Regels zijn regels: wildplassende peuter op de bon geslingerd

27.09.2017 09:00

Iedere ouder weet: als de peuter moet, dan moet ‘ie. Met een kind dat net zindelijk is betekent hoge nood ook echt hóge nood. En dat komt niet altijd even lekker, of geografisch handig, uit. Soms zit er dus niks anders op dan broek naar beneden en een keertje wildplassen. Mag niet, maar een beetje coulance met de peuterblaas, nietwaar? Niet iedereen denkt er zo over.

In Uden was een 2-jarig jongetje gisteren met zijn opa op pad toen hij plotseling moest plassen. Het kind is pas net zindelijk en dientengevolge nog niet in staat de boel lang op te houden. Om een natte broek te voorkomen liet opa hem op straat, naast de bakker, een plasje plegen. Niet de meest ideale plek natuurlijk, maar met een peuter die op knappen staat moet je nou eenmaal wat. Maar dat ging zomaar niet, want de Udense sterke arm der wet kreeg het in de smiezen en schreef een boete uit van maar liefst 140 euro. Want, zal die agent wel gedacht hebben: eerst die wildplassende vrouwen op het Leidseplein in Amsterdam en nu een om zich heen sproeiende peuter. Dit is een glijdende schaal. Voor je ’t weet laat iedereen het op straat gewoon maar lopen. Regels zijn regels, mensen. Ook als de connectie tussen je blaas en je hersenen nog maar nauwelijks tot stand gekomen is.

Oke, wildplassen mag niet. En dat je daar een volwassene, of zelfs een groot kind op aanspreekt, lijkt me logisch. Want inderdaad, de tijd dat de poep en pies gewoon door de straatgoten naar beneden liep, die is gelukkig voorbij. Maar kom op, we hebben het hier over een peutertje. Een heel klein jongetje dat nog maar net uit de luiers is. En iedereen met een klein beetje inlevingsvermogen kan dus best bedenken dat het dan een keertje fout kan gaan. Ik heb ook weleens van de fiets moeten springen en mijn peuterdochter moeten laten hurken in de bosjes langs het fietspad, omdat ze gewoon echt stante pede moest. Je laat zo’n kind zichzelf natuurlijk ook niet onder plassen. Want hallo, hoe lullig voelt zo’n kleintje zich dan? Regels zijn regels inderdaad, maar er zijn niet voor niets ook weer uitzonderingen op elke regel. En een peutertje met een overvolle blaas is er daar wat mij betreft wel één van.

Zindelijkheid is voor kinderen en hun ouders al ingewikkeld genoeg, dus laten we het dan niet nog moeilijker maken dan het vaak al is. En een peuter op de bon slingeren is eigenlijk, om wat voor vergrijp het ook gaat, best wel, nou ja, overdreven. Behalve als je een 2-jarige met een bivakmuts op en een koffer met geld een bank uit ziet komen rennen natuurlijk, dan zeg ik: in de boeien slaan dat kind. Maar ik heb zo’n vermoeden dat er maar weinig agenten zijn die daar in hun loopbaan mee te maken krijgen. Of misschien alleen in Amerika, want daar kan alles. Uiteraard heeft de agent de buit op opa verhaald, maar reken maar dat het jongetje in kwestie door had dat opa straf kreeg omdat hij moest plassen. Want ze mogen hun blaas dan misschien nog niet altijd onder controle hebben, het waarnemingsvermogen van een peuter is doorgaans bijzonder goed ontwikkeld. Inmiddels is de boete ingetrokken en heeft de politie Uden excuses gemaakt. En terecht. Want opa kan z’n AOW’tje wel voor betere dingen gebruiken dan het spekken van de staatskas. Uitstapjes met z’n kleinzoon bijvoorbeeld, ik noem maar wat.

Lees ook: 10 Momenten waarop je wilde dat je kind niet zindelijk was.

(Bron: RTL Nieuws, NOS)