Waarom uiteten met kinderen wél een succes kan zijn

29.07.2015 17:30
uit eten kinderen succes

Lange tijd was Femke er niet zo’n fan van: uiteten met een kind. Ze vond het lawaaiig, niet per definitie gezellig en ze schaamde zich voor peuter Max die steevast kipnuggets tegen het plafond van restaurants keilde. Maar sinds ze vorige week met zoon en man op vakantie was, is er een kentering in dat gevoel gekomen…

Het kan eraan liggen dat Max de laatste weken wat beter te hachelen is. Hij bijt, schreeuwt en slaat niet meer om het minste of het geringste en je kunt zelfs al kleine gesprekjes met hem voeren. Maar feit blijft natuurlijk dat je je moet aanpassen als je besluit om met een kind uit eten te gaan. Ik heb echter besloten mijn negatieve gevoelens over de balk te smijten en de pluspunten te omarmen. Want die zíjn er…daar kwam ik tijdens mijn vakantie (waarin ik elke avond uiteten ging) achter.

1. Er is altijd patat
Ook als je heel verstandig besluit een salade te nemen, omdat je die bikini de komende dagen ook nog aan moet. Een kind is dol op patat, maar eet zelden al zijn friet op, dus niemand die het merkt als jij er een paar pikt.

LEES OOK: Uiteten met kleine kinderen (De Teleurstelling in Fasen!)

2. Niet duur 
Zeg nou zelf: neem jij je kind mee naar Johnny Boer? Nee! Je gaat voor een restaurant waar ze niet al te spannende dingen op de kaart hebben staan en er een kindermenuutje is met patat en kipnuggets/vissticks/kroket of pasta bolo. Daarbij zul je ook geen vijfgangen menu bestellen, omdat kinderen die aandachtspanne nooit kunnen opbrengen, dus daar zitten em de euro’s ook niet in.

3. Geen kater
Na een avond tafelen met vrienden, kom je er de volgende dag meestal achter dat er toch weer iets teveel rode wijn doorheen is gegaan. Dat risico loop je absoluut niet als je met man en kind uiteten bent. Eén wijntje, misschien twee en als je moet rijden helemaal niks.

4. Genoeg gespreksstof
Na een zware week op je werk met je man in een restaurant eten kan soms leiden tot een avondje waarin je eigenlijk weinig zin hebt om veel te kletsen. Voor je het weet denk je: ‘oh god, we zijn het saaie stel uit het restaurant’…Met een kind in je gezelschap hoef je daar niet bang voor te zijn, want ofwel het gaat over het kind of wel het kind is aan het woord.

5. Geoorloofd de rotzooi laten liggen
Waar je thuis na de avondmaaltijd nog zeker twintig minuten bezig ben om de ravage onder de kinderstoel, op tafel, op de kinderstoel en het omliggende gebied te reinigen, kun je dat in restaurants aan het personeel overlaten.

6. Idem voor als er een glas omgaat

7. Het doet minder pijn als je kind niet wil eten
Als je je thuis hebt uitgesloofd om iets te maken wat je kind twee weken geleden heerlijk vond en hij besluit TEGEN te zijn…dan kun je je diep diep gekrenkt voelen. Wanneer dat in een restaurant gebeurt…tsja…het zijn niet jouw bloed zweet en tranen die erin zitten.

8. Genieten is ook ECHT genieten
Wanneer er tijdens een etentje met je kind een moment komt dat alle partijen genietend eten, kun je je echt de koning te rijk voelen. Dat het gelukt is: om als een geciviliseerd gezin er even uit te zijn. Extra voordeel is: de rest van de wereld (het restaurant) ziet je zitten, dus dit moment  wordt opgemerkt! Heer-Lijk.

9. Het duurt kort
Dus je kunt altijd nog iets na een gezinsetentje plannen. Je zit er namelijk al rond zes uur/half zeven en met een beetje mazzel ben je rond een uur of half acht/acht uur de deur weer uit. Jeeeeeeeeeej, lekker House of Cards bingewatchen!

 

LEES OOK: Dit zijn de 17 eetregels waar peuters zich elke dag weer aan houden