14 dingen die je als moeder nodig denkt te hebben

24.04.2022 06:00
kinderspullen

Jaja, vanaf het moment dat je zwanger raakt, moet er van alles die grot in gesleept. Kan jij niks aan doen, dat zijn die hormonen. Het resultaat: een huis vol allerhande kinderspullen. Waarvan je sommige heel veel gebruikt. En andere dan weer helemaal niet.

Lees ook: 14 Belangrijke lessen in de eerste 14 dagen met je baby

 1. Dure babykleertjes

Ik had in al die zwangerschapsboeken gelezen dat baby’s in een wip die kleertjes weer ontgroeid zijn. Dus ik zou op zijn Calvinistisch vooral niet te veel aanschaffen en ook niks duurs. Totdat ik in week 20 in Lille belandde, waar werkelijk waar op elke straathoek een enorm schattig Franse kinderwinkeltje te vinden is. En ik het opeens van groots belang vond dat mijn kind er hypermodisch bij zou liggen. En nu staan er op zolder dus zakken vol ongebruikte, prachtige kleertjes.

 1. Een Hema-filiaal aan huis

‘Het lijkt wel of je sinds je zwanger bent die Hema in wordt gezogen,’ zei manlief toen ik voor het zoveelste hydrofiel luiertje aftaaide naar het dichtstbijzijnde filiaal. Maar ik kon er gewoon niks aan doen. Het waren de verdomde hormonen die van alles die grot in gesleept wilden hebben. En de Hema bleek daar nou uitermate voor geschikt.

 1. Heel Veel Elektrische Apparaten

Nog zo’n ding. Voor alles kocht ik dus een elektrisch apparaat dat onontbeerlijk leek voor de verzorging van mijn baby’s. Tel mee: een magnetronsterilisator, flessenwarmer met digitaal display, Steamer/Blender voor de gezonde hapjes, een luierdoekjesverwarmer (ook al werd ik  daarom uitgelachen, ik vond het echt een Topapparaat), borstkolf (het neusje van de zalm voor de knalprijs van € 140), een top of the bill babyfoon – inclusief mooie muziekjes en zo’n handige thermometer voor achter de oren. Die na één keer stuiteren weigert een andere temperatuur van 35.9 graden aan te geven.

 1. Een Tummy Tub

De plaatjes zagen er enig uit. Maar ik heb ‘m echt nooit gebruikt. Zie punt 5.

 1. Een babybadje

Met geïntegreerde shampoo- en oliedispenser en bijbehorende thermometer. Die verving al snel de Tummy Tub. Overigens werd dit badje ook amper gebruikt, want de baby’s deden het ook prima in de wasbak/onder de douche met mama/papa.

 1. De stationwagen

Zo’n burgerbak? Nooit! Totdat onze snelle Volkwagen-bolide dus opeens veel te klein bleek voor die niet te doen zo grote, gloednieuwe glanzende Stokke. En dan hadden we de luiertas, tas met extra kleertjes, en onze eigen spullen nog niet eens meegerekend. ‘En hoe doen we dat dan als we op vakantie gaan en koffers enzo mee moeten nemen?’ Dat was het doorslaggevende argument om toch overstag te gaan. Let op: we kochten dus geen Volkswagen V40 hè? Maar een tweedehands BMW 3-serie. Véél origineler.

 1. Van die kaartjes om elke mijlpaal te vieren

Die mijlpalen vierde ik wel. Maar tijd om daarbij de baby mooi laten poseren, die had ik dan weer niet.

 1. Het kindvriendelijke huis in de betere buitenwijk

Verhuizen? Nee joh, Baby 1 kon gewoon wel in de gang slapen in een speciaal hoekje. Ik maakte er een superschattig soort bedstee en zo hielden we het nog twee jaar vol in ons veel te hippe en veel te dure yuppen-appartement. Maar toen raakte ik zwanger van baby 2. Wat manlief en ik elkaar ook wijs maakten (‘Hij kan toch best in zo’n schattig mandje ergens in de keuken slapen?’): het ging gewoon niet gebeuren. Dus vertrokken we hoogzwanger van Baby 2 naar een grote-mensen-huis. Met garage, tuin, zolder en diverse speeltuintjes in de nabije omgeving.

 1. Medisch verantwoord schoeisel

Wat een mijlpaal, die eerste schoentjes! Dus moesten ze podologisch verantwoord. Lees: duur. Inmiddels kopen we nieuwe patta’s gewoon bij de H&M. Misschien iets minder verantwoord, maar voor de portemonnee stúkken liever.

 1. Gloednieuwe kinderzitjes voor in de stationwagen

Zodat ze nog niet bevlekt zouden zijn. En met IsoFix, want dat leek ons, klik-klik, zo handig.

 1. Sowieso alles nieuw

En schoon. We begonnen de voordelen van Marktplaats pas te waarderen bij de buggy. Mán, wat scheelt dat een GELD!

 1. Babyvriendelijke muziek

Nooit naar geluisterd, die geweldige cd’s van Baby Einstein, om de creatieve geest van je kind te stimuleren. Elk momentje rust was gewoon te goddelijk om daarbij een muziekje op te zetten.

 1. Een volledige kinderkamer-set

Toch wel leuk als alles lekker matcht op de kinderkamer. Toch?

 1. Zo’n anti-vieze-luieremmer

Waar je alleen luiers in kunt gooien. Andere dingen (wattenstaafjes, losse billendoekjes) springen er meteen weer uit. En tegen de geur helpt-ie matig. Kortom, we zijn blij als baby 2 zindelijk is.

En op het wensenlijstje: De Bakfiets

Ik heb een geweldige mama-fiets. Roze, met twee leuke kinderzitjes in limoengroen en felblauw. Ik ben verliefd op dat ding. Of eigenlijk: was. Want sinds de kinderen samen meer dan de helft wegen van wat ik dagelijks rondsjouw aan mijn lijf, moet ik dus heel veel moeite doen om niet bij elke wiebel van een van de kinderen keihard op mijn plaat te gaan. Dat maakt een rondje fietsen tot een wel heel riskante onderneming, opeens. Dus die bakfiets, die wil ik opeens Heel Erg Graag. Nu we het er toch over hebben: heeft iemand er nog eentje in de aanbieding voor me?

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.