Franke tipt de beste zomeruitjes. Gewoon in eigen land!

14.06.2021 09:00

Franke is, na een warrig coronajaar, heel erg toe aan een break. En die vindt dit jaar plaats op de Veluwe, de plek waar ze als kind vaak kwam. Ze kan niet wachten haar kinderen kennis te laten maken met deze bijzondere plek in eigen land.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het een behoorlijk pittig jaar. Werken, homeschoolen, alles dicht, en weer open: ik ben moe en verlang nog meer dan andere jaren naar de vakantie. Toen ik ging boeken, besloten manlief en ik meteen dat we dit jaar lekker dicht bij huis zouden blijven. Geen gedoe met coronapaspoorten, moeilijke mondkapjes in het vliegtuig en lange reizen, nee: gewoon met de auto op avontuur dit jaar. En dan zien we volgend jaar wel weer hoe we ervoor staan.

Hele dagen buiten
Als kind kwam ik vaak op de Veluwe, in Beekbergen, en ik hoop mijn kinderen Puk (9) en Olle (6) dat geweldige gevoel van toen mee te kunnen geven. Ik herinner me nog levendig hoe ik langzaam, vanuit Rotterdam, het landschap zag veranderen. Dat het er echt anders was dan wat ik kende uit de grote stad. Ik herinner me het gekriebel van het dikke Veluwegras onder mijn voeten op de camping. Hele dagen buiten, in de bossen en duinen, het Kröller Müller Museum, wandelen door het Nationaal Park… Vrijheid ten top!

De leukste attracties op de Veluwe
Er is zoveel te doen en te beleven op de Veluwe, ontdekte ik, dat we daar met gemak twee weken door kunnen brengen deze zomer. Dit zijn de 7 attracties die wij gaan bezoeken dit jaar. De voorpret alleen al.

1.Apenheul
Als ik iets wel spannend vond als kind, dan was het wel de Apenheul. Wist je dat er wel 35 verschillende soorten apen te zien zijn? Je kunt niet alleen apen bekijken, maar er is ook een gedeelte waar ze ‘los lopen’, zo leuk! Doe de route door het park, stop bij de speeltuin en eet een ijsje bij een van de fijne tentjes.

2.Ereveld Loenen
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Er is een nieuw bezoekerscentrum met een expositie die ook geschikt is voor kinderen. Ook is er een speciale wandeling voor kinderen uitgezet.

3.Spelerij & De Uitvinderij
De Spelerij is een wel heel bijzondere speelplek, waar je de hele dag lekker kunt ravotten. De Uitvinderij is een werkplaats, waar je heerlijk je eigen kunstwerk kunt maken! Kortom, een dag vol plezier en creativiteit.

4.CODA
CODA is hét cultuurhuis van Apeldoorn, met een bibliotheek, museum en archief. Proef de kunst en cultuur en daarna lekker nog een rondje door Apeldoorn slenteren en op een terras neerploffen.

5.Stoere kastelen 
Op diverse plekken vind je een kasteel om te bezoeken. Altijd leuk voor de kinderen, die zich graag ridder en prinses wanen. Wij gaan naar Kasteel Cannenburch, want daar kijkt iedereen z’n ogen uit. Wil je direct een stevige fietstocht dan kun je de uitgezette route fietsen langs de mooiste landgoederen, kastelen en landhuizen.

6.Het klimbos
Ook zijn er op meerdere plekken op de Veluwe klimbossen te vinden. Nou, deze sla ik met mijn hoogtevrees even over, dat mogen de kinderen met hun vader doen – en dan lees ik heerlijk een boekje op de camping. Kijk hier welke klimbossen er allemaal zijn

7.Burgers’ Zoo
Hier wandel je door uiteenlopende natuurgebieden, van het tropisch regenwoud tot de savanne in Afrika. Hier zijn niet alleen veel dieren te bewonderen, maar ook planten. Ik wil die vleesetende planten nu weleens in het echt zien. Ha!

Kortom, na zo lang binnen te hebben gezeten, is er van alles te ontdekken, en dat zo lekker dichtbij. En dit is nog lang niet alles, er is nog veel en veel meer te beleven. Kijk maar eens op deze website, hier vind je alle attracties overzichtelijk op een rij.  Meer tips en leuke uitjes vind je op Visitveluwe.nl

PS
Wij hebben een stacaravan geboekt in de buurt (wel in de natuur, maar ook nog met comfort, daar houd ik wel van), zodat we elke dag iets leuks voor de kinderen (en voor ons) kunnen plannen. Die staan al te trappelen. Fijne vakantie!

Wij hebben deze blogpost geschreven in samenwerking met Visit Veluwe, maar de inhoud is 100% van ons.