Alles over het verzekeren van je (elektrische) mamafiets!

16.01.2023 12:14

In Nederland zijn er in 2022 735 duizend fietsen gestolen, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Het gaat hierbij allang niet meer over dieven die ’toevallig’ in de gelegenheid komen te stelen. Tegenwoordig zijn er professionele bendes die met busjes op pad gaan om fietsen te stellen bij winkelcentra, scholen, ziekenhuizen en uit onbemande fietsenstallingen. Daarnaast zijn ook bij dieven de e-bikes op dit moment populairder dan normale fietsen in Nederland.

Hoe groot is het risico dat je (elektrische) mamafiets wordt gestolen? En beschik je over voldoende financiële middelen om de schade op te vangen bij diefstal? Deze twee vragen zijn belangrijk te beantwoorden als je overweegt je (e-)fiets te verzekeren. In deze blog lees je meer.

Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

In totaal zijn er vier verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten voor je fiets. Deze opties bestaan uit de aflopende- en doorlopende fietsverzekering, de verzekering met allrisk-dekking en de verzekering met alleen diefstaldekking. Hieronder lichten wij kort aan je toe wat de belangrijkste verschillen zijn.

Aflopende fietsverzekering

Bij een aflopende fietsverzekering betaal je bij het afsluiten van de verzekering in één keer de premie voor drie of vijf jaar. Als je fiets na dit termijn wordt gestolen, ontvang je geen geld terug.

Doorlopende fietsverzekering

Ees per maand of per (half)jaar betaal je bij een doorlopende fietsverzekering het afgesproken bedrag aan premie. Het grote voordeel is dat je minder risico loopt op je ‘weggooide’ premie. Na 3 jaar zal het premiebedrag hoger zijn, dan bij een aflopende fietsverzekering.

Allrisk-dekking

Naast eventuele diefstal van je (elektrische mama)fiets, is het ook mogelijk dat je fiets schade krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld vallen met je fiets, kan er brand ontstaan of vindt er een aanrijding plaats. Met een allrisk-dekking verzekering ben je voor zowel diefstal als schade verzekert. Bij deze verzekering wordt er vaak wel een bedrag aan eigen risico afgesproken. Dit bedrag loopt uiteen van 25 tot 50 euro.

Diefstaldekking

Bij deze vorm van verzekeren ben je alleen verzekerd tegen diefstal. Het verschilt per aanbieder van verzekering of losse accessoires – zoals fietstassen, fietsmanden en voorzitjes voor kinderen – hier ook bij horen. Dit kun je terug lezen in de voorwaarden. Indien losse accessoires tot de verzekering behoren, raden wij je aan altijd de originele aankoopnota’s te bewaren. Het te betalen bedrag aan premie is bij een verzekering met alleen diefstaldekking lager dan bij allrisk-dekking.