‘Een zwangere vrouw heeft altijd zin’ en andere bijzondere zwangerschapsfabels

17.05.2020 06:00
Question Mark Pregnant Belly, Pregnancy Woman Problem Thinking, Writing by Pen on White background

Fabels en zwangerschap, oftewel baby’s en bakerpraatjes, lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar welke kloppen nu wel, en welke niet? De leukste fabels (+ wat zeggen ze in het buitenland) op een rij;

1. Misselijk? Een meisje!
Hang je de eerste weken van je zwangerschap bijna 24/7 boven de wc, dan krijg je een meisje. Van een jongetje ben je veel minder misselijk. Feit is dat vrouwen die in verwachting zijn van een meisje een hogere HCG-spiegel (zwangerschapshormoon) hebben, wat onder andere die misselijkheid veroorzaakt. Maar dat hormoon wordt ook in grote hoeveelheden aangemaakt als je zwanger bent van een tweeling. Daarnaast kunnen moeders van jongetjes ook behoorlijk misselijk zijn. Even doorbijten, want na de 12e week is de ergste misselijkheid vaak alweer voorbij.

2. Boys, boys, boys
De aanstaande vader van je kind heeft 2 broers, 4 neven en 3 ooms. Meisjes zijn zeldzaam in de familie. En dus krijgen jullie ook een zoon. Onzin. Het is waar dat de verdeling mannen en vrouwen 106 tegen 100 is, en de kans op een jongetje dus iets groter is. En hoewel de verdeling zaadcellen gelijk is hebben de Y’s (de mannelijke zaadcellen) een iets grotere voorsprong. Deze zijn namelijk sneller en lichter dan de vrouwelijke X-en, en overleven de eerste stadia voor de innestelling vaker. Maar feitelijk heeft een man een grotere kans op een dochter dan een zoon. Want: meisjes hebben twee X-chromosomen (XX), van elke ouder eentje, en jongetjes maar één (XY). Als er iets mis gaat met die ene X van jouw zoon, gaat hij verloren. En zo kan het zijn dat je iets verlate menstruatie eigenlijk een jongetje is geweest. Bovendien is het vrouwenlichaam ook van cruciaal belang. Jouw eicel ‘bepaalt’ immers door welke zaadcel het wordt bevrucht en daarnaast hangt het maar net van jouw baarmoeder af of het op dat moment gunstiger is om te overleven voor X-dragend sperma (een meisje) of voor Y-dragend sperma (een jongetje).

3. Veel vette vis eten = een slim kind!
Zie jij op de echo in het tweede trimester van je zwangerschap een kikkervisje op het scherm met een groot hoofd? Geen zorgen, je hebt een slim kind. Alle vetten gaan in dit stadium namelijk naar de hersenen van je foetus. Grote kans dat jij netjes twee keer per week vette vis hebt gegeten. Vette vis bevat Omega-3. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Maar let op, het eten van teveel vette vis kan schadelijk zijn voor je kind vanwege het hoge kwikgehalte. Kwik vertraagt de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Elke dag een lekker stukje (gebakken!) zalm op je bord om van jouw kind de nieuwe Einstein te maken is niet nodig. Als je twee keer per week vette en kwikarme vis eet (wilde zalm, sardines en ansjovis) is dat voldoende.

4. Een zwangere vrouw heeft altijd zin
Je zou denken dat de klus al is geklaard en bovendien voel je je met een steeds dikker wordende buik niet op je alleraantrekkelijkst. Maar toch ligt het libido van een zwangere vrouw ver boven gemiddeld. Althans, in het tweede trimester. De redenen? Een sterkere doorbloeding naar het bekkengebied, vollere schaamlippen, grotere borsten en gevoelige tepels. Wiehoe, profiteer ervan nu die buik nog niet volledig in de weg zit. Als de baby er eenmaal is heb je een grote kans dat het – al dan niet tijdelijk – gedaan is met je seksleven (lees: slapeloze nachten, krijsende baby, lekkende melktieten).

5. WE zijn zwanger
Om te kotsen vind ik ’t eerlijk gezegd, deze zin. Maar het is toch echt zo. Ook de aanstaande vader wordt misselijk, krijgt een buik(je) en slaapt slecht. Dit komt door het hormoon prolactine. Dat zorgt ervoor dat vetten en suikers worden opgeslagen in plaats van verbrand. Maar dat is helemaal zo slecht nog niet. Want uit onderzoek blijkt dat hoe hoger het prolactineniveau van de man, hoe sterker hij zich na de geboorte verbonden voelt met jullie baby.

6. Sla de pure chocola groots in, dan krijg je een makkelijk kind
Wie zwanger is weet dat ze op haar voeding moet letten. Veel groente en fruit, 2 keer per week vette vis en niet teveel suikers en zout, luidt het advies. Toch is het eten van een stukje chocola juist goed. Uit onderzoek blijkt dat chocoladeliefhebsters een zoetere baby krijgen. Zwangere vrouwen die dagelijks een stukje chocola eten krijgen een baby die sneller te troosten is en meer lacht dan vrouwen die niet of wekelijks chocola eten. Komt dat even goed uit. Kun jij zonder schuldgevoel nog een reepje wegwerken op de bank.

7. De bevalling kun je zelf opwekken
Niet helemaal waar. Als de baby er nog niet klaar voor is geboren te worden, zal er ook niks gaan gebeuren. Sta je op het punt te bevallen, dan kan een orgasme wel het laatste zetje geven. Door het samentrekken van je baarmoeder kunnen weeën geactiveerd worden. Nog een tip, en misschien een iets reëlere: in ananas en tonic zit kinine, een stofje dat activerend werkt op je baarmoeder. En van scherp en gekruid eten gaan je darmen rommelen, maar of dat echt helpt, wie zal het zeggen. Mocht je een van deze dingen aan het proberen zijn, geeft dat in ieder geval wel aan dat jij er in je hoofd klaar voor bent.

Buitenlandse bakerpraatjes
En dit zeggen ze in het buitenland;
– Italië: Eet je tijdens je zwangerschap het liefst de kapjes van het brood? Dan krijg je een jongetje. Zo niet dan verwacht je een meisje.
– Duitsland: Ben je niet vooruit te branden dan krijg je een meisje. Vrouwen die zwanger zijn van een jongetje hebben volop energie.
– Amerika: Voeg een eetlepel gootsteenontstopper toe aan je ochtendurine om het geslacht te voorspellen. Kleurt het blauw, dan krijg je een jongetje. Bij een meisje wordt het mengsel groen.
– Noorwegen: Trappelt je kindje vooral aan de linkerkant van je buik? Dan krijg je een jongetje. Meisjes liggen met hun voetjes meestal naar rechts.
– Zweden: Om het geslacht te beïnvloeden draag je een bol knoflook bij je voor een meisje. Als je een jongetje wilt stop je een ui in je tas.
– Spanje: Spaanse zwangeren roeren in de paella om het geslacht te voorspellen. Valt de rijst naar rechts wordt het een jongetje. Andersom voorspelt een meisje.
– Turkije: Hier denken ze dat je geen perzikken moet eten tijdens je zwangerschap, en zeker niet het donzige velletje. Want dan krijg je een harig kind.

Bron: het boek ‘Hoe meer chocola, hoe zoeter je baby’