderzoek naar was. Onderzoek dat zei dat peuters ouder dan twee jaar beter geen middagdutjes kunnen doen. Het middagslaapje leidt niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kan zorgen voor een slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt. Middagdutjes werden lang aanbevolen omdat ze de ontwikkeling en de gezondheid van een kind zouden verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidswinst bij kinderen die na de leeftijd van twee jaar nog middagdutjes doen, in vergelijking met kinderen die ‘s middags niet meer slapen.

Onderzoekers vonden zelfs dat kinderen die overdag sliepen vaker ‘s avonds slecht in slaap kunnen komen, slechter doorslapen en een slechtere slaapkwaliteit hebben. Ze benadrukten dat dit niet alleen het individuele kind, maar een compleet gezin nadelig beïnvloedt. Daarom moet bij kinderen met slaapproblemen altijd het slaapritme gedurende de dag en de nacht worden onderzocht en kan het verkorten of stoppen van middagdutjes een positief effect hebben op de nachtrust.

Dus, alle ouders met peuters die ’s nachts slecht slapen? Misschien is het de moeite waard om het middagslaapje eraf te halen. Maar ehm, hoe zit het dan eigenlijk met onze rust?

Lees ook: 21 Volstrékt legitieme redenen waarom je kind niet kan slapen