Hoe tover je een meisjeskamer om tot een sprookjeskamer

19.10.2023 05:30

Er was eens… een meisjeskamer die opnieuw ingericht moest worden. Het thema? Sprookjes! Sprookjes en sprookjesfiguren zijn weer helemaal terug van weggeweest, en het is een kinderdroom om te slapen en wakker te worden in een sprookjeskamer. Dus geef je de kamer een sprookjesachtige make-over!

Een meisjeskamer (her)inrichten tot een sprookjeskamer doe je niet ‘even tussendoor’. Daar gaat een goed plan aan vooraf, zodat jullie samen tot de leukste, mooiste en sprookjesachtigste meisjeskamer komen. Hoe je dat aanpakt? We geven je graag een handig stappenplan.

Bepaal je budget

Voordat je begint met het omtoveren van de meisjeskamer naar een sprookjeskamer is het verstandig te kijken hoeveel geld je kunt en wilt uitgeven voor het project. Het is jammer als je halverwege het inrichten tot de conclusie komt dat het geld op is. Maar het is ook spijtig als je achteraf ziet dat je nog geld over houdt en je dus best die leuke lamp of dat mooie bed had kunnen kopen. Met een vast budget weet je precies waar je aan toe bent.

Heb je wat minder te besteden? Je hoeft niet alles nieuw te kopen! Op internet struinen naar leuke spulletjes kan ook prima, en kijken op rommelmarken of bij de kringloop maak je tot een leuk uitje voor jou en je dochter.

Bepaal het thema

‘Sprookjes’ is een vrij breed thema. Dat kan natuurlijk prima, maar misschien wil je dit iets beperken door een bepaald sprookje te kiezen. Of je neemt een element uit een sprookje, zoals de dieren, het leven als een prinses op een kasteel, of een sprookjesbos. Aan de hand van dit thema is het eenvoudiger kleuren, meubelen en accessoires te kiezen.

Bepaal de kleuren

Heb je een kleur voor de kamer in gedachten? Prima! Kom je er niet helemaal uit? Maak dan een moodboard van sprookjesachtige meisjeskamers die je dochter en jou aanspreken. Daaruit komt al snel naar voren welke kleuren de voorkeur hebben.

Kies van deze kleur een lichte tint en gebruik dit voor de grotere oppervlaktes. Een lichte basis houdt de achtergrond rustig. Bovendien kun je hiermee later naar hartenlust combineren met fellere tinten.

Wil je toch iets vrolijkers op de grotere vlakken? Kies dan voor een leuke muursticker, schilder zelf iets op de muur of kies voor een kindergordijn dat past bij het thema en de kleur. Neem niet te veel verschillende kleuren, om te voorkomen dat het te druk wordt in de kamer. In een slaapkamer moet je kind immers ook rustig kunnen slapen.

Bepaal de inrichting

Een slaapkamer heeft geen eindeloos oppervlakte. Maak een plattegrond van de kamer en teken daar op schaal op in wat je graag in de kamer wilt hebben. Welke elementen moeten er beslist in staan, zoals een bed en een bureautje, en hoeveel ruimte blijft er dan over? Een plattegrond voorkomt dat je te veel spullen koopt en die uiteindelijk niet in de kamer passen.

Koop de meubelen en accessoires

Heb je het thema, de kleuren en weet je wat er beslist in de kamer moet staan? Dan is het tijd om te shoppen! Het eerder gemaakte moodboard kan je helpen bij het opdoen van leuke ideeën voor meubelen en accessoires, maar je kunt ook inspiratie opdoen op internet of een bezoekje brengen aan een meubelboulevard. Verstandig is een lijstje met ‘must haves’ mee te nemen en een pen, zodat je dingen kunt afstrepen en noteren en bij kunt houden hoeveel geld je hebt uitgegeven. Op die manier kom je achteraf niet voor vervelende verassingen te staan en kom je thuis met alles dat je nodig hebt voor het inrichten van de slaapkamer van je dochter.