Zes tips voor thuiswerken als je partner papa-/mamadag heeft

08.10.2018 05:00

Anne werkt thuis, en dat betekent dat ze regelmatig in de buurt is als haar man zijn papadag heeft. En dat is niet altijd makkelijk. Maar wanneer het er weer eens héél anders aan toegaat dan wanneer zij voor de kinderen zorgt, houdt ze zich hieraan:

Lees ook: Nooit meer papadag! Want papa wil gewoon altijd vader zijn.

(*Ik spreek in dit artikel van ‘hij’ maar vul gerust ‘zij’ in als dat van toepassing is)

1) Ligt de baby huilend in de box terwijl hij de kleuter een schone luier geeft? Denk niet: schiet eens op met die luier! Doe iets aan die baby! Denk wel: kijk eens wat mooi, hij neemt alle tijd om van het verschonen van de kleuter iets leuks te maken. Hoor je hem tegen haar zingen? Wat een geduld! Wat een liefde!

2) Zet hij de kinderen achter de tv en gaat hij ondertussen iets voor zichzelf doen? Denk niet: Hallo! Doe effe normaal man! Ga iets leuks doen met je kinderen! Geef ze aandacht! Denk wel: eigenlijk lijkt iedereen het naar zijn zin te hebben. Wie weet kan ik dat ook eens proberen. Gewoon heel erg soms.

3) Loopt er een luier ernstig over? Denk niet: hij heeft de baby veeeel te lang niet verschoond! Wat erg! Wat zielig! Waar zit hij met zijn gedachten! Denk wel: ach, dat gebeurt mij ook wel eens. Bovendien: hij ruimt het zelf op.

4) Doet hij echt iets heel gevaarlijks zoals (ik durf het bijna niet op te schrijven) koken met de baby op zijn buik in de draagzak? Schreeuw niet: ‘GODVER%^$*&*#&*&@*^&@^&^%^&^**&IDIOOT!!!!!!!!!!!!’. Zeg wel rustig: ‘Ik vind dit echt heel gevaarlijk omdat de baby zo kan aanbranden. Zullen we hem in wipper zetten?’

5) Blijven er dingen gebeuren die je niet kan aanzien? Denk niet: dat moet ik hem nu onmiddellijk naar zijn hoofd slingeren en geef die kinderen ook meteen maar hier. Denk wel: laten we er op een rustig moment een keer over praten. Dan leggen we elkaar uit waarom we bepaalde dingen wel of niet doen.

6) Helpt echt helemaal niets? Zorg dan dat je uit de buurt bent tijdens zijn kinderendag. Ja, helemaal het huis uit. Zal je zien dat het eerstvolgende ongelukje gebeurt op de dag dat jij voor ze zorgt.

Lees ook: Waarom iedere moeder af en toe een dag helemaal voor haarzelf alleen verdient.